APEH: visszaélések a gépjármû-kereskedelemben

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Elsõsorban a gépjármû-kereskedelemben derítettek fel visszaéléseket közösen az európai adóhatóságok, köztük az osztrák és a magyar szervezet - közölte az MTI kérdésére válaszolva Szikora János, az APEH elnöke kedden Gyõrött a magyar-osztrák adóigazgatási találkozó sajtótájékoztatóján.

Ellentmondásos az a helyzet, hogy a gazdaság szabadon mozog a globalizált világban, fõleg az Európai Unión belül, ugyanakkor az adóztatás nemzeti keretek között történik. Ezért is fontos a tagországok adóhatóságai közötti szoros együttmûködés - mondta Szikora János.

Hozzátette: éppen ezért rendszeresek a több ország adóhatóságának részvételével végzett ellenõrzések, amelyekben Magyarország legfõbb partnere Ausztria. Jelenleg kilenc ilyen ellenõrzés folyik a magyar adóhatóság részvételével, ebbõl hétben az osztrákok is jelen vannak. Az egyik ilyen közös ellenõrzés már a bíróság próbáját is kiállta, mert a magyar bíróság a társországokból kapott információk alapján hagyta helyben az APEH megállapítását.

Szikora János az MTI-nek azt mondta, hogy a gépjármû-kereskedelemben feltárt adócsalási ügyek mellett távol-keleti ruhanemûk kereskedelmével kapcsolatban folytattak sikeres közös, nemzetközi ellenõrzéseket.

Rendszeres az egyes európai uniós országok adóhatóságainak egymás közti megkeresése is adott ügyekben. Az idén augusztus végéig a magyar adóhatóság 136 megkeresést kezdeményezett az osztrák partnerszervezeténél, míg fordítva 29 esetben volt erre példa.

Wolfgang Nolz, az osztrák adóhatóság elnöke ugyancsak az európai uniós tagállamok adóhatóságai közös ellenõrzésének fontosságát hangsúlyozta. A nemzetközi méretekben mûködõ piacot, illetve az adóhatóságok munkájának nemzeti korlátjait kihasználják az adócsalók - mondta.

Az osztrák és magyar adóhatóság között most volt elõször legmagasabb szinten találkozó. Ugyanakkor a közép-európai uniós tagországok adóhivatalainak együttmûködése is napirenden van. A jövõ hónap második felében Magyarországon rendezik az osztrák, a cseh, a szlovák, a lengyel, valamint szlovén adóhatóság legfelsõ vezetõinek találkozóját, ami ugyancsak a közös együttmûködés javítását szolgálja - hangzott el.

MTI

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 2009. október 15-ig 40 % kedvezmény + 9.900,-Ft-ig ingyenes bónusz-könyv.

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@adonet.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra