Adóalanyok a fordított adózásban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Találkozott már furcsa törvényekkel, de ilyen káoszt, mint az új áfatörvényben a fordított adózás, még nem pipált... Nem teljesen tisztázott, milyen szolgáltatásokra vonatkozik, mert a törvény igen röviden és keretjellegûen határozta meg ezen szolgáltatások körét. Szinte minden vállalkozó érintett, mert nemcsak a szolgáltatás nyújtója, hanem az igénybe vevõje is áfa alany lehet.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu  M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Az új áfatörvény értelmében a fordított adózás alkalmazhatóságához mindkét érintett félnek belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak kell lennie. Ezen túlmenõen egyik adóalanynak sem lehet olyan jogállása, melynek alapján tõle adó fizetése ne lenne követelhetõ.

Ha ezen feltételek teljesülnek, akkor az egyébként áfa köteles ügyletben az adóhatóság felé nem a szállítónak kell az adót befizetni, hanem a vevõnek. Annak a félnek, akinek egyéb feltételek fennállása mellett levonási jogosultsága is van.

Ha az ügyletben résztvevõ két fél közül az egyik nem adóalany, akkor nincs fordított adózás. Így nem fordul meg az adófizetési kötelezettség, vagyis változatlanul a terméket értékesítõ, szolgáltatást nyújtó számítja fel az adót, ha a 142.§ (1) bekezdésében felsorolt termékeket, szolgáltatásokat nem áfaalany részére teljesítik.

Abban az esetben, ha az igénybevevõ áfaalany ugyan, de alanyi adómentességet élvez, vagy mezõgazdasági tevékenységet folytató adóalanyként különleges jogállása van, a fordított adózás nem alkalmazható, mivel ezek olyan jogállások, amelyek alapján az adóalanytól adó fizetése nem követelhetõ.

Ugyanakkor a kizárólag „tárgyi” adómentes tevékenységet végzõ adóalany, illetve az utazásszervezési szolgáltatást nyújtó, vagy bármely más, árrés szerint adózó adóalany esetében a fordított adózást alkalmazni kell.

Amennyiben alanyi adómentes adóalany, vagy mezõgazdasági tevékenységet végzõ különleges jogállású adóalany teljesít a 142. § (1) bekezdésében felsorolt termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást abban az esetben sem alkalmazandó a fordított adózás, tehát a beszerzõ, igénybevevõ belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak nem kell adót megállapítania.

Amennyiben társasház vesz igénybe a 142. §-ban felsorolt szolgáltatást, akkor a fordított adózás a részére nyújtott szolgáltatások során csak abban az esetben áll be, ha a társasház áfaalanynak minõsül és nem választott alanyi adómentességet a tevékenységére.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

www.adonavigator.hu

A szerzõ honlapján egy táblázatos összefoglalót találunk
Szolgáltatást nyújtó - Szolgáltatást igénybe vevõ - Hogyan kell számlázni, és kinek van áfa fizetési kötelezettsége csoportosításban.

/Elérhetõség: az alábbi link folyamatosan beírva:
http://www.adonavigator.hu/index.php?mod=
cikk&kat=fullcikk&aktcikkid=100

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. 
Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu  Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra