APEH vagyonosodási vizsgálatok - 2008

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az adóhatóság az elsõ félévben 3.706 vagyongyarapodási vizsgálatot végzett, amelyek közül 2.610 zárult megállapítással - tette közzé az APEH.

Önadózó Hírlevél – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Vagyonosodási vizsgálatok: 24,5 milliárd forint adókülönbözet

Az ellenõrök a vizsgálatok nyomán 24,5 milliárd forint - átlagosan 6,6 millió forint - adókülönbözetet tártak fel.  Az adóhatóság penzuma 2007-ben tízezer vizsgálat volt, de ennél jóval többet, több mint 15 ezret kezdett meg, amelyekbõl 11.095 fejezõdött be. A revizorok tavaly az egész évben összesen 42,7 milliárd forint - adózónként átlagosan 5,7 millió forint - eltitkolt adókülönbözetet tártak fel. 

A vagyonosodási vizsgálatokra az idén nincs sem belsõ, sem külsõ irányszám, közölte korábban az APEH, a kapacitástól függ, hogy a közel négyezer tavaly megkezdett vizsgálat befejezésén túl az idén hány ilyen ellenõrzésre kerül sor.

A vagyonosodási vizsgálatok során mindig magánszemélyeket ellenõriznek, az APEH arra kíváncsi, hogy a célszemély életvitele, megszerzett vagyontárgyai mennyire állnak arányban bevallott jövedelmével.

A vizsgálatra eddig elsõsorban a jelentõs ingó- és ingatlanvagyonnal rendelkezõk, a nagy összegû tagi kölcsönt nyújtó cégtulajdonosok, a tartósan veszteséges vállalkozások tagjai, továbbá azok az egyéni és társas vállalkozások tulajdonosai számíthattak, akik több bevallási idõszakban csak a minimálbérnek megfelelõ jövedelem kivételét igazolták.

Tavaly nem egyszer kritika érte az adóhatóságot, mert a vizsgált körbe olyanok is bekerültek, akiknek nincs nagy vagyonuk. Ennek egyes esetekben például az volt az oka, hogy valaki kölcsönnyújtóként jelölte meg az illetõt, egyébként nem vizsgálták volna. Az is elõfordul, hogy valakinek az életvitele nincs összhangban a jövedelmével, mégsem rendelkezik nagy tárgyiasult vagyonnal.

Forrás: MTI

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. Megrendelés: info@adonet.hu www.vagyongyarapodas.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008. szeptembertõl decemberig 4.400,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra