A kompenzációs felárról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A mezõgazdasági tevékenységet folytató adóalanyokra különös szabályok vonatkoznak az áfa törvény alapján, melynek lényege röviden, hogy ha e minõségükben - a törvényben meghatározott - termékeket értékesítenek illetve szolgáltatásokat nyújtanak, kompenzációs felár megtéríttetésére tarthatnak igényt. Annak megítélése a gyakorlatban, hogy mikor jogszerû az igény a kompenzációs felárra, nem mindenki számára egyértelmû. Értelmezési problémát jelent, hogy mezõgazdasági tevékenységen nem a szó köznapi értelme szerinti tevékenységet értünk, hanem azt a tevékenységet, amely kompenzációs felárra jogosít.

_______________________________________

ÖNADÓZÓVAL - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre szeptembertõl decemberig: 5.040,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_______________________________________

A kompenzációs felárról

Mezõgazdasági tevékenységrõl – többek között - csak akkor beszélhetünk, ha:

    *      a termék, termény felvásárlója illetve a szolgáltatás igénybevevõje köteles kompenzációs felárat fizetni. Ha más személynek értékesít valaki – pl. nem áfa alany magánszemélynek vagy olyan adóalanynak, aki(amely) ugyancsak kompenzációs felárra jogosult - egyrészt kompenzációs felárra nem tarthat igényt, másrészt áfa fizetési kötelezettség terheli (amennyiben nem választott alanyi adómentességet) és számla vagy nyugta kibocsátási kötelezettsége is keletkezik

    *      meghatározó részben minõsül mezõgazdasági tevékenységet folytatónak az adott személy. Ez a feltétel csak akkor teljesül, ha a mezõgazdasági tevékenységbõl származó bevétele meghaladja az egyéb (pl. egyéni vállalkozóként végzett kereskedelmi tevékenységbõl vagy ingatlan bérbeadásából származó) bevételét.  Mezõgazdasági tevékenységet folytató továbbá az is, akinél nem teljesül ugyan az elõbbi feltétel, de az egyéb bevétele nem több mint az alanyi mentességre jogosító értékhatár (5 millió Ft). Amennyiben 2008-ban nem volt meghatározó részben mezõgazdasági tevékenységet folytató az adott személy, akkor 2009-tõl már nem illeti meg a felár. Ezzel összefüggésben bejelentési kötelezettséget is teljesítenie kellett 2009. január 15-ig.

    *      saját elõállítású termény, termék értékesítésére illetve saját eszközeivel végzett szolgáltatásra kerül sor. Így nem minõsül mezõgazdasági tevékenységet folytatónak és kompenzációs felárra jogosultnak az, aki vásárolt vagy pl. a bérleti díjként megszerzett terményt adja el.

    *      az érintett személy adószámmal rendelkezik, amelyet a felvásárlási okiraton fel kell tüntetni. Ennek hiányában kompenzációs felárra nem tarthat igényt.

Elõfordul a gyakorlatban, hogy valaki egyéni vállalkozóként kereskedelmi tevékenységet folytat és emellett, mint õstermelõ saját maga is elõállít mezõgazdasági terményeket. A saját elõállítású terményt a felvásárolttal együtt értékesíti. Ez esetben a dolog természetébõl következõen nem fizethet kompenzációs felárat, mivel saját magától nem vásárolhat, illetve önmagának nem értékesíthet.

Aki egyéni vállalkozóként az egyszerûsített vállalkozói adó szabályai szerint adózik és e mellett õstermelõ is kompenzációs felárat nem kaphat a felvásárlótól, mert nem vonatkozik rá az áfa törvény kompenzációs felárat szabályozó rendelkezése. Ilyen esetben felvásárlási okiratot sem állíthat ki a felvásárló.

A kompenzációs felárat a felvásárló adóalany által kiállított és a törvényben meghatározott követelménynek megfelelõ adattartalmú felvásárlási okirat alapján lehet kifizetni. A felvásárlási okiratot kizárólag a felvásárló állíthatja ki, tõle ezt a kötelezettséget más nem vállalhatja át.

Az okirat két példányban és a törvény által tételesen meghatározott adattartalommal készül, amelynek elsõ példánya a mezõgazdasági tevékenységet végzõt, a másodlati példánya a felvásárlót illeti meg. A felvásárló a másodlati példány birtokában gyakorolhatja adólevonási jogát legkorábban akkor, amikor a kompenzációs felárral növelt ellenértéket a mezõgazdasági tevékenységet folytatónak maradéktalanul megtérítette. Az ellenérték részleges megtérítése illetve az alakilag és tartalmilag nem megfelelõ felvásárlási okirat a felvásárlót nem jogosítja a kompenzációs felár levonására.   

Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra