A háztartási munkavégzés új szabályai

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi XC. törvény rendelkezik. Ezen APEH tájékoztató az új szabályok megismeréséhez és értelmezéséhez kíván segítséget nyújtani.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

1. Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minõsül a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony.

Háztartási munka: a kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élõ személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következõ tevékenységek: lakás takarítása, fõzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni
gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Nem tekinthetõ háztartási munkának
- a fenti munkák elvégeztetése, ha az azt elvégzõ személy ilyen tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, illetve ilyen tevékenységet folytató társas vállalkozás tagja, munkavállalója, feltéve,hogy a tevékenységet e minõségével összefüggésben végzi,
- ha a háztartási alkalmazott által nyújtott szolgáltatás ellenértékeként a természetes személy foglalkoztató – akár közvetve – mástól juttatásban részesül,
- ha az a természetes személy foglalkoztató, vagy a háztartásában vele együtt élõ személyek, illetve közeli hozzátartozóik üzletszerû tevékenységével összefüggõ célt szolgál.
Háztartási alkalmazott: a háztartási munkát végzõ természetes személy, aki ezta tevékenységét nem egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként végzi.
Foglalkoztató: az a természetes személy, aki a háztartási alkalmazott munkáltatója, illetve megbízója, megrendelõje.
Adórendszeren kívüli kereset: az olyan járandóság, amelyet a fent meghatározott foglalkoztató háztartási munka ellenértékeként a háztartási alkalmazott részére juttat.

2. Bejelentési kötelezettség

2.1. A bejelentéshez szükséges adatok

Háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetén a foglalkoztató az állami adóhatóságnak havonta a munkavégzés megkezdése elõtt köteles bejelenteni a következõ adatokat:
- a foglalkoztató adóazonosító jelét,
- a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét,
- a tényleges foglalkoztatás kezdõ napját.

2.2. A bejelentés módja

A foglalkoztatónak választási lehetõsége van, hogy a bejelentési kötelezettségét melyik formában teljesítse.

A bejelentési kötelezettség teljesíthetõ:
a) elektronikus úton, a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül (ügyfélkapu),
b) telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon,
c) 2010. december 1-jétõl rövid szöveges üzenet (SMS) útján.

Fontos!
A bejelentés papíron, postai úton vagy személyesen történõ benyújtására nincs lehetõség.

2.2.1. Ügyfélkapun történõ bejelentés

A foglalkoztató ügyfélkapun keresztül abban az esetben teljesítheti a bejelentési kötelezettségét, ha elõzetesen regisztráltatta magát az ügyfélkapu használata céljából. Annak érdekében, hogy a foglalkoztató elektronikus úton bejelentést tegyen, ügyfélkapu hozzáféréssel kell rendelkeznie. A hozzáférés létesítésével kapcsolatban a www.magyarorszag.hu, illetve a www.ekk.gov.hu honlapokon
szerezhetõ be információ.

2.2.2. Telefonon és SMS-en történõ bejelentés

A háztartási alkalmazott telefonon és 2010. december 1-jétõl SMS útján történõ bejelentése a központi elektronikus szolgáltató rendszerben mûködõ központi ügyfélszolgálat által fenntartott ügyfélvonalon (185-ös szám) keresztül történik. A bejelentéshez szükséges a bejelentõ adóazonosító jelének megadása. A központi ügyfélszolgálat a bejelentést rögzíti, és a bejelentõt a bejelentés eredményérõl tájékoztatja. A központi ügyfélszolgálat a bejelentett adatokat haladéktalanul továbbítja az állami adóhatósághoz, és a bejelentett adatokat a bejelentést követõ 5. év december 31-éig õrzi meg, azt követõen törli azokat.

2.2.3. A bejelentés teljesítése, módosítása, visszavonása

A bejelentés a teljesítés napját magában foglaló hónap utolsó napjáig terjedõ idõre vonatkozik. Ugyanazon foglalkoztatott következõ hónapban történõ ismételt foglalkoztatása esetén a bejelentést újra teljesíteni kell.

Például a foglalkoztató 2010. augusztus 22-én háztartási alkalmazottat foglalkoztat, és ugyanezen személyt szeptember 3-án is foglalkoztatja. A foglalkoztatónak a bejelentési kötelezettséget mind augusztus, mind szeptember hónapban teljesítenie kell.

Az adóhatóság felé teljesített bejelentést módosítani és visszavonni is lehet a bejelentõ vagy a háztartási alkalmazott adatainak téves közlése, illetve a munkavégzés meghiúsulása esetén, melynek megtételére a bejelentést követõ 24 órán belül van lehetõség.

A bejelentés megtételére, módosítására és visszavonására elektronikus úton történt bejelentés esetén a 10T1043H jelû bejelentõ és változásbejelentõ lap szolgál. Ezt az elektronikus adatlapot számítógépen kell kitölteni, és az ügyfélkapun keresztül kell elküldeni az állami adóhatóság részére.

Az elektronikus adatlap kizárólag az APEH honlapjáról (http://www.apeh.hu) tölthetõ le.

A telefonon történt bejelentés telefonos úton is módosítható.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az APEH honlapján az adatlap, illetve a kitöltési útmutató újabb verziói jelenhetnek meg, ezért kérjük, hogy az adatlap kitöltése elõtt a változásokat mindig szíveskedjék figyelemmel kísérni, és az adatlap legfrissebb verzióját használni!

3. Regisztrációs díjfizetési kötelezettség

A foglalkoztatót az adóhatósági nyilvántartásba vétel, regisztráció céljából teljesített bejelentéssel érintett háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegû regisztrációs díjfizetési kötelezettség terheli. A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt a foglalkoztatás. Amennyiben például az egyik foglalkoztató a háztartási alkalmazottat havonta 1-1 nappal foglalkoztatja, a másik pedig egész hónapon keresztül, mind a két foglalkoztatónak meg kell fizetni a havi 1000 forint regisztrációs díjat. A regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem keletkeztet, és a háztartási munkára alkalmazott személy a Tbj. vonatkozásában nem minõsül biztosítottnak. E jogcímen tehát egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak sem minõsül a háztartási alkalmazott.

3.1. A regisztrációs díjfizetés módja, határideje

A foglalkoztató a havi 1000 forint összegû regisztrációs díjat az állami adóhatóság számlájára történõ készpénzfizetéssel, vagy az állami adóhatóság ügyfélszolgálatain bankkártyával, vagy ha pénzforgalmi számlával rendelkezik, átutalással a bejelentés napját magában foglaló hónapot követõ hó 12. napjáig
fizeti meg.

4. Adó és járulékfizetési, bevallási kötelezettség

4.1. Mikor nem kell megfizetni az adót és a járulékokat

Foglalkoztató: A foglalkoztató az általa háztartási munkára meghatározott tevékenység végzésére foglalkoztatott háztartási alkalmazott után adó és járulék fizetésére akkor nem kötelezett, ha az elõzõek szerinti bejelentési kötelezettségét a foglalkoztatást megelõzõen teljesítette. Amennyiben tehát a természetes személy munkáltató a háztartási alkalmazottját még a foglalkoztatás megkezdése elõtt bejelenti, adó és járulékfizetési kötelezettség nem terheli.

Háztartási alkalmazott: Az adórendszeren kívüli kereset a háztartási alkalmazott tekintetében adó- és járulékfizetési kötelezettséget még abban az esetben sem keletkeztet, ha a foglalkoztató a háztartási alkalmazottat érintõ bejelentési kötelezettsége teljesítését elmulasztotta, tehát a munkáltató mulasztása nem jelenti azt, hogy a fizetési kötelezettséget a háztartási alkalmazottnak kell teljesíteni.

4.2. Adó és járulékfizetési kötelezettség

Ha a foglalkoztató elmulasztja a regisztrációs díjfizetési kötelezettségét és/vagy a bejelentési kötelezettségét teljesíteni, a mulasztással érintett naptári hónapokban a háztartási alkalmazottnak kifizetett bevétel teljes összege után az Szja.tv.1 és a Tbj.2 rendelkezései szerint az adót és a járulékokat meg kell fizetni. A foglalkoztató mulasztása esetén tehát az adót és a járulékokat az Szja-tv. és a Tbj. általános szabályai szerint kell megfizetni az adott jogviszonynak megfelelõen (például: munkaviszony, megbízás), azzal, hogy ha a mulasztás a foglalkoztató érdekkörére vezethetõ vissza, az egyébként a magánszemélyt terhelõ adót és járulékokat is a foglalkoztató fizeti meg.

4.3. Bevallás

Az adórendszeren kívüli keresettel összefüggésben bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli. Tehát háztartási munka végzése esetén a foglalkoztatónak nem kell „8-as” bevallást benyújtani, illetve a magánszemélynek sem kell az „53-as” bevallásban ezen keresetrõl számot adni.

5. Igazolás kiadása

A háztartási alkalmazott az õt megilletõ adórendszeren kívüli bevétel összegérõl a bevétel megszerzése idõpontjában igazolást kérhet a foglalkoztatótól. Amennyiben a háztartási alkalmazottat ugyanaz a foglalkoztató egy adott hónapban több napon is foglalkoztatja, a háztartási alkalmazott az igazolást az adott hónapban az utolsó munkavégzéssel töltött napon kérheti. A háztartási alkalmazott kérésére a foglalkoztató az igazolást havonta köteles kiállítani és kiadni.

A foglalkoztató által kiadott igazolásnak tartalmaznia kell:
• a foglalkoztató adóazonosító jelét,
• a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét,
• a tényleges foglalkoztatás kezdõ napját,
• a háztartási alkalmazott részére teljesített kifizetés összegét,
• a kifizetés idõpontját,
• a hónap során munkavégzéssel töltött napok felsorolását,
• a foglalkoztatás helyének címét,
• a foglalkoztató és a háztartási alkalmazott aláírását.

A foglalkoztató által kiadott igazolás bélyegzõlenyomat nélkül is érvényes. Az igazolás minta honlapunkról letölthetõ a „Letöltések > Adatlapok, igazolások, meghatalmazás minták” elérési útvonalon keresztül.

6. Mikor szabható ki mulasztási bírság

A foglalkoztató 100 000 forintig terjedõ mulasztási bírsággal sújtható, amennyiben a 2. pont szerinti bejelentési, és a 3. pont szerinti regisztrációs díjfizetési kötelezettségének teljesítését elmulasztja.

7. Átmeneti rendelkezések

A háztartási alkalmazott foglalkoztatásával kapcsolatos bejelentési szabályokat 2010. augusztus 15-étõl, a regisztrációs díjfizetésre vonatkozó rendelkezéseket pedig 2010. szeptember 15-étõl kell alkalmazni.

Az egyszerûsített foglalkoztatásról szóló törvény3 alapján háztartási munkára létrejött munkaviszonyhoz kapcsolódó közteherfizetésre vonatkozó rendelkezéseit 2010. augusztus 14. napjáig kell alkalmazni.

A 2010. augusztus 15. napján illetve azt követõ 45 napon belül háztartási munkára létrejött foglalkoztatásra az általános szabályok szerinti bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettségek nem vonatkoznak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az a munkáltató, aki 2010. augusztus 15-én vagy azt követõen augusztus 31-éig bármely napon háztartási alkalmazottat alkalmaz, köteles a bejelentési kötelezettségnek a 3. pont szerint eleget tenni, de a regisztrációs díjfizetési kötelezettséget csak 2010. szeptember 15-étõl kell teljesíteni. Ebbõl következõen az elsõ regisztrációs díjfizetési kötelezettségnek elõször 2010. október 12-én kell eleget tenni.
___________
1 A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (röviden: Szja.tv.)
2 A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetérõl szóló 1997. évi LXXX. törvény (röviden: Tbj.)
3 Az egyszerûsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény (röviden: Eftv.)


Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal
Forrás: www.apeh.hu

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra