A személyi jövedelemadó bevallásokhoz kapcsolódó lehetséges fizetési kedvezményekről

SZJA

Nyomtatás
Forrás: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Közeledik a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Sokan az utolsó pillanatra hagyják ezen kötelezettségüket. A tapasztalatok szerint ezeknek a bevallásoknak nagy része fizetési kötelezettséget tartalmaz. Az adózók egy része fizetési kötelezettségének egy összegben különböző okok miatt nem tud eleget tenni. Ilyenkor lehetőség van fizetési kedvezmény igénybe vételére.

A fizetési kedvezmények egy részét a bevallás kitöltésével egyidejűleg lehet igénybe venni.
 
 
 
A 2009-től hatályos szabályozás szerint a magánszemély, aki vállalkozási tevékenységet nem folytat, a személyi jövedelemadó bevallásában nyilatkozhat úgy, hogy befizetendő adóját az esedékességtől számított legfeljebb 4 hónapon keresztül, havonként egyenlő részletekben teljesíti (az első részlet megfizetésének határideje 2012. május 21.). Erre azonban csak akkor van lehetősége a magánszemélynek, ha a bevallásban szereplő személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettsége nem haladja meg a 100.000 Ft-ot.
 
 
 
Más esetekben a fizetési kedvezmény igénybevételéhez az adózónak kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz, amely irányulhat a tartozás törlésére, mérséklésére, részletekben, illetve fizetési halasztás útján történő megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvény alapján.
 
 
 
Érdemes tudni arról, hogy minden kérelem egyedi elbírálás alá esik, ezért érdemes előzetesen az ügyfélszolgálatokon tájékozódni a törvényi feltételekről annak érdekében, hogy a kérelem teljesíthető legyen.
 
 
 
A gyorsabb elbírálás érdekében adózónak lehetősége van adatlapon előterjesztenie kérelmét, amely a Letöltések / Adatlapok, igazolások, meghatalmazás minták /  Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához menüpont alatt található. A kérelemhez szükséges csatolni az adatlapon megjelölt igazolásokat, egyéb bizonylatokat.
 
 
 
A kérelem benyújtásával egyidejűleg meg kell fizetni az eljárási illetéket. Ennek összege 3.000 Ft. Az államigazgatási eljárási illetéket a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076064 számú NAV Illetékbeszedési számlára kell megfizetni, mégpedig a bankszámlanyitásra kötelezett adózóknak átutalással, egyéb adózóknak készpénz-átutalási megbízással (csekkel).
 
 
 
Ha a kérelmező az eljárás kezdeményezésekor keletkező eljárási illetékfizetési kötelezettségét a kérelem benyújtásával egyidejűleg nem teljesítette, úgy az adóhatóság a meg nem fizetett eljárási illeték összegével azonos mértékű mulasztási bírságot szabhat ki. Az esedékességkor meg nem fizetett illeték és a mulasztási bírság összegét az adóhatóság határozatban közli az ügyféllel, azzal, hogy az illetéket a határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül az illetékbeszedési számlára mulasztási bírság nélkül fizetheti meg.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra