Adómentes biztosítási díj

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Írásunkban példákon keresztül bemutatjuk az Szja-törvény 1. számú melléklet 6.3. pontja szerint adómentes biztosítási díjak gyakorlatát. A biztosítási díjak adókötelezettségét teljes körûen tárgyaló írás az Önadózó júniusi számában olvasható.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

Adómentes biztosítási díj

Az Szja-törvény 1. számú melléklet 6.3. pontja szerint adómentes:
•    a kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás díja,
•    a balesetbiztosítás díja,
•    a teljes és végleges munkaképtelenségre szóló betegségbiztosítás díja, valamint
•    a kizárólag a díjat fizetõ kártérítési felelõsségi körébe tartozó kockázat elhárítására kötött biztosítás díja.

Azaz, ha a biztosítási esemény kizárólag valamilyen baleset, vagy a magánszemély teljes és végleges (együttes feltétel) munkaképtelensége, akkor a biztosítás díjának más személy által történõ megfizetése nem keletkeztet adókötelezettséget. Szintén nem adóköteles az, ha a kifizetõ kizárólag a saját felelõsségi körébe tartó kockázat elhárítására köt biztosítást. Ilyen lehet például egy veszélyes üzemnek minõsülõ gyárat fenntartó társaság által a veszélyes tevékenység során okozott – vétkességre tekintet nélkül megtérítendõ – kár kivédésére kötött biztosítás díja. Ez a biztosítási szerzõdés például irányulhat arra, hogy ha a káresemény során egy munkavállaló megsérül, akkor az elmaradt, kiesõ bérét a gyárat üzemeltetõ társaság helyett a biztosító térítse meg. Ezen biztosítási szerzõdés díja tehát szintén nem adóköteles.

Példa: A munkavállaló a cafetéria juttatás keretében azt kéri, hogy a munkáltató kössön a javára balesetbiztosítást, továbbá teljes és végleges munkaképtelenségre szóló betegségbiztosítást. A munkáltató által fizetett biztosítási díj adómentes juttatásnak minõsül, azaz annak 100 ezer forint éves díja a magánszemély cafetéria keretét 100 ezer forinttal csökkenti.

Végezetül adómentes a kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás díja. A kockázati életbiztosítás fogalmát sem az Szja-törvény, sem az ágazati jogszabály, azaz a biztosítókról és a biztosítási tevékenységrõl szóló 2003. évi LX. törvény nem határozza meg. Ugyanakkor az ágazati jogszabály több helyen (a 118. § (1) bekezdésében, a 166. §-ában) alkalmazza a kockázati életbiztosítás kifejezést. A kockázati életbiztosítás tehát egy olyan fogalom, melynek a jelentését elsõsorban a joggyakorlat és a polgári jog elmélete határozza meg. A Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) nem nevesíti külön a kockázati életbiztosítást, bár az 536. § (2) bekezdésének b) pontjában kimondja, hogy biztosítási esemény lehet különösen „halál bekövetkezése, meghatározott életkor elérése”. Ugyanakkor a Ptk. 560. §-ához fûzött kommentár már alkalmazza a kockázati életbiztosítás fogalmát, amikor kimondja, hogy „Az életbiztosításoknak alapvetõen két fajtáját különböztetjük meg: az egyik az ún. elérési biztosítás, amelynél a biztosító akkor fizet, ha a biztosítási idõszak végén a biztosított életben van, illetve a másik a halál esetére szóló, vagy más néven a kockázati életbiztosítás, amelynél a biztosítási eseménynek a biztosított halála számít.” Így megállapítható, hogy kockázati (halál esetére szóló) életbiztosításnak az az életbiztosítás minõsül, amely kizárólag a biztosított halálának esetére szól.

Értelemszerûen a lejárati, megtakarítási jellegû, illetve a vegyes életbiztosítások esetén biztosítási eseménynek nem kizárólag a biztosított halála minõsül, ezért e biztosítások díjának a kifizetõ által történõ megfizetése nem tekinthetõ adómentesnek. Megjegyzést érdemel, hogy az a lejárattal rendelkezõ életbiztosítás is megfelel az adómentesség feltételeinek, amely alapján a biztosító a szolgáltatását halál esetén a magánszemély által megnevezett kedvezményezettek részére, míg lejárat – például 10 év eltelte után – a kifizetõ részére teljesíti.

Példa: A munkáltató oly módon köt vegyes jellegû életbiztosítást, hogy a munkavállaló (illetve a munkavállaló örököse) csak abban az esetben jogosult a szolgáltatásra, ha a haláleset, baleset, betegség bekövetkezik, míg a szerzõdés lejártakor, tíz év után a szolgáltatást a munkáltató szerzi meg. Az életbiztosítási szerzõdés – a magánszemély szempontjából – megfelel az Szja-törvény 1. számú melléklet 6.3. pontjában foglaltaknak, ezért a munkáltató által fizetett biztosítási díj adómentes.

A szerzõdés kilencedik évében az említett biztosítási szerzõdést a felek oly módon alakítják át, hogy a lejárati szolgáltatásra a munkáltató helyett a magánszemély válik jogosulttá. A munkáltató által korábban megfizetett díjak az átalakítás következtében adóköteles biztosítási díjnak minõsülnek, mely jövedelmet a munkavállaló a szerzõdés átalakításának napján szerez meg.

Szintén figyelemmel kell lenni arra, hogy a biztosítás díja csak akkor lehet adómentes, ha a biztosítási szerzõdést a kifizetõ köti meg, ide értve azt az esetet is, ha utólagos szerzõdésmódosítással a kifizetõ szerzõdõ féllé válik. Ugyanis abban az esetben, ha a magánszemélynek már eleve fennáll egy biztosítási szerzõdése, és a kifizetõ ennek a díját téríti meg a magánszemély részére, akkor a kifizetõ egy költségtérítést biztosít. Azaz ebben az esetben a juttatás pénzben – és nem biztosítási díj formájában – történik, ami értelemszerûen azt eredményezi, hogy a jövedelem nem lehet az Szja törvény 1. számú melléklet 6.3. pontja szerint adómentes. Ezért a magánszemély által kötött biztosítási szerzõdés díjának a kifizetõ által történõ átvállalása a magánszemély jogviszony szerint adókötelessé váló, összevonás alá esõ jövedelmének tekintendõ.   

dr.Honyek Péter

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2010. júniusi számában olvasható: Önadózó eléõfizetés 2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. Elõfizetés: info@onadozo.hu)

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra