A gyermek után járó pótszabadság

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Önadózó

Címkék: gyermek utáni pótszabadság


A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb egy gyermeke után kettő, két gyermeke után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár. A pótszabadság ezen mértéke fogyatékos gyermekenként – akikre tekintettel a Cst. szerinti magasabb összegű családi pótlék került megállapításra – két munkanappal nő.

Az Mt. 118. § (1) bekezdése alapján mindkét szülőnek biztosít a gyermek után, annak 16 éves koráig pótszabadságot. A jogosultság a szülői jogálláson alapul, e jogi státusz biztosított a vérszerinti mellett az örökbefogadó szülőnek is.  A gyermek után járó pótszabadságra való jogosultság megállapításához meghatározó, hogy e tekintetben kit minősít a jogszabály gyermeknek, illetve szülőnek. Az Mt. 294. §-a szerint gyermek a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek; aki a családok támogatásáról szóló 1998. LXXXIV. törvény [Cst.] szerint a szülővel életvitelszerűen együtt él és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki. Szülőnek minősül a vér szerinti és az örökbefogadó szülő, az együtt élő házastárs, az, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van, valamint a gyám, a nevelőszülő és a helyettes szülő. A szülő meghatározása alapján a gyermek után pótszabadságra jogosult a szülővel együtt élő házastárs is, aki egyébként más jogi vonatkozásban nem tekintendő szülőnek.

Élettársi kapcsolat esetén viszont a pótszabadság nem jár.

Ha a szülők elváltak, szétköltöztek, melynek következtében egyikükkel nem él együtt gyermeke, megszűnik a pótszabadságra való jogosultság. Ha viszont házasságuk felbontása ellenére közös háztartásban élnek, a válás nem érinti pótszabadságra való jogosultságukat.  A pótszabadságra való jogosultság fennáll akkor is, ha a különélő szülők a közös szülői felügyelet gyakorlásakor a gyermeket saját háztartásukban egymást felváltva, azonos időtartamban nevelik, gondozzák [Mt. 294. (1) bek. c) pont].  

A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb egy gyermeke után kettő, két gyermeke után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár. A pótszabadság ezen mértéke fogyatékos gyermekenként – akikre tekintettel a Cst. szerinti magasabb összegű családi pótlék került megállapításra – két munkanappal nő.  A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a 16. életévét betölti. Az életkor alapján járó pótszabadsággal azonosan, ha például decemberben születik az első gyermek, az apa és anya – az adott naptári évre egyébként fennálló teljes szabadságra vonatkozó jogosultság esetén – az újszülött világra jöttének esztendejében is 2-2 munkanap pótszabadsággal gyarapodik [Mt. 118. § (1)-(3) bek.].

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra