A könyvelõkkel szembeni elvárások

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

RÉSZLET A KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVÉBÕL: Az alábbiakban, általánosságban ismertetjük a könyvelõkkel kapcsolatos elvárásokat, de ettõl lényegesen eltérõ megállapodások, és különbözõ mértékû díjazások léteznek. Az elvárások elsõsorban az adózási, adófizetési kérdésekkel kapcsolatosak, és a gazdálkodók ennek megállapításához tartják szükségesnek a gazdasági események szakszerû lekönyvelését.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Kft. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

A könyvelõkkel, könyvelési szolgáltatást végzõkkel kapcsolatos elvárásoknak akár a munkaszerzõdésbõl, akár a szolgáltatásra vonatkozó megbízási szerzõdésbõl kell kiderülnie. A felek megállapodásán múlik, hogy a kialkudott díjazásért milyen szolgáltatást nyújt a megbízott, míg a munkaviszony keretében végzett könyvelõi feladatok kevésbé függnek megállapodástól az alá fölé rendeltség miatt

Az alábbiakban, általánosságban ismertetjük a könyvelõkkel kapcsolatos elvárásokat, de ettõl lényegesen eltérõ megállapodások, és különbözõ mértékû díjazások léteznek. Az elvárások elsõsorban az adózási, adófizetési kérdésekkel kapcsolatosak, és a gazdálkodók ennek megállapításához tartják szükségesnek a gazdasági események szakszerû lekönyvelését.

- Elsõ helyen kell megemlíteni a vállalkozás adófizetési kötelezettségének megállapítását. Akik megbízási szerzõdéssel végzik ezt a szolgáltatást, bizonyára egyetértenek a szerzõvel.
- Vállalkozást érintõ adótörvények, társadalombiztosítási, munkaügyi jogszabályok stb. naprakész ismerete, tájékoztatás a változásokról. Ez abban az esetben is így van, ha a szerzõdésben (megállapodásban) adótanácsadásról szó sem esik, és abban az esetben is így van, ha a mérlegképes könyvelõnek nincs adótanácsadói, társadalombiztosítási tanácsadói képesítése.
- Minden könyvelõtõl elvárják, hogy a vállalkozást érintõ, jogszerû, kedvezõ adózási lehetõségekrõl tájékoztassa a megbízót, azonban fontos, hogy ehhez a könyvelõ részére minden információt a rendelkezésére bocsássanak. (pl. kapcsolt vállalkozások, anya, leány kapcsolatok, a vállalkozás (kkv) besorolásához szükséges információk, megkötendõ szerzõdések stb.)
- Vállalkozások képviselete az adóhatóságok (APEH, VPOP, Helyi Önkormányzat adócsoportja) elõtt.
- A könyvelõnek eleget kell tennie a számviteli törvényben, a társasági adóról szóló törvényben, az általános forgalmi adóról szóló törvényben, az adózás rendjérõl szóló törvényben, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben, a társadalombiztosítási, a pénzmosás megelõzésérõl szóló jogszabályokban, és egyéb, itt fel nem sorolt jogszabályban elõírt feladatoknak.
- A gazdasági események szakszerû könyvelése a könyvelõ részére átadott bizonylatok alapján.
- Beszámoló, mérleg, eredmény-kimutatás és a kiegészítõ melléklet elkészítése. Gyakran hallani az üzleti jelentés elkészítésével kapcsolatos elvárásokról is, de mindenképpen tudni kell, hogy az a megbízó feladata, ismerve az üzleti jelentés kötelezõ tartalmával kapcsolatos elõírásokat.
- Beszámolót alátámasztó leltár elkészítése (elkészíttetése). Ez az elvárás irreálisnak tûnik, például tárgyieszköz leltár, készletleltár esetében, de természetesen a felek megállapodása a meghatározó ebben a kérdésben.
- Beszámoló továbbítása közzétételre és letétbe helyezésre.
-Adóbevallások jogszabályi elõírások szerinti elkészítése, továbbítása az Adóhatóság felé.
- Adóbevallásokban elkövetett hibák javítása, önrevíziója.
- Évközi adó, adóelõleg megállapítása.
-Évvégi adófeltöltési kötelezettségek megállapítása. A feltöltési kötelezettség megállapítása rendkívül fontos, nagy körültekintést és természetesen pontos könyvelést igényel. Ennek érdekében a vállalkozás vezetõitõl idõben meg kell szerezni azon információkat, amelyek az eredményt befolyásolják, hiszen mulasztási bírsággal járhat a pontatlan feltöltés. A vállalkozás vezetõi rendkívül elégedetlenek, ha nem kapnak idõben információt az adófizetési kötelezettségrõl, a cég helyzetérõl, ha az utolsó napon értesülnek a (részükrõl nem várt mértékû) fizetendõ adó összegérõl. Az elvárás tehát kétoldalú dolog, hiszen a könyvelõ akkor tud csak idõben pontos adóösszeget közölni, ha annak megállapításához minden információval rendelkezik, különösen a bevételekrõl, költségekrõl, ráfordításokról, és eredményt érintõ szerzõdésekrõl is.
- Pénzkezeléssel csak a vállalkozás székhelyén, telephelyén könyvelõ személyt lehet megbízni, ennek ellenére nagyon sok esetben hallani arról, hogy a könyvelõiroda készíti a pénztárbizonylatot - jogszabályi elõírásokkal ellentétben.
- A könyvelõknek a zárlati feladatok teljesítése elõtt egyeztetniük kell a vállalkozás vezetõjével a céltartalék képzés, értékvesztések elszámolása, peres ügyek, követelések kérdésében, és egyben teljességi nyilatkozatot is kérniük kell a gazdasági események maradéktalan elszámolása érdekében. A könyvelõ csak a részére átadott bizonylatokon szereplõ gazdasági események könyveléséért felelõs.

***

ÖNADÓZÓ KÉZIKÖNYVEK:
-Lízing kézikönyv
-Vagyongyarapodás és adóellenõrzés
-Önadózó újság
www.kezikonyvek.hu
Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra