Amit az egyszerűsített adóbevallásról tudni kell

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága | Szerző: Nánainé Domonkos Andrea

Az idei évben is lehetőség van arra, hogy a magánszemély 2011. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségének - az önadózás keretein belül - az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással tegyen eleget.

Az önadózás e formáját, abban az esetben választhatja, amennyiben az adóévben kizárólag olyan munkáltatótól vagy kifizetőtől származott bevétele, melyből a kifizető (munkáltató) az adót/adóelőleget levonta. Az egyszerűsített bevallásban a személyi jövedelemadón kívül, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, és bizonyos esetekben az egészségügyi hozzájárulás bevallási kötelezettség is teljesíthető.

Az egyszerűsített 1153E bevallás elkészítésének feltétele, hogy a magánszemély kitöltse a 1153NY jelű nyilatkozatot, és azt papír alapon aláírva, vagy elektronikus úton 2012. február 15-ig eljutassa az adóhatóság részére. A nyilatkozattal együtt munkáltatói igazolást, egyéb iratot beküldeni nem kell! A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. Ha az adózó a határidőt elmulasztja, bevallási kötelezettségének a 1153. számú nyomtatvány illetve a 1153ANY adónyilatkozat benyújtásával tehet eleget. A nyilatkozat a személyi jövedelemadó bevallás egységcsomagban megtalálható, továbbá bármelyik ügyfélszolgálati irodában beszerezhető, vagy az adóhatóság honlapjáról is letölthető. 

Fontos, hogy a 1153NY jelű nyilatkozat benyújtásával az adózók még nem tesznek eleget a bevallási kötelezettségüknek!

Az adóhatóság a feldolgozott nyilatkozat, valamint a saját adatbázisában nyilvántartott adatokból egy személyre szabott 1153E egyszerűsített bevallást készít, melyet legkésőbb 2012. április 30-áig postáz a nyilatkozaton megadott postai illetve e-mail címre. Belföldi postacím esetén, az e-mail címet csak abban az esetben kell tölteni, ha a bevallási ajánlatot elektronikus úton szeretné megkapni, illetve ha csak külföldi postai címet tüntetett fel. Az e-mail cím megadásával a magánszemély kizárólag arra hatalmazza fel az adóhatóságot, hogy a bevallási ajánlatot a megadott e-mail címre kiküldje, erről az elektronikus címről a bevallás nem küldhető vissza. (A kapcsolat egyirányú!) A nyilatkozatot ügyfélkapun keresztül beküldők, az egyszerűsített bevallást elektronikus úton a tárhelyükre kapják meg. Amennyiben az adózó nem kapta meg vagy elvesztette az ajánlatot, azt bármelyik ügyfélszolgálaton kérheti.

Az ajánlatot a kézhezvételt követően egyeztetni kell a rendelkezésére álló igazolásokkal, és amennyiben eltérés van az adatok között, a bevallási ajánlat javítható, kiegészíthető módosítható. A számításokat az adózónak nem kell újra elvégeznie, az adatokat az adóhatóság újraszámolja és annak eredményéről levélben legkésőbb 2012. június 20. napjáig értesítést küld. Ha az adózó a honlapon közzétett program segítségével javítja a bevallását és a javított bevallást elektronikus úton vagy aláírásával hitelesítve papíron küldi vissza, a javítás eredményéről nem kap értesítő levelet. Az aláírt, módosított, vagy módosítás nélküli 1153E egyszerűsített bevallást 2012. május 21. napjáig kell postára adni, vagy elektronikus úton megküldeni az állami adóhatósághoz. Ha az adózó a bevallást javítás nélkül küldi vissza, akkor a fizetési kötelezettség határideje 2012. május 21., illetve javítás esetén az adóhivatali értesítés kézhezvételétől számított 30. nap.

Az adózó a százezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségét az esedékességtől számított legfeljebb négy hónapon keresztül havonként pótlékmentesen egyenlő részletekben is megfizetheti. Az igénybevételhez a bevallásban nyilatkozni kell, hogy 2, 3, vagy 4 havi részletekben kívánja teljesíteni a fizetési kötelezettségét. A nyilatkozat megtételére előírt határidő jogvesztő! Az előző évektől eltérően az idei évben az első részlet megfizetésének határideje a javítás nélküli 1153E jelű bevallások esetében 2012. május 21, míg a javított 1153E jelű bevallások esetében az adóhatóság értesítésnek kézhezvételétől számított 30. naptól kezdődik. A visszatérítendő adót a bevallás beérkezésétől, javítás esetén a módosított bevallásról szóló értesítő levél kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki az adóhatóság.

A benyújtásra előírt határidőt követően az egyszerűsített bevallás a 1153. számú bevallás megfelelő kitöltésével önellenőrizhető, illetve helyesbíthető.  Ha az adózó az egyszerűsített bevallás benyújtására előírt határidőt elmulasztja, akkor 1153. számú bevallást kell benyújtania, melyhez felhasználhatja az ajánlat adatait.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra