A nyugellátások és a baleseti járadék emelésérõl

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A Kormány 352/2007. (XII.23.) rendelete alapján a nyugellátásokat 5 százalékkal kell emelni 2008. január 1-jétõl a következõk szerint:

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel.
Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***
2008. január 1-jétõl 5 százalékkal kell emelni a 2008. január 1-jét megelõzõ idõponttól megállapított
- öregségi nyugdíjakat, (ideértve a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, az egyes mûvészeti tevékenységet folytatók nyugdíját, a szolgálati nyugdíjat)
- a rokkantsági nyugdíjat,
- baleseti rokkantsági nyugdíjat,
- özvegyi és szülõi nyugdíjat,
- árvaellátást,
- a baleseti hozzátartozói nyugellátásokat.

Ha egy személy részére egyidejûleg több jogcímen folyósítanak nyugellátást, akkor a nyugellátásokat külön-külön kell 5 százalékkal emelni. (Ilyen több jogcímen folyósított nyugellátás lehet például, ha egy személy saját jogú nyugellátásban is részesül valamint özvegyi nyugdíjban is.)

- Ugyancsak 5 százalékkal emelkednek a mezõgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékok, valamint a mezõgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegû öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadéka. (Megjegyzem ezeket a járadékokat már 1998. január 1-jétõl új jogosultság alapján megállapítani nem lehet, tehát az emelés az ezt megelõzõ idõponttól megállapított ellátásokra vonatkozik.)

- A baleseti járadék is 5 százalékkal emelkedik.
(Azt a baleseti járadékot, amelyet baleseti rokkantsági nyugdíj megszûnését követõ naptól állapítottak meg, a megszüntetett ellátás megállapításának idõpontját alapul véve kell – a fentieknek megfelelõen – emelni.)

Az emelést a 2008. január havi ellátásnak
- a nem társadalombiztosítási ellátás,
- az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelés,
- nemzeti helytállásért elnevezésû pótlék, és
- az egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról, illetõleg egyes nyugdíj-kiegészítések megszüntetésérõl szóló 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíj-kiegészítés helyébe lépõ pótlék
nélküli összegére kell végrehajtani.

Az özvegyi és a szülõi nyugdíj megosztása esetén a jogosultakat a folyósított nyugdíjrész alapulvételével megállapított emelés illeti meg.

A szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezmény alapján megállapított nyugellátásnál a magyar szerzõdõ felet terhelõ nyugdíjrészt, illetve nyugdíjat ugyancsak 5 százalékkal kell emelni.

Az alábbiakban 2007. január 1-jétõl megállapításra kerülõ nyugdíjak legkisebb összegeirõl szeretnék tájékoztatást adni:

- Öregségi teljes nyugdíj havi 28.500 forint, (öregségi teljes nyugdíj alatt azokat az ellátásokat értjük, ahol az igénylõ legalább 20 évi szolgálati idõvel rendelkezik, ennél kevesebb, de legalább 15 évi szolgálati idõ esetén öregségi résznyugdíj kerül megállapításra, melynek azonban nincs minimum összege. Ha az igénylõ rendelkezik ugyan az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idõvel, de a nyugdíj alapját képezõ havi átlagkereset nem éri el a minimum összeget, ez esetben a nyugdíja az átlagkereset összegével lesz azonos. Tehát ezek a kivételek.)

A rokkantsági nyugdíjak legkisebb összegei:
- III. rokkantsági csoportban havi 28.500 forint,
- II. rokkantsági csoportban havi 29.800 forint,
- I. rokkantsági csoportban havi 30.850 forint,

A baleseti rokkantsági nyugdíjak legkisebb összegei:
- III. rokkantsági csoportban havi 28.600 forint,
- II. rokkantsági csoportban havi 30.000 forint,
- I. rokkantsági csoportban havi 31.000 forint,

Az árvaellátás legkisebb összege havi 24.250 forint,

Az özvegyi nyugdíjnak valamint szülõi nyugdíjnak 1998. január 1-jétõl már nincs minimum összege.

A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 2008. január 1-jétõl havi 63.560 forint összeghatárig folyósítható együtt.

Korrekciós emelés 2008. január 1-jétõl

Januárban, az évenkénti rendszeres nyugdíjemelésen túlmenõen külön törvény alapján nyugdíjkorrekciós intézkedésekre is sor kerül.

Az özvegyi nyugdíj:
Az ötven százalékos mértékû özvegyi nyugdíjak emelése 2006-2007-ben két lépésben már megtörtént. Az ötven százalékos mértékû özvegyi nyugdíj az elsõ lépésben 2006. január 1-jétõl 55 %-os mértékre, a második lépésként pedig 2007. január 1-jétõl 60 %-os mértékre emelkedett.

A 13. havi nyugdíj:
A 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetése 2006-ban zárult, vagyis 2006 évben a nyugdíjasok teljes novemberi nyugdíjuknak megfelelõ összeget kaptak meg két egyenlõ részletben azzal, hogy 2006-ban az elsõ részletet a március havi nyugdíjjal együtt kell folyósítani.
Az ezt követõ években – így 2008 évben is – a fentieknek megfelelõ módon folyósítják a 13. havi nyugdíjat.

A korrekciós emelés 2008. január 1-jétõl:
2008. január 1-jétõl az 1991. január 1-je és 1996. december 31-e közötti idõponttól kezdõdõen megállapított saját jogú nyugellátást az alábbiak szerint meghatározott százalékos mértékek együttes összegével fel kell emelni.
- Az emelés mértéke 4 százalék.
- A legalább 30 év elismert szolgálati idõ alapján megállapított nyugellátást – ide nem értve a baleseti rokkantsági nyugdíjat – annyiszor 0,5 százalékkal kell emelni, ahány évvel több az elismert szolgálati idõ a 29 évnél. Az emelés így számított mértéke azonban a 10 százalékot nem haladhatja meg.

A nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások emelésérõl a kormány 351/2007.(XII.23.) rendelete alapján:

A 2008. január 1-jétõl a 2008. január 1-je elõtti idõponttól megállapított és a nyugdíjfolyósító szervek, valamint a Magyar Államkincstár igazgatóságai által folyósított nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások havi összege az alábbiak szerint emelkedik:

5 százalékkal kell emelni
- az átmeneti járadék összegét,
- a havi 85.5000 forintot el nem érõ egészségkárosodási járadék összegét azzal, hogy az egészségkárosodási járadék havi összege az emeléssel együttesen sem haladhatja meg a havi 85.500 forintot.
A vakok személyi járadékát havi 15 020 forintra kell emelni.

A nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások közül:
- a rokkantsági járadék összegét havi 1550 forinttal,
- a rendszeres szociális járadék összegét a 2008. december 31-ig a 62. életévüket betöltõ személyek esetében havi 1460 forinttal, egyéb esetekben havi 1260 forinttal,
- a központi szociális segély összegét havi 1450 forinttal
kell emelni.

2008. január 1-jétõl a házastársi pótlék és a házastársi pótlékhoz járó kiegészítés havi együttes összege 19.970 forint, a házastárs után járó jövedelempótlék havi összege 13860 forint.
(Tudni kell azonban, hogy 1998. január 1-jétõl már új jogosultság alapján házastársi pótlékot, valamint házastárs után járó jövedelempótlékoz megállapítani nem lehet.)

Az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelés összegét, továbbá az egyes nyugdíjat felülvizsgálatáról, illetõleg egyes nyugdíj-kiegészítések megszüntetésérõl szóló 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíj-kiegészítés helyébe lépett pótlék összegét 2008. január 1-jétõl önállóan 5 százalékkal kell növelni.

A 2007. december 31-ét követõ idõponttól megállapításra kerülõ:
- rokkantsági járadék havi 32.610 forint,
- rendszeres szociális járadék összege havi 26.420 forint.

Azt a személyt, aki több nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátásban részesül, az e rendeletben meghatározott emelések ellátásonként külön-külön is megilletik.

A január hónapban járó ellátást az érintettek számára emelt összegben kell folyósítani.

Póczik Kálmánné

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576. oldal.  Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu
M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra