Az áfa bevallások gyakoriságáról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Bár az áfa bevallások gyakoriságát az adózás rendjérõl szóló törvény határozza meg, az új áfa törvény hatályba lépésével egyidõben ez is megváltozott. Kellemes meglepetésként ért, mikor az adóhivatal a ránk vonatkozó gyakoriságról e-mailben értesítést küldött, ez azonban év közben megváltozhat, melyre már a könyvelõknek kell odafigyelnie.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.

***

Az általános forgalmi adóról az adófizetésre kötelezett adózónak a fõszabály szerint negyedévenként kell adóbevallást benyújtania.
Ez alól két kivétel van:
 
havonként kell adóbevallást benyújtania,
- ha a tárgyévet megelõzõ második évben az elszámolandó adójának éves szinten összesített - vagy annak idõarányosan éves szintre átszámított - összege pozitív elõjelû, és az 1 millió forintot elérte, valamint
- a csoportos általános forgalmi adózást választó adózónak,
- a közvetett vámjogi képviselõnek és
- aki közösségi termékértékesítésen kívül adóalanyiságot keletkeztetõ termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást belföldön nem végez
évente kell adóbevallást benyújtania, ha a tárgyévet megelõzõ második évben az elszámolandó adójának éves szinten összesített - vagy annak idõarányosan éves szintre átszámított - összege elõjelétõl függetlenül nem érte el a 250 ezer forintot, feltéve, hogy nem rendelkezik közösségi adószámmal.
 
Az év elején megállapított gyakoriságtól el kell térni, ha a társaság áfa-nagysága jelentõsen megnövekedik.
 
- Az éves bevallásról negyedéves bevallásra kell áttérnie, ha a tárgyévben az év elejétõl - elõjel helyesen - összesített fizetendõ és levonható elõzetesen felszámított adó különbözete a 250 ezer forintot elérte, vagy az adóév közben az adóhatóság számára közösségi adószámot állapított meg.
A tárgyévi elsõ bevallását a tárgyév elsõ napjától azon negyedév utolsó napjáig terjedõ idõszakról kell - a negyedéves bevallás benyújtására elõírt idõpontig - benyújtania, amelyben az értékhatárt elérte, illetve amelyben az adóhatóság közösségi adószámot állapított meg.
 
- A negyedéves bevallásról havi bevallásra kell áttérnie, ha az év elejétõl összesített elszámolandó adója pozitív elõjelû és az 1 millió forintot elérte. Az elsõ havi bevallást arról a hónapról kell benyújtani, amelyet megelõzõ bevallással lezárt negyedévben az adózó az értékhatárt elérte.
 
- Az éves bevallásról havi bevallásra kell áttérnie, ha a tárgyévben az év elejétõl - elõjel helyesen - összesített fizetendõ és levonható elõzetesen felszámított adó különbözete pozitív elõjelû és az 1 millió forintot elérte. A tárgyévi elsõ bevallást a tárgyév elsõ napjától azon negyedév utolsó napjáig tartó idõszakról kell benyújtani, amelyben az elõzõekben meghatározott különbözet az ab) pontban szereplõ összeget elérte, majd ezt a negyedévet követõ hónaptól az adózó havi bevallásra köteles áttérni.
 
Fontos tudni – és ha valaki nem akar sûrûbb gyakoriságra áttérni, érdemes is tudni –, hogy a tárgyév valamely adóbevallására vonatkozó önellenõrzés, illetõleg az utólagos adómegállapítás nem érinti a tárgyévi adóbevallás gyakoriságát.
 
Például, ha egy adózó
 
- az I. negyedévben az áfa bevallásában fizetendõ 300 ezer forint adót szerepeltet,
- ezt két nappal késõbb megönellenõrzi, és bevall még 100 ezer forint fizetendõ adót,
- majd a II. negyedévben a fizetendõ áfája 450 ezer forint,
- és a III. negyedévben a fizetendõ áfája 200 ezer forint,
 
akkor nem kell a IV. negyedévtõl áttérnie a havi bevallásra annak ellenére, hogy a tárgyévben a fizetendõ áfa meghaladta az 1 millió forintot. Ebbe az értékhatárba ugyanis nem kell beleszámolni az önellenõrzést, így a törvény szerint az elszámolandó adó még „csak” 950 ezer Ft.
 
 
2009-ben egy új év kezdõdik, akkor újra kell kezdeni a számolást. Ez a szabály változik-e, még nem tudjuk. Viszont, ha továbbra is a tárgyévet megelõzõ második évet kell vizsgálni, akkor jövõre is örülnénk egy adózókra szabott adóhivatali tájékoztatónak az áfa bevallás gyakoriságára vonatkozóan.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
www.adonavigator.hu  

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj  2008. évben még 1.100,-Ft/hó. Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Elõfizethetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra