Az adóhatóságról, őszintén

ART

Nyomtatás
Forrás: PwC

Egyedülálló felmérést készített 2012 tavaszán a PwC Magyarország az adózók véleményéről. A kutatásban a válaszadók kendőzetlenül elmondhatták véleményüket az adóhatóság tevékenységéről az adóellenőrzési, adóeljárási
és adóigazgatási területeken. A felmérésben résztvevők több mint fele elégedett az adóhatóság munkájával, így talán az a sztereotípia is megdől, hogy a NAV csak rossz üzenetet hordoz az adózók számára?

Minden adózót foglalkoztat, hogy mire költik az közös kasszába befizetett forintjaikat, miért őt érintik a szigorú adóellenőrzések, és hogy mit tesznek az állami szervek azért, hogy többen járuljunk hozzá a közterhekhez, sokkal többen fizessük a közösségi együttélés számlájának folyamatosan növekedő végösszegét.
 
 „A PwC mindeddig hiánypótló felmérése elkészítésének célja az volt, hogy átfogó képet kapjunk az önadózás, az ellenőrzés, a hatósági eljárás területeiről az adózók válaszai alapján” – összegzi dr. Kelemen János, a PwC Magyarország cégtársa.
 
A felmérésben résztvevők közvetlen és anonim válaszai nyomán feltárhatóak azok a kritikus pontok, amelyek alapján egy valós, tényfeltáró visszajelzést kap a NAVés a problémás kérdések megfelelő korrekciója elősegíti adóeljárási rendszerünk hatékonyságának növelését.
 
Adórevizorok képzése – Hangsúly a teljes körű szakmai felkészültségen
 
Az adózók benyomásaikat az adóhatóságról elsősorban annak kollégáival kapcsolatban nyerik, hiszen ők képezik a legközvetlenebb kapcsolatot az adózók számára az adózási tevékenységeikkel kapcsolatban. Egy adóellenőrzést senki sem visel könnyen és az adózók szkeptikusan viszonyulnak a revizorokhoz, mert nem tudják pontosan, hogy mit várjanak el tőlük. A felmérésben résztvevők válaszaiból kiderül, hogy fontosnak tartanák többek között, hogy a revizorok gyakorlati gazdasági ismereteik birtokában dolgozzák ki az ellenőrzési stratégiát, mert ez növeli az ellenőrzésre fordítandó idő legcélravezetőbb kihasználását.
 
Tovább segíthetné az ellenőrzések hatékonyságát a revizorok nyelvi képzése, hiszen az adóeljárás szabályai 2012. január 1-jét követően lehetővé teszik a német, angol és francia nyelvű dokumentumok használatát, mely alaposabb nyelvi tudást igényel. Hangsúlyos lehet továbbá akár iparág-specifikus tudás elsajátítása is a NAV dolgozói számára. Ezen képzések kialakítása és finanszírozása forrásátszervezést igényel a hatóság részéről, de megtérülő befektetés ez saját munkavállalókkal és azok motiválásával kapcsolatban. A köztisztviselői életpálya modell – a versenyszférával összemérhető, esetleg azt meghaladó juttatási rendszer kialakításával – ellentétes irányba fordíthatná a munkahelyváltás jelenlegi gyakorlatát, azaz az adóhatósági munkában hosszú távban gondolkodók a versenyszférában megszerzett tapasztalatai erősítenék az adóigazgatást.
 
Modernizált adózási online felületek
 
Az üzleti kommunikáció modernizációjával a NAV is sokat alakított az elmúlt években az online adózási gyakorlat és gyors információszerzés lehetőségén. A rendszer ugyan nem tökéletes, de a felmérésben résztvevők válaszaiból kifejezetten látható, hogy a adózók számára pozitívum az online ügyfélszolgálat felé való elmozdulás, így az adóhatóságnak egyértelműen ebben az irányban érdemes további fejlesztéseket foganatosítani. Emellett a fizikai ügyfélszolgálatok számának bővítését is sokan javasolták, akár postán, üzletközpontokban való megjelenéssel, mely könnyebben elérhetővé és mindennapivá tenné számukra az ügyintézést.
 
Jogorvoslat
 
A hatósági eljárásban a jogorvoslati eljárások során a legjelentősebb az adóhatóság szerepe.  Az észrevétel, fellebbezés és felügyeleti intézkedés  biztosítja az adózó számára, hogy a kedvezőtlen adóhatósági megállapításokkal szemben kifejtse álláspontját. A felmérésben résztvevők válaszai alapján az adózók az  észrevételezési szakaszban  igen jó aránnyal tudták megváltoztatni részben vagy egészben az adóhatóság álláspontját,  azonban  a fellebbezések fele sikertelen volt. Tovább romlik az arány a felügyeleti intézkedések és a bírósági felülvizsgálatok során,  amelyek vagy az adóhatósági ellenőrzések megalapozottságát  igazolják, vagy az érdemi jogorvoslati rendszer hiányosságára hívják fel a figyelmet.
 
Feketegazdaság elleni küzdelem
 
Miért pont engem vizsgálnak? Kérdi több ezer vállalkozó évente, amikor revizorok jelennek meg nála. Az NAV adóhatósági vizsgálati gyakorlata minden évben más és más elvek alapján alakul. Azonban örök igazság, hogy a feketegazdaság felszámolásához a fehér gazdaságon keresztül vezet az út, azaz minden adózót érinthet adóhatósági vizsgálat, hogy kiderüljön róla az is, ha „fehér”. Mind az állam mind pedig az adóhatóság közös érdeke a feketegazdaság visszaszorítása, hogy mind többen viseljük közös kasszánk terheit.
 
A felmérésben adott válaszok összességükben rámutattak arra, az adózók egyre inkább elfogadják az adóhatóság megkerülhetetlen, népszerűnek nem mondható tevékenységét, azaz egyetértenek azzal, hogy a feketegazdaság visszaszorításának egyik legfontosabb eszköze az ellenőrzési tevékenység, ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy az adóhatósággal együttműködni kívánó adózók számára további segítséget szükséges nyújtani a hatóság szolgáltatásainak bővítésével például az ügyfélszolgálat és panaszkezelés területeken, valamint az informatikai szolgáltatások terén.
 
„Érezhetően hatékonyabb és modernebb kommunikációra törekszik az adózásba bevont személyekkel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.”– véli dr. Kelemen János. „Jelen felmérésünk is azt bebizonyítja, hogy az adóhatóság is nyitott a tapasztalatcserére és a kommunikációra akár egy független szervezet felmérésén keresztül is, hiszen figyelembe veszi válaszadóink véleményét és modernizált működéssel törekszik minden területén folytatnia munkáját.”

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra