A bizományosi értékesítés áfa szabályai

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Vételi megbízásnál a bizományos akkor teljesít a megbízó felé, mikor megvásárolja a megbízójának szánt terméket, eladási megbízásnál, pedig a megbízó akkor teljesít a bizományos felé értékesítést, mikor a bizományos eladja a bizományba átvett terméket.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576  oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.adozasikonyvek.hu  MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

A bizományosi értékesítés áfa szabályai

A bizományosi értékesítések kétirányúak lehetnek, eladási és vételi bizományosi konstrukciókat különböztethetünk meg.

A bizományosi értékesítés teljesítési idõpontját az Áfa tv. 10. § rendelkezéseibõl kell megállapítanunk, tekintettel arra, hogy a teljesítési idõpont szabályok között nem találunk erre vonatkozóan eligazítást. Azon megfogalmazásból következtethetünk a teljesítési idõpontra, hogy a tulajdonosként való rendelkezési jog átszállása akkor minõsül termékértékesítésnek a bizományos és a megbízó között (irány közömbös), ha harmadik fél és a bizományos közötti termékértékesítés teljesül. Így vételi megbízásnál a bizományos akkor teljesít a megbízó felé, mikor megvásárolja a megbízójának szánt terméket, eladási megbízásnál, pedig a megbízó akkor teljesít a bizományos felé értékesítést, mikor a bizományos eladja a bizományba átvett terméket. Vagyis eladási megbízásnál elõbb történik a termék rendelkezésre bocsátása a bizományosnak, mint az Áfa törvény szerinti termékértékesítés. A vételi megbízásnál, pedig már akkor teljesít a megbízó a bizományos felé, mikor számára megvásárolja a terméket, még akkor is, ha csak késõbb bocsátja a rendelkezésére.

Gyakorlatilag eladási megbízásnál, a megbízó olyan teljesítési idõponttal állítja ki a számlát a bizományos felé, emilyen idõponttal a bizományos számláz a saját vevõje felé. Vételi megbízásnál a bizományos azt a teljesítési idõpontot szerepelteti a megbízó felé kiállított számlán, amelyik idõpont a felé kiállított szállítói számlán szerepel. (teljes egészében változatlanok a szabályok)

Az elõzõekben említett teljesítési idõpont szabályok a 10. § és az 55. § összevetésébõl adódnak. Az 55. § alapján annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti az adófizetési kötelezettséget, amellyel az adóztatandó ügylet megvalósul. Azt pedig, hogy hogyan valósul meg az adóztatandó ügylet a 10. § határozza meg, az elõzõekben ismertetett szabályok szerint. Az 55. § az általános teljesítési szabályt fogalmazza meg. Azonban a törvény további speciális teljesítési szabály is meghatároz, amely szabály a specialitása végett elsõbbséget élvez az általánossal szemben. Az 58. § (1) bekezdése tartalmazza a sokat vitatott speciális teljesítési szabályt miszerint, ha a felek határozott idõszakra számolnak el a teljesítési idõpont a fizetési idõpontok esedékessége. Ennek megfelelõen, ha a felek (megbízó, bizományos) eladási megbízásnál havonta vagy más idõszakonként számolnak el, akkor a teljesítési idõpont az idõszaki elszámolások fizetési esedékességének az idõpontja lesz.  Az elõzõ évhez képest gyakorlatilag olyan módon változik a teljesítési idõpont eladási megbízásnál, hogy a hónap utolsó napja helyett a havi ellenérték esedékességének idõpontját kell teljesítési idõpontként szerepeltetni a számlán.

Vira Sándor
vira@vnet.hu 

***

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra