Adócsalás esettanulmányok: vendéglátás

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az adóhatóság szakemberei egy összehangolt akció keretében tértek vissza a vállalkozás telephelyére, ahol – a hagyományos ellenõrzési módszereken túl felhasználva a korszerû informatikai lehetõségeket is – vizsgálat alá vonták a pénztárgép adómemóriájának és a helyszínen talált szerverek, köztük egy hordozható merevlemez adattartalmát is.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Adócsalás esettanulmányok: vendéglátás

Újabb adócsalásra derített fényt a közelmúltban az adóhatóság; a revizorok a hagyományos ellenõrzési eszközöket és a korszerû információtechnológiai módszereket együttesen alkalmazva fülelték le azt a vendéglátóipari tevékenységet folytató adózót, aki az elmúlt két évben összesen 33 millió forint bevételt titkolt el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a Budapesten éttermet üzemeltetõ Pest megyei vállalkozás nem elõször került az adóhatóság látókörébe. Az ellenõrök az elmúlt idõszakban több alkalommal is "próbavásárlást" végeztek nála, és hol szabályos pénztárgépi nyugtát, hol pedig csak számítógéppel elõállított pincérblokkot kaptak attól függõen, hogy a fogyasztás ellenértékét a pénztárgépbe, vagy csupán a forgalmi adatok rögzítésére szolgáló számítógépes rendszerbe ütötték be a pincérek.

A vállalkozást az egyre emelkedõ összegû bírság kiszabása sem tántorította el attól, hogy nyugtaadási kötelezettségét rendre megszegje, ami a revizorok szerint arra engedett következtetni, hogy az általa eltitkolni kívánt bevétel jelentõsen meghaladja a bírság összegét.

Az adóhatóság szakemberei ezért egy összehangolt akció keretében tértek vissza a vállalkozás telephelyére, ahol – a hagyományos ellenõrzési módszereken túl felhasználva a korszerû informatikai lehetõségeket is – vizsgálat alá vonták a pénztárgép adómemóriájának és a helyszínen talált szerverek, köztük egy hordozható merevlemez adattartalmát is.

A rendszeradatok elemzése során az ellenõrök két évre visszamenõlegesen részletes bevételi, illetve az alkalmazottak munkaidejére vonatkozó adatokat találtak, amelyekbõl kiderült, hogy a társaság a minimálbéren, részmunkaidõre bejelentett pincéreket a bejelentett munkaidõt jelentõsen meghaladóan foglakoztatta, továbbá az általa bevallott és tényleges bevétele között 33 millió forint eltérés mutatkozott.

Az adatok alapján az adóhatóság azonnali és több évet átfogó vizsgálatot rendelt el az adózónál, amelynek eredményeként nemcsak az eltitkolt bevételekkel, illetve a foglalkoztatással összefüggõ adókötelezettségek megállapításával, de szankcióként késedelmi pótlék és bírság kiszabásával is számolnia kell a vállalkozásnak.

Amennyiben az eljárás során felmerül a büntetõjogi felelõsség gyanúja, úgy a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Fõigazgatósága a NAV pénzügyi nyomozóinál büntetõeljárás lefolytatását fogja kezdeményezni - közölte az adóhatóság.

A vendéglátóipari tevékenységet folytató adózók továbbra is számíthatnak – különösen a nyári idegenforgalmi szezonra irányuló – fokozott adóhatósági ellenõrzésekre.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra