A nyugellátások 2007. évi kiegészítõ emelése

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A Kormány 258/2007. (X.4.) rendelete alapján a nyugellátásokat 2,4 százalékkal kell emelni 2007. november 1-jétõl. Ugyancsak 2,4 százalékkal emelkednek a mezõgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékok, valamint a mezõgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegû öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadéka.

A  nyugellátások és a baleseti járadék 2007. évi kiegészítõ emelésérõl

A Kormány 258/2007. (X.4.) rendelete alapján a nyugellátásokat 2,4 százalékkal kell emelni 2007. november 1-jétõl a következõk szerint:

2007. november 1-jétõl – 2007. január 1-jei visszamenõleges hatállyal – 2,4 százalékkal kell emelni a 2007. január 1-jét megelõzõ idõponttól megállapított
-    öregségi nyugdíjakat, (ideértve a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, az egyes mûvészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, és a szolgálati nyugdíjat),
-    a rokkantsági nyugdíjat,
-    baleseti rokkantsági nyugdíjat,
-    özvegyi és szülõi nyugdíjat,
-    árvaellátást,
-    a baleseti hozzátartozói nyugellátásokat.

Ha egy személy részére egyidejûleg több nyugellátást folyósítanak, akkor a nyugellátásokat külön-külön kell 2,4 százalékkal emelni. (Ilyen több jogcímen folyósított nyugellátás lehet például, ha egy személy saját jogú nyugellátásban is részesül valamint özvegyi nyugdíjban is, vagy saját jogú nyugellátásban és baleseti járadékban is részesül.)

-    Ugyancsak 2,4 százalékkal emelkednek a mezõgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékok, valamint a mezõgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegû öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadéka.( Megjegyzem ezeket a járadékokat már 1998. január 1-jétõl új jogosultság alapján megállapítani nem lehet, tehát az emelés ezt megelõzõ idõponttól megállapított ellátásokra vonatkozik.)
-    A 2007. január 1-jét megelõzõ idõponttól megállapított baleseti járadék is 2,4 százalékkal emelkedik.

A szociálpolitikai (szociális biztonsági) egyezmény alapján megállapított nyugellátásból a magyar jogszabályok szerint elismert szolgálati idõ tartamának megfelelõ – a magyar szerzõdõ felet terhelõ – arányos részt kell 2,4 százalékkal emelni.

Azt az öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjat, amelyet 2006. december 31-ét követõen átmeneti járadék, rendszeres szociális járadék vagy baleseti járadék megszûnését követõ naptól állapítottak meg, a megszüntetett ellátás megállapításának idõpontját alapul véve kell 2,4 százaléknak megfelelõen emelni. Ezt az emelt nyugellátást alapul véve kell a hozzátartozói, baleseti hozzátartozói nyugellátásokat is megállapítani.

A fentiek szerinti nyugdíjemelés végrehajtása során a november hónapra járó – már emelt összegû – nyugellátással egyidejûleg kell kifizetni:
   -  a 2007. január-október hónapokra járó nyugdíjemelés tíz havi összegét, illetve, ha az érintett több nyugellátásban, illetõleg a nyugellátás mellett november hónapban emelésre kerülõ egyéb ellátásban is részesül, ezen ellátások emelésének 2007. január–október hónapokra járó, tíz havi együttes összegét,
  -  a tizenharmadik havi nyugdíjnak 2007. novemberben folyósításra kerülõ összegét.

A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 2007. január 1-jétõl havi 60.530 forint összeghatárig folyósítható együtt.
(Az eddigi összeghatár 59.110 forint volt.)
Tájékoztatásul közlöm, hogy a 2007 évre megállapított öregségi nyugdíj minimum összege nem változik, ennek összege továbbra is 27.130.-Ft.
Nem változik továbbá az árvaellátás legkisebb összege sem.

A nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások 2007. évi kiegészítõ emelésérõl a kormány 259/2007.(X.4.) rendelete alapján:

A 2007. november 1-jétõl 2007. január 1-jei visszamenõleges hatállyal kell emelni a nyugdíjfolyósító szervek, valamint a Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságai által folyósított nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátásokat az alábbiak szerint:

2,4 százalékkal kell emelni
-    az átmeneti járadék összegét,
-    a havi 81.390 forintot el nem érõ egészségkárosodási járadék összegét azzal, hogy az egészségkárosodási járadék havi összege az emeléssel együttesen sem haladhatja meg a havi 81.390 forintot.

A vakok személyi járadékát havi 14.300 forintra kell emelni.

A nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások közül:
-    a rokkantsági járadék összegét havi 730 forinttal,
-    a rendszeres szociális járadék összegét a 2007. december 31-ig a 62. életévüket betöltõ személyek esetében havi 690 forinttal, egyéb esetben havi 590 forinttal,
-    a központi szociális segély összegét havi 690 forinttal,
-    a házastársi pótlék, illetve a házastársi pótlékhoz járó kiegészítés havi együttes összegét 450 forinttal,
-    a házastárs után járó jövedelempótlék összegét havi 310 forinttal
kell emelni.
 (Tudni kell azonban, hogy 1998. január 1-jétõl már új jogosultság alapján házastársi pótlékot, valamint házastárs után járó jövedelempótlékoz megállapítani nem lehet.)

Az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelés összegét, továbbá az egyes nyugdíjat felülvizsgálatáról, illetõleg egyes nyugdíj-kiegészítések megszüntetésérõl szóló 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíj-kiegészítés helyébe lépett pótlék összegét 2,4 százalékkal kell emelni.

A nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátásokra az emelést oly módon kell végrehajtani, hogy a 2006. január – október hónapokra járó emelés tíz havi összegét november hónapban egy összegben kell kiutalni.
A november hónapra járó ellátást már emelt összegben kell kifizetni.

A vakok személyi járadéka esetében a visszamenõleg járó összeget a jogosult részére a Magyar Államkincstár illetékes Területi Igazgatósága fizeti ki.

E rendelet hatálybalépését követõ idõponttól megállapításra kerülõ:
-    rokkantsági járadék összege havi 31.060 forint,
-    rendszeres szociális járadék összege havi 25.160 forint,
azzal, hogy ezen összegekre az 2,4 százalék emelés nem jár.

Azt a személyt, aki több nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátásban részesül, az e rendeletben meghatározott emelések ellátásonként külön-külön is megilletik.
A tizenharmadik havi nyugdíj 2007. november hónapra esõ részének kifizetése
Tizenharmadik havi nyugdíjra jogosult az a személy, aki
-    a tárgyévet megelõzõ év legalább egy napján, valamint
-    a tizenharmadik havi nyugdíj esedékes folyósítási hónapjaiban – május illetve november – a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó nyugellátásban részesül. (Ide nem értve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, továbbá az un. nem társadalombiztosítási ellátásokat: úgymint a rendszeres szociális járadékot, átmeneti járadékot, rokkantsági járadékot, házastársi pótlékot stb.)

A tizenharmadik havi nyugellátást a tárgyév november hónapra járó nyugellátás összegének alapján kell megállapítani. A tizenharmadik havi nyugdíj a november havi nyugellátás összegének 100 százaléka. Az Országgyûlés döntése szerint a tizenharmadik havi nyugdíj tárgyévi összegét 2004. évtõl kezdõdõen két részletben kell kifizetni.

2007. március hónapban már megtörtént az érintettek részére a tizenharmadik havi nyugdíj 2007. évre esedékes elsõ részletének folyósítása. 2007. november hónapban a tizenharmadik havi nyugdíj összege megegyezik a november hónapban járó nyugdíj 100 százalékának és a 2007. március hónapban már folyósított részösszegének különbözetével. A tizenharmadik havi nyugdíj 2007. november hónapban kifizetendõ részösszege tehát tartalmazza a kiegészítõ nyugdíjemelést is, mert a november hónapra járó nyugdíj már emelt összegben kerül folyósításra. A tizenharmadik havi nyugdíj második részlete azonban nem lehet kevesebb, mint a november havi nyugdíj fele.

Az érintettek a 2007. november havi emelt ellátásukat, a 2007. január 1-jétõl október 31-ig terjedõ idõre visszamenõlegesen, legfeljebb 10 hónapra járó kiegészítõ emelést, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjrész összegét egy nyugellátási utalványon kapják kézhez.

Egyéb szabályok:
-    Az özvegyi és a szülõi nyugdíj megosztása esetén a jogosultakat a folyósított nyugdíjrész alapulvételével megállapított tizenharmadik havi nyugellátás illeti meg.
-    A szociálpolitikai (szociális biztonsági) egyezmény alapján megállapított nyugellátásnál a magyar jogszabályok szerint elismert szolgálati idõ tartamának megfelelõ – a magyar szerzõdõ felet terhelõ – arányos részt kell a tizenharmadik havi nyugdíj kiszámításánál figyelembe venni.
-    A tizenharmadik havi nyugdíj összegének kiszámításánál az esetleges kiegészítõ emelés november hónapra jutó összegét is figyelembe kell venni.

További tudnivaló:
A 13. havi nyugdíj nem része az örökségnek (tehát nem tárgya a hagyatéknak), de ha valaki novemberben hal meg, akkor a vele közös háztartásban élt hozzátartozó a rendes havi nyugdíjjal együtt ezt is felveheti.

Póczik Kálmánné

Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra