Árváltozások januárban

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Számos termék és szolgáltatás ára megváltozik január elsejével, így nõ a földgáz, és egyes szolgáltatóknál az áram ára is, azonban kevesebbet kell majd fizetni az új évben a távhõért, és az ingatlanok utáni illeték is csökken.

______________________________________

December 31-ig még a régi áron fizetheti elõ!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Árváltozások januárban

A földgáz végfelhasználói ára fogyasztói csoportonként eltérõen, átlagosan négy százalékkal emelkedik 2010. január 1-jén a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben. Az egyedi - 20 köbméter/óránál alacsonyabb - fogyasztású háztartásokban január elsejétõl 101,33 forintra emelkedik egy köbméter földgáz ára a jelenlegi 95,9 forintról.

A következõ kategóriában - a 20 és 100 köbméter/óra közötti fogyasztóknak - viszont 99,2 forint helyett 95,68 forintot kell fizetniük egy köbméter földgázért. A harmadik kategóriában, 500 köbméter/óra fogyasztásig az ár 87,3 forintról köbméterenként 85,26 forintra mérséklõdik, míg ennél nagyobb fogyasztás esetén 85,3 forintról 84,33 forintra változik. Az úgynevezett rendszerhasználati díjak átlagosan 22,06 forinttal épülnek majd be egy köbméter földgáz árába a jelenlegi 18,84 forinttal szemben.

Az E.ON várhatóan átlagosan 3 százalékkal csökkenti az áram végfelhasználói árát a lakosságnak, a kisfogyasztóknak és a közintézményeknek 2010. január elsejével, míg a Démász változatlanul tartja. Az RWE-csoporthoz tartozó Elmû és Émász még nem adott be árváltoztatási kérelmet, és ha nem is kérnek, akkor náluk 2 százalékkal nõ az áram ára a rendszerhasználati díjak emelkedése miatt.

Januártól csökken a távhõ ára, mivel az áfakulcs 18 százalékról öt százalékra csökken, a változás 650 ezer lakást, mintegy kétmillió embert érint.

A benzin és a gázolaj árába épített jövedéki adó ugyanakkor emelkedik a jövõ év elsõ hónapjától. A benzin esetében 10 százalékos, a gázolajnál pedig 7 százalékos adóemelés lesz, ami literenként 10 forint feletti drágulást eredményezhet.

A fõvárosban köbméterenként egy forinttal nõ a vízdíj az új évben.

Mérséklõdik az ingatlanok után fizetendõ illeték: 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni. Egy 10 millió forintos lakás esetében így közel 200.000 forinttal csökken majd a befizetendõ összeg.

A januári változásokon felül várhatóan februártól drágulnak a BKV, a MÁV és a Volán tarifái, valamint az autópálya-matrica ára is.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra