Árak, bérek, adók januári változásairól

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Januártól 69 ezer forintról 71.500 forintra nõ a minimálbér, és 87 ezer forintra emelkedik a legalább középfokú képesítést igénylõ munkakörben dolgozók garantált bérminimuma. A háztartási adókedvezmény révén a lakásfelújítás vagy a háztartási gépek javításának költsége is levonható lesz az adóból. Húszmillió forintos értékhatárig megszûnik az örökösödési illeték a házastárs, a gyermek és a szülõ esetében. A cégeknél megszûnik a béren kívüli juttatások - például az étkezési utalvány - adómentességének eddigi 400 ezer forintos felsõ korlátja.

Árak, bérek, adók januári változásairól

Január 1-jétõl 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára, átlagosan öt forinttal emelkedik a postai szolgáltatások díja, nem változik azonban a gáz ára a közüzemi fogyasztóknak és az autópályadíjak mértéke sem - mondta Budai Bernadett a keddi budapesti kormányszóvivõi tájékoztatón, ahol ismertette a csütörtöktõl életbe lépõ, az adózást, a béreket, az árakat, valamint a szociális támogatásokat érintõ fõbb változásokat.

    Budai Bernadett az adótörvények változásaival kapcsolatban kifejtette: 2009-tõl egyszerûbbé válik a személyi jövedelemadózásban az adókedvezmények kiszámítása. Mint mondta, az eddigi hétféle jövedelemadó-kedvezmény érvényesítésére eddig eltérõ szabályok vonatkoztak, januártól azonban mindegyik esetében azonos lesz a számítási mód.
    A kormányszóvivõ elmondta, új adókedvezményt is tartalmaznak a törvények: az úgynevezett háztartási adókedvezmény révén a lakásfelújítás vagy a háztartási gépek javításának költsége is levonható lesz az adóból.
    Szólt arról is, hogy húszmillió forintos értékhatárig megszûnik az örökösödési illeték a házastárs, a gyermek és a szülõ esetében.
    A cégeknél megszûnik a béren kívüli juttatások - például az étkezési utalvány - adómentességének eddigi 400 ezer forintos felsõ korlátja - mondta
    A béreket érintõ változásokról szólva Budai Bernadett rámutatott: januártól 69 ezer forintról 71.500 forintra nõ a minimálbér, és 87 ezer forintra emelkedik a legalább középfokú képesítést igénylõ munkakörben dolgozók garantált bérminimuma.
    A tájékoztatón kitért arra is, hogy a közszféra szakszervezeteivel való megállapodás értelmében a közszolgák bruttó 180 ezer forint alatt jövõre is teljes egészében megkapják 13. havi fizetésüket, afölött pedig havi bruttó 15 ezer forintos kiegészítésben részesülnek.
    Az oktatásról szólva kiemelte: januártól kiegészítõ illetményt kapnak azok a pedagógusok, akik halmozottan hátrányos helyzetû gyermekekkel foglalkoznak, továbbá emelkedik az osztályfõnöki és a gyógypedagógiai pótlék mértéke is.
    Budai Bernadett a szociális támogatások változásával kapcsolatban hangsúlyozta: a Robin Hood-adó elfogadásával lehetõvé válik, hogy jövõre is mintegy 2,2 millió háztartás kapjon az ideivel megegyezõ mértékû gáz-, illetve távhõtámogatást.
    Az Út a munkához program részeként január 1. után a jegyzõ döntése nyomán nem rendszeres szociális segélyt, hanem rendelkezésre állási támogatást kapnak azok a kérelmezõk, akiknek esélyük van arra, hogy a munkaügyi központon keresztül állást találjanak, illetve megfelelõ képzést tudnak számukra biztosítani - mondta.
    Kifejtette: csütörtöktõl jár az óvodáztatási támogatás is, amelynek célja, hogy anyagi okból egyetlen gyermek se maradjon ki az óvodából.
    A kormányszóvivõ elmondta: januártól 353 gyógyszer ára csökken, átlagosan 3,76 százalékkal, a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal egy onkológiai készítményé. A 353 készítménybõl az emésztõrendszeri panaszok kezelésére 74, szív-érrendszeri panaszok kezelésére 137, a központi idegrendszer gyógyítására 64 gyógyszer ára csökken.
    Leszögezte: a közüzemi fogyasztók számára január 1-jétõl nem változik a gáz ára, és nem változik az autópályadíjak mértéke sem. A postai szolgáltatások ára átlagosan öt forinttal emelkedik.
    A tervezett inflációnál kisebb mértékben, átlagosan 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára. Az áramár-emelkedés egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent - tette hozzá.
    Budai Bernadett kitért arra is, hogy 2009-ben súlyosabb szankcióra számíthatnak - a büntetõ törvénykönyv, illetve a polgári törvénykönyv módosítása értelmében - például a nyilvános helyen garázdálkodók.
    Januártól szigorodnak a fémek átvételére és kereskedelmére vonatkozó szabályok a színesfémlopás és illegális kereskedelem visszaszorítása érdekében, és ismét büntetendõ lesz az uzsora - fûzte hozzá.
MTI

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra