Az adóbevételeken is érzõdik a recesszió

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az APEH 4.113,3 milliárd forint bevételt realizált a kezelésében lévõ adókból az idén az elsõ félévben - a magánnyugdíjpénztárak részére beszedett 179,9 milliárd forintot nem számítva -, ami 3,7 százalékkal kisebb a tavalyi elsõ félévinél. Az egyes adónemeknél eltérõ trendek érvényesültek, a visszaesés leginkább az általános forgalmi adónál, illetve a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adónemeknél volt tapasztalható.

_______________________________________

ÖNADÓZÓVAL - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre szeptembertõl decemberig: 5.040,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_______________________________________

Az adóbevételeken is érzõdik a recesszió

Az APEH által kezelt államháztartási bevételek összességében az elõirányzatokat megközelítve teljesültek, az elmaradást a hivatal közleményében a gazdasági visszaeséssel magyarázza.  Az adóhatóság hangsúlyozza: már az év kezdetétõl arra törekedett, hogy szolgáltatásainak bõvítésével fokozottabban segítse az adózói kötelezettségteljesítést is. A hivatal hatósági eszközeinek alkalmazásakor is - elsõsorban a szankciók megállapításakor és a fizetési könnyítési kérelmek elbírálásánál - mérlegel, és méltányosan jár el a gazdasági visszaesés következményei miatt - teszik hozzá.

A személyi jövedelemadóból (szja) június végéig 947,6 milliárd forint bevétel teljesült, 28,9 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly az elsõ félévben. Az szja befizetések 16,6 milliárd forinttal, 1.053,8 milliárd forintra csökkentek, a visszautalt adó ezzel egyidejûleg 12,3 milliárd forinttal, 106,3 milliárd forintra emelkedett.   

Az általános forgalmi adóból (áfa) az elsõ félévben 929,7 milliárd forint nettó bevétel származott, ami 8 százalékkal - 80,4 milliárd forinttal - alatta marad az egy évvel korábbinak. Az áfa-befizetések valamivel több mint 10 százalékkal, míg a visszautalások közel 14 százalékkal mérséklõdtek az egy évvel korábbihoz képest.
    A társasági adóból származó bevétel június végéig 220,6 milliárd forintot tett ki, 15,4 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi elsõ félévit. Az adózók június végéig 245,9 milliárd forintot fizettek be, 10,2 milliárd forinttal többet, mint az elõzõ évben. A nettó bevételeket növelte, hogy a visszaigényelt adó ezzel egyidejûleg 5,2 milliárd forinttal, 25,3 milliárd forintra mérséklõdött.

A munkaadói járulékból a tavalyinál 2,9 milliárd forinttal kevesebb, míg a munkavállalói járulékból lényegében bázis szintû bevétel realizálódott. Az egyszerûsített vállalkozói adóból (eva) származó bevétel 44,4 milliárd forintot tett ki, 0,7 milliárd forinttal több az elõzõ évinél.  Illetékekbõl az APEH 64,8 milliárd forintot szedett be, 10,8 milliárd forinttal kevesebbet, mint tavaly az elsõ félévben, ebbõl 38,2 milliárd forint a költségvetést, 29,4 milliárd forint az önkormányzatokat illette.  Az adózók június végéig több mint 170 ezer fizetési kedvezményi kérelmet nyújtottak be összesen 179,7 milliárd forint tartozásra.

Az idén lehetõség volt arra, hogy az adózók a 100 ezer forintot el nem érõ szja fizetési kötelezettségükre legfeljebb 4 hónapos pótlékmentes részletfizetést kérjenek, ezt a lehetõséget július 5-ig mintegy 38 ezren vették igénybe, 1,617 milliárd forintra.

Az adóhatóság a félév végéig 149 ezer ellenõrzést fejezett be, a megállapított nettó adókülönbözet megközelítette a 262 milliárd forintot. A jogerõssé vált nettó adókülönbözet 202 milliárd forint, 19,4 százalékkal több a tavalyi elsõ félévinél.

A feketegazdaság fehérítése az idén is kiemelt célja az adóhatóságnak, ennek jegyében folytatódott a jövedelem (nyereség) minimum alatt vallók ellenõrzése. A törvény által elõírt preventív vizsgálatot a 23,5 ezer jogelõd nélkül, újonnan alakult vállalkozás 27 százalékánál végezték el a revizorok.

Bár a végrehajtások száma nõtt, 5,5 százalékkal kevesebb - 147,8 milliárd forint - kintlévõség folyt be, mint a tavalyi év azonos idõszakában. Az APEH jelentõs eredménynek tekinti, hogy a mûködõ adózók hátraléka az év végihez képest nem változott lényegesen, ezen belül a magánszemélyek tartozásai 8,3 százalékkal csökkentek, míg a mûködõ gazdálkodóké 2,5 százalékkal növekedtek.

Az igazgatóságok az elsõ félév során 2.849 elektronikus árverést hirdettek meg; 2.049 esetben ingóságokat, 800 alkalommal ingatlanokat kínáltak megvételre. A megtérülési arány az ingóárveréseknél 68, az ingatlan árveréseknél 76,7 százalék volt.

MTI

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra