Adóintézkedések és válságkezelés - a világban

ART

Nyomtatás
Forrás: Deloitte

Nem elszigetelt az a gyakorlat, amely arra kötelezi egy adott ország adóhatóságát, hogy átmenetileg függessze fel az adóellenõrzéseket azoknál a jellemzõen kis- és közepes hazai vállalkozásoknál, amelyek munkahelymegtartó programot hajtanak végre, illetve egyéb munkahelyteremtõ vállalásokat tesznek, például Koreában.

70.000,-Ft-ot nyerhet:

Egyéni vállalkozók kézikönyve vásárlás

***

Nincs paradigmaváltás az adóversenyben

A Deloitte több mint ötven országban vizsgálta a válság nyomán született adóintézkedéseket. 

 A Deloitte legfrissebb globális tanulmányában azt vizsgálta, hogy a világméretû gazdasági válság negatív hatásait az egyes országok milyen konkrét adóintézkedésekkel igyekeztek tompítani. A Tax responses to the global economic crisis címû tanulmány több mint ötven ország közelmúltbéli kormányzati adóintézkedéseit elemezte világszerte - ezeket összegezve kiderül, a változtatások kevés kivételtõl eltekintve mindenhol az adók csökkenését eredményezték.

Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója a tanulmány kapcsán elmondta: A világ egyes országaiban vizsgált válságkezelési folyamatokban, megoldásokban jellemzõen a versenyszféra adóterheinek további csökkentése figyelhetõ meg, ha valamely állam növelni is igyekszik a gazdaságélénkítésre fordított források nagyságát, azt sehol nem az adóbevételekbõl, tehát nem az újraelosztás és az adócentralizáció növelésével teszi. Nincs tehát paradigmaváltás a nemzetközi adóversenyben, sõt, a vállalkozások, az élõmunka és egyes országokban a háztartások adóterhelésének további csökkentése látható.

Kövesdy Attila, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának nemzetközi adótanácsadásért felelõs partnere elmondta: A tanulmányban szereplõ országok gyakorlata alapján néhány tipikus intézkedés, hasonló intézkedéssor egyértelmûen körvonalazható. Ilyen az adómérték csökkentés, a gyorsított értékcsökkenési leírás, az adóbefizetési határidõk eltolása, az adóhatóság részérõl a gyorsabb adóvisszatérítés, fizetési könnyítések biztosítása. A kormányok ezekkel az intézkedésekkel vagy a magánszemélyek vagy  a vállalkozások helyzetén kívántak, illetve kívánnak enyhíteni, az adóterhek csökkentésével és a likviditás javításával. A Deloitte szakértõje hozzátette: Egyes országok egészen különleges intézkedésekkel próbálkoznak, ilyen például az Egyesült Államok ahol kisvállalkozások számára megengedik a visszamenõleges veszteségelhatárolást, azaz a kisvállalkozások amennyiben társasági adó alapjuk negatív, ezt korábbi pozitív adóalapjukkal szembeállíthatják és a korábban befizetett adót visszaigényelhetik. Más intézkedések csak egyes szektorokat érintik (pld. Belgiumnál az új lakások építését terhelõ általános forgalmi adót csökkentették 21%-ról 6%ra).  

Kövesdy Attila elmondta: Kevésbé általános, de semmiképpen nem elszigetelt az a gyakorlat, amely arra kötelezi egy adott ország adóhatóságát, hogy átmenetileg függessze fel az adóellenõrzéseket azoknál a jellemzõen kis- és közepes hazai vállalkozásoknál, amelyek munkahelymegtartó programot hajtanak végre, illetve egyéb munkahelyteremtõ vállalásokat tesznek, például Koreában.

A Deloitte szakértõje kiemelte: Térségünkben –egyéb intézkedések mellett- a Cseh Köztársaság társasági adót csökkent, és felfüggesztette bizonyos esetekben a személyi jövedelemadó elõleg fizetésének kötelezettségét. Érdekesség, hogy Írország amely magas költségvetési hiánnyal küzd adóemeléseket vezetett be mind az általános forgalmi adó mind az eddig nemzetközi összehasonlításban alacsonynak mondható személyi jövedelemadóterhelés területén, miközben könnyíteni igyekszik a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalatok adókötelezettségeit. Mindez mutatja, hogy nincs egy recept minden országra, hiszen figyelemmel kell lenni az adott ország költségvetésének helyzetére is az adóintézkedések meghozatalakor.

Deloitte

***

77 adótipp vállalkozóknak - egy könyv, amely segít átlátni a káoszt

Az Egyéni vállalkozók kézikönyvében leírom, hogy a vállalkozás nem más, mint adminisztráció. Mára eljutottunk oda, hogy a különféle jogszabályokban a vállalkozókra telepített adminisztráció és bürokrácia megöli a szakmát, és a megöli az üzletet is. Ezért ajánlom ezt a könyvet azzal, hogy a vállalkozóknak segít átlátni a káoszt – hogy csak a szakmával és az üzlettel kelljen foglalkozniuk.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft + 615,-Ft postaköltség. Terjedelem 352 oldal. Az Önadózó 20%-os szakkönyvvásárlási kedvezménye az akcióban nem vehetõ igénybe.

Ha megvásárolja a könyvet - fõnyereményként 70 ezer forint értékû bankkártyát nyerhet (OTP Meglepetéskártya). Továbbá minden vásárlónak ingyenesen megküldjük a Lízing kézikönyvet, és az Önadózó újság egy számát.

Megrendelés: info@adonet.hu Kérjük megadni a számlázási és postázási nevet és címet. A megrendelést feladhatja az alábbi internetcímen is:

Egyéni vállalkozók kézikönyve vásárlás

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József krt. 53. Tel: 2676 5010.  Készpénzes fizetéssel is részt vehet az ajándéksorsolásban.

Ha ajánlja is a könyvet – további 30.000,-Ft értékû bankkártyát nyerhet. Ajánlás itt:

Egyén vállalkozók kézikönyve ajánlás kampány 

Az ajándéksorolások további feltételeirõl honlapunkon tájékozódhat. www.adonet.hu

dr.Szabó Tibor


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra