A végrehajtási átvezetés tapasztalatai

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az adózás rendjérõl szóló törvény 2009. január 01. napjától hatályos 150/A.§-a tartalmazza a végrehajtási átvezetés jogintézményét, amely értelmében az adóhatóság amennyiben az adózó adófolyószámláján adótartozás mellett az egyes adónemeken túlfizetést is nyilvántart, a túlfizetés összegét az általa nyilvántartott tartozás erejéig elszámolja, és ezzel egyidejûleg az adózót értesíti.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A végrehajtási átvezetés tapasztalatai

Ha az adózónak több adónemen áll fenn tartozása, a túlfizetés összegét elõször a korábbi esedékességû tartozásokra, azonos esedékességû tartozások esetén a tartozások arányában kell elszámolni.

A túlfizetés elszámolásával a jóváírás napján a tartozás megfizetettnek minõsül, tehát ugyanaz a helyzet áll elõ, mintha maga az adózó kezdeményezte volna, az átvezetést az adónemek között vagy befizetéssel rendezi a tartozását.

Az adóhatóságnak nincs mérlegelési jogköre, azaz a túlfizetést át kell vezetni a végrehajtási eljárás indításakor, valamint az egész végrehajtási eljárás folyamán, a törvényben meghatározott korlátok figyelembevételével.

Az adózónak kiküldött értesítés tartalmazza, mely adónemeken áll fenn túlfizetése, és a túlfizetésekbõl mely adónemekre történt átvezetés. Ez a megoldás kedvezõ az adózóra nézve, mert ha a túlfizetés átvezetésével az adózó adótartozása megszûnik, nincs szükség további végrehajtási cselekmények foganatosítására, a végrehajtási eljárás folytatására. Ugyanakkor az adóhatóság részérõl is költségkímélõ, gyors eljárást eredményez.

A túlfizetés átvezetésének korlátai:

A folyószámlán fennálló túlfizetés kizárólag folyószámlán nyilvántartott tartozásra vezethetõ át, tehát nem alkalmazható a végrehajtási átvezetés az adók módjára behajtandó köztartozásokra vonatkozóan.

Továbbá törvény zárja ki a magánnyugdíj-pénztárat megilletõ tagdíj, késedelmi pótlék, illetõleg önellenõrzési pótlék, valamint a tagdíjszámlán nyilvántartott túlfizetés összegének az adóhatóságnál nyilvántartott más adótartozásra történõ átvezetését.

A túlfizetés elévülése pedig ugyanúgy korlátja az átvezetésnek, mint az adózó rendelkezése esetén, azaz a folyószámlán fennálló túlfizetés a túlfizetés visszaigényléséhez, a költségvetési támogatás kiutalásához való jog elévülési idején belül lehet a végrehajtási átvezetés alapja. A túlfizetés visszaigényléséhez való jog - ha törvény másként nem rendelkezik - annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az annak igényléséhez való jog megnyílt. A költségvetési támogatás kiutalásához való jog az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el.

Jogorvoslat

Az Art. 150/A.§-a alapján végzett átvezetés végrehajtási cselekménynek minõsül, ebbõl következõen ellene jogorvoslatnak, végrehajtási kifogásnak van helye, amelyet az átvezetést foganatosító elsõfokú adóhatóságnál kell be nyújtani. A végrehajtási kifogás elõterjesztése illetékköteles, melynek mértéke 5.000 forint. Az eljárási illetéket banki átutalással, készpénz-átutalási megbízással (csekk), valamint az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával történõ fizetéssel az erre a célra rendszeresített beszedési számlára kell teljesíteni. Az illetékfizetési kötelezettség – függetlenül a végrehajtási kifogás elbírálásának eredményétõl – az eljárás megindításához kötõdik, és azt a végrehajtási kifogás benyújtásakor meg kell fizetni.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Fõigazgatóságának illetékességi körébe tartozó adózók folyószámláján a bevezetés évéhez viszonyítva 2010-ben 91%-kal több végrehajtási átvezetés történt, amely eredményeként 16 milliárd forinttal csökkent a lejárt esedékességû tartozások összege. Ez év elsõ félévében ez az összeg már meghaladta a 11 milliárd forintot. Az összes végrehajtásból befolyt tartozáshoz mérten végrehajtási átvezetéssel növekvõ arányban egyenlítõdött ki az esedékességkor meg nem fizetett adó. Így a végrehajtási átvezetés az adóhatóság munkájában a hátralékkezelés egyre hatékonyabb eszköze.

www.apeh.hu
NAV Közép-Dunántúli Regionális Adó Fõigazgatósága

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra