Adóváltozások - ahogy a Deloitte látja

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A magyarországi adózók, társaságok és a külföldi befektetõk el tudnak tekinteni most az adócsökkentéstõl; de látniuk kellene, hogy a költségvetési helyzet normalizálódása, a költségvetési hiány és az államadósság csökkenése után milyen mértékû és ütemû adó- és járulékteher csökkenést várhatnak

___________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ___________________________________________________

Adóváltozások - ahogy a Deloitte látja

A magyarországi adózók, társaságok és a külföldi befektetõk el tudnak tekinteni most az adócsökkentéstõl; de látniuk kellene, hogy a költségvetési helyzet normalizálódása, a költségvetési hiány és az államadósság csökkenése után milyen mértékû és ütemû adó- és járulékteher csökkenést várhatnak - mondta az MTI-nek Veszprémi István, a Deloitte adótanácsadási üzletágának partnere.

    Az adószakértõ szerint az adóreform csak a költségvetési reformmal együtt képzelhetõ el, vagyis adócsökkentésre akkor lesz csak mozgástér, ha a költségvetés kiadási oldalát racionalizálják, csökkennek a kiadások, és ily módon az állam újraelosztó szerepe is. Ha a kormány a jelenlegi gazdasági helyzetben következetesen végiggondolja a költségvetési kiadások csökkentési lehetõségeit, ez jó kezdet az érdemi adóreform irányába - hangsúlyozta.
    A kormány álláspontja szerint most a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése élvez elsõbbséget, az adócsökkentésre nincs mozgástér. A parlamenthez e héten benyújtott adócsomag így nem tartalmaz érdemi változásokat, adó- és járulékcsökkentést, hanem alapvetõen technikai jellegû kiegészítésekre, egyszerûsítésekre került sor - mondta Veszprémi István.
    A társasági adó módosítására vonatkozó korábbi javaslatok a mostani tervezetbe nem kerültek be, az adó alapja és mértéke így nem változik, s a szolidaritási adó is megmarad gyakorlatilag változatlan formában - mutatott rá az adószakértõ.
    Az adózás rendjérõl szóló törvény (Art.) módosításának célja a feketegazdaság visszaszorítása és az adminisztratív terhek csökkentése; az adózókat az ellenõrzési bírságok szigorításával kívánják jogkövetõ magatartásra ösztönözni.
    A szakértõ ezek közül lényeges változásnak nevezte a nyugtaadási kötelezettség elmulasztásával kapcsolatos szankcionálás szigorítását, aminek révén a nyugtát nem adó társaság alkalmazottjának közvetlen felettese is megbírságolható. Kiemelte továbbá, hogy a javaslat szerint a cégek csak bírság terhe mellett teljesíthetnék egymás közötti 250 ezer forint feletti ügyleteiket a jövõben készpénzben. A javaslat az adószám felfüggesztésének lehetõségeit is kibõvíti, továbbá a törvénybe új jogintézményként – az adóhatósági adómegállapítás helyett - bekerült az egyszerûsített adóbevallás - tette hozzá.
    Veszprémi István úgy vélekedett, hogy a feketegazdasággal kapcsolatos problémákat a javasolt apróbb módosítások nem oldják meg, ehhez nélkülözhetetlen a járulék- és adócsökkentés, de a javasolt lépéseket támogatni lehet.
    Az szja-ban az összevont adóalap érdemben nem változott, a 18 százalékos sávhatár felemelése - a korábbi tervek szerint 1,7 millióról 2 millió forintra nõtt volna - elmarad, mert a költségvetésnek bevételcsökkenést okozott volna. A javaslat szerint megszûnne ugyanakkor a 35 százalékos osztalékadó, helyére 10, illetve 25 százalékos kulcs lépne. Az szja törvényben új elem a háztartásokkal kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozó adókedvezmény. A változások közül a szakértõ az adómentes béren kívüli juttatások együttes (400 ezer forintos) korlátozásának megszûnését, az egyedi korlátok bevezetését emelte ki.
    A cégautó adóról külön törvény rendelkezik; a korábbi, értékhez kötõdõ adózást vagyoni típusú adó váltja fel, a hengerûrtartalomtól függõen 7 ezer vagy 15 ezer forintot kell a tulajdonosnak fizetnie. A javaslat elfogadása esetén csökkenni fog a cégautókhoz kapcsolódó adóteher - mondta Veszprémi István.
    Az adószakértõ kiemelte továbbá a kamat definíciójának módosítását.
    Az áfában is csak apró, technikai jellegû változásokra kerül sor. A fiktív számlakibocsátás visszaszorítása érdekében szigorítják a bizonylatolást, így a teljesítés hiánya ellenére történõ számlakibocsátás adófizetési kötelezettséget keletkeztet. Változik a számlakiállítás határidejére vonatkozó szabályozás is: továbbra is a teljesítéshez kapcsolódik, illetve az elõleg kézhezvételének napjához, de a 15 napos határidõ helyett a teljesítés, illetve az elõleg kézhezvételétõl számított ésszerû idõn belül kell kiállítani, amelyet a törvény definiál.
    A helyi iparûzési adóval kapcsolatban a legfontosabb változás, hogy a javaslat mentesíti az adózás alól a külföldi telephelyet, ha az adózó külföldön valamilyen, a vállalkozást terhelõ önkormányzati adót fizet - mondta Veszprémi István.

MTI

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra