A Közösségen belüli távértékesítés szabályai

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: távértékesítés


Akkor, ha az adóalany egy Közösségen belüli távértékesítésével vagy távolról is nyújtható szolgáltatásnyújtásával túllépi a 10 000 euró küszöbértéket, vagyis a 3 100 000 forintot, az átlépéssel érintett ügylete után már az igénybevevő letelepedése szerinti tagállamban, illetve  a termék rendeltetési helyén kell az adót megfizetnie. Ezt a változást a NAV-hoz is be kell jelentenie.

A Közösségen belüli adómentes értékesítés szabályai az új közlekedési eszköz és egyes jövedéki termékek értékesítése kivételével csak a közösségi adószámmal rendelkező adóalanynak, vagy nem adóalany jogi személynek történt értékesítés esetén alkalmazhatók, és csak akkor, ha a beszerző a beszerzése után a beszerzés tagállamában adófizetésre kötelezett.

Más a megítélés, ha az adóalany a saját maga vagy a megbízásából harmadik személy által a Közösség más tagállamába eljuttatott (ideértve az értékesítő adóalany közvetett  részvételével történő feladást vagy elfuvarozást is) terméket, amely nem új közlekedési eszköz és nem fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgáló termék, a következőknek értékesíti:
a) nem adóalanynak,
b) olyan kizárólag adólevonásra nem jogosító adómentes termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást végző adóalanynak (ideértve az alanyi adómentes adóalanyt is), amely a közösségi beszerzése után nem kötelezett adófizetésre,
c) olyan különleges jogállású mezőgazdasági termelőnek, amely közösségi beszerzése után nem kötelezett adófizetésre,
d) olyan nem adóalany jogi személynek, amely közösségi beszerzése után nem kötelezett adófizetésre,
e) bármely személynek, ha a Közösségen belüli termékbeszerzés után azért nem keletkezik adókötelezettség, mert ha az ügylet belföldön teljesített termékértékesítés lenne, az Áfa tv. 103., 104. és 107. §-ok szerint adómentes lenne (például bizonyos vízi vagy légi közlekedési eszköz üzemeltetését szolgáló termék).

Ez az értékesítési forma a Közösségen belüli távértékesítés.

Az a)-d) pont szerinti személyeknek teljesített termékértékesítések után az értékesítőnek keletkezik adófizetési kötelezettsége. (Az e) pont szerinti értékesítés adómentes.)

Ezen Közösségen belüli távértékesítések a termék küldeménykénti megérkezésének, illetve a fuvarozás befejezésének helyén, azaz a fogyasztás szerinti tagállamban teljesülnek, ott kell utánuk adózni, az ott érvényes adókulcsok szerint.

Bizonyos feltételek teljesülése esetén azonban ettől eltérően a feladási hely, illetve a  uvarozás indulási helye a teljesítés helye, azaz belföldről feladott, elfuvarozott termékek esetén belföldön, a belföldi adómértékek szerint kell adót fizetni az ügylet után.

E szabály, illetve annak alkalmazásának feltételei együttesen vonatkoznak a Közösségen belüli távértékesítésekre és a távolról is nyújtható szolgáltatásnyújtásokra.

A feltételek a következők:
• az adóalany kizárólag a Közösség egy tagállamában telepedett le,
• az adóalany a távolról is nyújtható szolgáltatást48 olyan nem adóalany részére nyújtja, amely a Közösségnek az adóalany letelepedésétől eltérő tagállamában telepedett le vagy rendelkezik ott lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel, vagy a Közösségen belüli távértékesítés keretében értékesített terméket a letelepedésétől eltérő tagállamba szóló rendeltetéssel adja fel küldeményként vagy fuvarozza el,
• a Közösségen belüli távértékesítés és a távolról is nyújtható szolgáltatásnyújtás ellenértékének adó nélkül számított, éves szinten göngyölített összege nem haladja meg a 10 000 eurónak megfelelő pénzösszeget, sem az adott naptári évben, sem az azt megelőző naptári évben.

Az adóalany az értékhatár alatt is választhatja, hogy a főszabály szerint állapítja meg a teljesítési helyet, vagyis a termék rendeltetési helyén, a fogyasztás szerinti tagállamban (ebben az esetben a választása a távolról is nyújtható szolgáltatásokra is vonatkozik, ha ilyet végez).

Választása azonban a választás évét követő két évig köti. Erről a NAV-nak bejelentést kell tenni. (2022. november 24-étől ilyen bejelentésnek minősül az is, ha a belföldön letelepedett adóalany bejelentkezik az ún. egyablakos rendszerbe (OSS rendszerbe)49. Vagyis az  adóalany az egyablakos rendszerbe bejelentkezéssel egyúttal a termék rendeltetési helyén, illetve a fogyasztás helyén történő adózást is választja.)

Akkor, ha az adóalany egy Közösségen belüli távértékesítésével vagy távolról is nyújtható szolgáltatásnyújtásával túllépi a 10 000 euró küszöbértéket, vagyis a 3 100 000 forintot, az átlépéssel érintett ügylete után már az igénybevevő letelepedése szerinti tagállamban, illetve  a termék rendeltetési helyén kell az adót megfizetnie. Ezt a változást a NAV-hoz is be kell jelentenie.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra