Átvezetés, végrehajtás esetén

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az Art. 150/A.§-a alapján amennyiben az adóhatóság az adózó adószámláján az adózót terhelõ adótartozás mellett az egyes adónemeken túlfizetést is nyilvántart, végrehajtási cselekményként a túlfizetés összegét az általa nyilvántartott tartozás erejéig elszámolja, és ezzel egyidejûleg az adózót értesíti. Az új rendelkezés nem csak lehetõség az adóhatóság számára, hanem kötelezettség: a túlfizetést át kell vezetni a végrehajtási eljárás indításakor, valamint az egész végrehajtási eljárás folyamán, a törvényben meghatározott korlátok figyelembevételével.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 9-12. félévre 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Átvezetés, végrehajtás esetén

A jogszabályi háttér

2009. január 1-jétõl lépett hatályba Az adózás rendjérõl szóló törvény (Art.) 150/A.§-a. A rendelkezés alapján amennyiben az adóhatóság az adózó adószámláján az adózót terhelõ adótartozás mellett az egyes adónemeken túlfizetést is nyilvántart, végrehajtási cselekményként a túlfizetés összegét az általa nyilvántartott tartozás erejéig elszámolja, és ezzel egyidejûleg az adózót értesíti. Ha az adózónak több adónemen áll fenn tartozása, a túlfizetés összegét elõször a korábbi esedékességû tartozásokra, azonos esedékességû tartozások esetén a tartozások arányában kell elszámolni. A túlfizetés elszámolásával a jóváírás napján a tartozás megfizetettnek minõsül.

2009. január 1. elõtt az adóhatóságnak kevés lehetõsége volt arra, hogy a túlfizetést (ha az adózó vagy az adó megfizetésére kötelezett személy az adott adóra adótartozásánál nagyobb összeget fizetett be) hivatalból átvezesse az általa nyilvántartott adótartozásra. Az adóhatóság az Art. 43. § (5) bekezdése alapján a túlfizetés visszaigényléséhez való jog elévülését követõen, a felszámolási eljárás kezdõ napját megelõzõ napon fennálló és a jogutód nélkül megszûnt adózó adószámláján fennálló túlfizetést vezethette át az általa nyilvántartott, az adózót terhelõ adótartozásra.

Adótartozás az esedékességkor meg nem fizetett adó és a jogosulatlanul igénybevett költségvetési támogatás. A nettó adótartozás fogalma 2008. január 1-jétõl szerepel a törvényben, mely szerint, ha jogszabály valamely kedvezmény igénybevételét ahhoz köti, hogy az adózónak ne legyen adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása, e feltétel vizsgálata során az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozás összegét csökkenteni kell az ugyanazon adóhatóságnál nyilvántartott túlfizetés összegével. 2009. január 1-jétõl a törvény bõvít a nettó számítási körön, már az adóigazolások kiállításánál is figyelembe kell venni a többi adónemen fennálló túlfizetéseket.

Az új rendelkezés nem csak lehetõség az adóhatóság számára, hanem kötelezettség: a túlfizetést át kell vezetni a végrehajtási eljárás indításakor, valamint az egész végrehajtási eljárás folyamán, a törvényben meghatározott korlátok figyelembevételével. Ha a túlfizetés átvezetésével az adózó adótartozása megszûnik, nem lesz szükség további végrehajtási cselekmények foganatosítására, a végrehajtási eljárás folytatására. Az adózónak kiküldött értesítés tartalmazza, mely adónemeken áll fenn túlfizetése, és a túlfizetésekbõl mely adónemekre történt átvezetés. A túlfizetés elszámolásával a jóváírás napján a tartozás megfizetettnek minõsül és az összegek könyvelése a folyószámlán 3 napon belül már látható.

Az Art. 150/A.§-a alapján végzett átvezetés végrehajtási cselekménynek minõsül, ellene végrehajtási kifogás nyújtható be a végrehajtást foganatosító elsõfokú adóhatóságnál.

A túlfizetés átvezetésének korlátjai

Az Art 43.§ (9) bekezdése alapján a magánnyugdíj-pénztárat megilletõ tagdíj, késedelmi pótlék, illetõleg önellenõrzési pótlék valamint a tagdíjszámlán nyilvántartott túlfizetés összege az adóhatóságnál nyilvántartott más adótartozásra sem az adózó kérelmére, sem hivatalból nem számolható el, illetõleg nem törölhetõ.

A folyószámlán fennálló túlfizetés folyószámlán nyilvántartott tartozásra vezethetõ át, tehát nem foganatosítható végrehajtási átvezetés az adók módjára behajtandó köztartozásokra vonatkozóan.

A folyószámlán fennálló túlfizetés a túlfizetés visszaigényléséhez, a költségvetési támogatás kiutalásához való jog elévülési idején belül lehet végrehajtási átvezetés alapja. A túlfizetés visszaigényléséhez való jog - ha törvény másként nem rendelkezik - annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az annak igényléséhez való jog megnyílt. A költségvetési támogatás kiutalásához való jog az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el.

Összegzés

Az APEH Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága 2009-ben 45.521 db végrehajtási átvezetést foganatosított közel 4 milliárd Ft összegben, tehát ennyivel csökkentett összegben folytatódott a végrehajtási eljárás, illetve rendezõdött az adótartozás. Az átvezetéssel érintett ügyek többségét megszüntettük, további végrehajtási cselekmények foganatosítására nem volt szükség, így végrehajtási költséget sem számítottunk fel.

Az adózók elfogadták az Art. 150/A. § alapján végzett átvezetést mint végrehajtási cselekményt, amit bizonyít az is, hogy végrehajtási kifogás nem érkezett ellene.

Az új rendelkezés az adóhatóság munkájában a hátralékkezelés hatékony eszköze.

www.apeh.hu
APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra