Áfa törvényünk újra az Európai Bíróság elõtt

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A bizottság szerint a magyar szabályozás sújtja a vállalkozásokat, mivel lehetõvé teszi a cégek adó-visszaigénylési jogának többszöri elhalasztását, miközben az irányelv ezt csak egy alkalommal engedi meg.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Magyarországot érintõ uniós adószabály-sértési ügyben tárgyalt az Európai Bíróság

Az EU luxembourgi székhelyû bírósága csütörtökön folytatta le a tárgyalást az ügyben, amelynek keretében Brüsszel úgy véli: a magyar szabályozás nincs összhangban a hozzáadottérték-adó uniós rendszerérõl szóló irányelvvel, mivel lehetõvé teszi a cégek adó-visszaigénylési jogának többszöri elhalasztását, miközben az irányelv ezt csak egy alkalommal engedi meg.

A magyar szabályozás szerint a cégek az államkasszába befizetendõ általános forgalmi adó összegébõl levonhatják a beszerzéseik után megfizetendõ áfát, és amennyiben a levonható összeg meghaladja a befizetendõ adóét, a különbözet visszatérítése kérhetõ az államtól. Ha viszont a cég valamely beszerzésének ellenértékét áfástul ténylegesen még nem fizette meg, az áfával csökkentenie kell az államtól visszaigényelhetõ adó összegét. Az el nem számolt áfa így csak a következõ adó-megállapítási idõszakban lesz visszaigényelhetõ, de akkor is csak abban az esetben, ha a vállalkozás idõközben kiegyenlítette a kérdéses beszerzés számláit.

A bizottság szerint - mint az a tárgyalásra készített jelentésbõl kiderül - a magyar szabályozás azzal is sújtja a vállalkozásokat, hogy az adó értékét az ügylet megfizetéséig mindkét féltõl elvonja.

Egyes sajtóértesülések szerint a vita százmilliárd forintos nagyságrendû adót is érinthet.

A bizottság 2007 márciusában küldte az elsõ levelet az ügyben az akkori magyar kormánynak, majd miután az ezt követõ kétoldalú tárgyalások nem vezettek eredményre, az eljárás folytatódott, és az ügy az uniós bíróság elé került.

A tárgyalást elõkészítõ érvelésében a bizottság úgy vélte, a magyar szabályozás sérti az adósemlegesség elvét, ráadásul azt sem biztosítja, hogy az adóalany "valaha is visszakapja" a különbözetet.

Magyarország ugyanakkor a kereset elutasítását kérte. A védekezõ érvelés szerint az uniós szabályozás egyértelmûen tagállami hatáskörbe rendeli a visszatérítés feltételeinek meghatározását, a szóban forgó nemzeti szabályozás pedig tiszteletben tartja az általános jogelveket. A terhet magyar meglátás szerint valójában kizárólag az értékesítõ viseli, ez azonban az uniós jogból következik, ráadásul összeegyeztethetõ az adósemlegesség elvével.

A bíróság késõbb hirdet ítéletet a ügyben.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra