Az Adókamara nyílt levele a Miniszterelnöknek

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete (Adókamara) kéri, hogy a "piaci viszonyoknak megfelelõ díj" rendelkezéseit visszamenõlegesen helyezzék hatályon kívül, e tekintetben is könnyebbé téve a gazdasági válsággal sújtott kis- és középvállalkozások helyzetét.

Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszterelnökének! Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ez évtõl - minden szakmai és gazdasági érdekképviselet tiltakozása ellenére az elõzõ kormány intézkedése nyomán- a magyar vállalkozók által fizetendõ járulékok és személyi jövedelemadó megállapítása teljesen új szabályok alapján történik.

Eszerint a járulékok alapja nem a vállalkozó által ténylegesen felvett díj, hanem az általa személyesen folytatott tevékenységnek megfelelõ - az úgynevezett piaci viszonyoknak megfelelõ, véleményünk szerint megállapíthatatlan -  meg sem kapott díjazása.

Ha osztalékfizetés is történik, akkor az szja-t is az a elõbb említett érték után kell megállapítani. Ha osztalékfizetés ugyan nem történik, de a vállalkozás, ha akarna, fizethetne osztalékot, akkor ezután a jóvá nem hagyott -szándéka szerint beruházásra fordítandó-, és ki nem fizetett, magyarán nem létezõ "jövedelem" után 27% egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

A "piaci viszonyoknak megfelelõ díj" nevével ellentétben nem a piacon alakul ki, hanem: számítandó. Ez a piacgazdásági logikától teljesen idegen, bürokratikus eljárás. Ráadásul a számítás egy homályos, képlékeny módszertan alapján végzendõ, ami a legnagyobb fokú jogbizonytalanságot okozza.

Emiatt korábban egyesületünk az Alkotmánybírósághoz fordult, ahol azonban beadványunkat sajnos mindmáig nem bírálták el.

Mindemellett az új szabályozás a minden eddigi kormány által meghirdetett vállalkozásbarát politikának ellentmondva elképesztõ adminisztrációt is gerjeszt, nem egyszerûsítve, hanem egyre bonyolultabbá téve az adórendszert.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete (Adókamara) tisztelettel kéri, hogy a fenti rendelkezéseket visszamenõlegesen helyezzék hatályon kívül, e tekintetben is könnyebbé téve a gazdasági válsággal sújtott kis- és középvállalkozások helyzetét.

Budapest, 2010. június 15.

Tisztelettel:

Zara László
Elnök
Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év II. félévre 8.820,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra