Az áfa emelés hatása a turizmusban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az áfa tervezett 3 százalékpontos emelése nyomán a szállodaipar és a vendéglátóipar tavalyi 873 milliárd forintos bevételei alapján 18 milliárd forintos nyereségcsökkenés várható.

70.000,-Ft-ot nyerhet:

Egyéni vállalkozók kézikönyve vásárlás

***

Az áfa emelés hatása a turizmusban

Az áfa tervezett 3 százalékpontos emelése nyomán a szállodaipar és a vendéglátóipar tavalyi 873 milliárd forintos bevételei alapján 18 milliárd forintos nyereségcsökkenés várható - derül ki az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkársága által készített tájékoztatójából, amelyet az Országgyûlés turisztikai bizottsága is megkapott.

    A bizottság hétfõi ülésén a képviselõk részérõl, a tájékoztatóval kapcsolatban nem hangzott el vélemény. Az egyes adótörvények és azzal összefüggõ egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára bocsátásának alkalmasságáról szóló vitában azonban Kovács Ferenc fideszes képviselõ azt mondta: "a kormány fordítva ül a lovon", mivel a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozások helyzetét nem könnyíti, hanem nehezebbé teszi.

    Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára ismételten azt hangsúlyozta, hogy az államháztartás GDP arányos hiányát 3 százalék alatt kell tartani. A tájékoztató szerint ha a kormányzati egyensúlyjavító intézkedések egyik elemeként 3 százalékponttal emelik az áfát, az 2,5 százalékos áremeléssel lenne egyenértékû, ha ezt a terhet a szállodák és a vendéglátóhelyek a vendégekre továbbhárítanák. A jelenlegi helyzetben, amikor a világgazdasági válság miatt amúgy jelentõsen csökken a vendégforgalom, nem valószínû, hogy a turisztikai vállalkozók ezt az utat választják. Inkább saját nyereségük terhére "lenyelik" az adóemelést.

    A munkáltatók által fizetendõ, és a munkabéreket terhelõ járulékok 5 százalékpontos csökkentése kapcsán a turisztikai szakállamtitkárság megállapította, hogy a bevételi adatok alapján az ágazat költség- és jövedelmezõségi szerkezetére vonatkozó információk alapján az ágazat bérköltsége mintegy 237 milliárd forint. Ennek 5 százaléka 12 milliárd forint. Hozzáteszik: megbízható statisztikai adatok hiányában a szállodaiparban és a vendéglátóiparban foglalkoztatottak teljes 2008. évi bérköltsége csak becsülhetõ.

    A falusi szállásadás és agroturisztikai szolgáltatások bevétele adómentességének megszüntetése nettó jövedelem csökkenést eredményez. A tájékoztató szerint jelenleg a kétfajta szolgáltatói tevékenységbõl származó jövedelem 1,2 millió forint éves bevételig adómentes. Az adómentesség megszüntetése azt jelenti, hogy ez a jövedelem is az általános szabályok szerint az adóalap részévé válik, és az általános mértékek szerint adózik. Tehát 2010. január 1-tõl ezek után is 19 százalékos adót kell fizetni. 2007-ben a KSH 6.482 fõ falusi szállásadással foglalkozó vállalkozót regisztrált.

    A tájékoztató szerint az étkezési utalványok forgalma ma már évi 300 milliárd forintos piacot jelent, amely fele-fele arányban oszlik meg a hideg- és a melegétel utalványok között. A 150 milliárd forintos melegétkezési utalvány a vendéglátóhelyeken történõ beváltásának 70-80 százalékos arányát feltételezve 105-120 milliárd forintos bruttó bevételt képvisel.

    Ha a törvényjavaslatot elfogadják, amely szerint a természetbeni juttatások, így például az étkezési utalványok értékének 50 százaléka után a munkáltató kötelezõen 62 százalék szja-t és az ezzel növelt összegre 27 százalék TB-t fizet, az utalványos étkeztetésben 50 százalékos forgalomcsökkenést vélelmezve 53-60 milliárd forintos bevétel elmaradás becsülhetõ. Ez a bevételkiesés az összes vendéglátó-forgalom (bruttó 668 milliárd forint) 7,9-9,0 százalékát, a munkahelyi vendéglátás forgalmának (81 milliárd forint) 65-74 százalékát képviseli.

    Az üdülési csekk adómentességének megszüntetésével, ha a vállalkozások az üdülési csekk pénzügyi terheivel arányosan a juttatandó csekkek értékét is csökkentik, 2010-ben mintegy 16 milliárd forinttal csökken a kibocsátandó csekkek értéke.

    A teljes magyar szállodaipari és vendéglátó forgalom összege 2008-ban 873 milliárd forint volt, ennek 4 százaléka származott az üdülési csekk felhasználásából - derül ki a tájékoztatóból.

    Tavaly a munkáltatók 41,7 milliárd forint értékû üdülési csekket vásároltak, és a fogyasztók 34,7 milliárd összegû csekket váltottak be. A csekket 2008-ban 2 millióan használták fel turisztikai és egyéb szolgáltatások vásárlására. Az üdülési csekket elfogadó szolgáltatóegységek száma 10.500 volt.

    A tájékoztató szerint a csekkek 70 százalékát, 24,4 milliárd forintot szálláshelyeken váltották be. Utazásszervezési szolgáltatásra 1,7 milliárd forintot használtak fel, ami 4 százalékot tesz ki. Éttermi szolgáltatásokra 1,4 milliárd forintot fordítottak, a csekkek 3,7 százalékát. Ez esetben nem becsülhetõ, hogy mennyi a közvetlen turisztikai felhasználás. A csekkek mintegy 78 százalékát közvetlenül a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokra használták fel. A fennmaradó 22 százalék döntõ része közlekedési-, fürdõ szolgáltatásokra, valamint kultúra és szórakozás szolgáltatásokra fordítódott.

    Az adótörvények módosítására vonatkozó javaslatot, a szocialista képviselõk szavazataival, a bizottság általános vitára alkalmasnak minõsítette.

MTI

***

77 adótipp vállalkozóknak - egy könyv, amely segít átlátni a káoszt

Az Egyéni vállalkozók kézikönyvében leírom, hogy a vállalkozás nem más, mint adminisztráció. Mára eljutottunk oda, hogy a különféle jogszabályokban a vállalkozókra telepített adminisztráció és bürokrácia megöli a szakmát, és a megöli az üzletet is. Ezért ajánlom ezt a könyvet azzal, hogy a vállalkozóknak segít átlátni a káoszt – hogy csak a szakmával és az üzlettel kelljen foglalkozniuk.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft + 615,-Ft postaköltség. Terjedelem 352 oldal. Az Önadózó 20%-os szakkönyvvásárlási kedvezménye az akcióban nem vehetõ igénybe.

Ha megvásárolja a könyvet - fõnyereményként 70 ezer forint értékû bankkártyát nyerhet (OTP Meglepetéskártya). Továbbá minden vásárlónak ingyenesen megküldjük a Lízing kézikönyvet, és az Önadózó újság egy számát.

Megrendelés: info@adonet.hu Kérjük megadni a számlázási és postázási nevet és címet. A megrendelést feladhatja az alábbi internetcímen is:

Egyéni vállalkozók kézikönyve vásárlás

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József krt. 53. Tel: 2676 5010.  Készpénzes fizetéssel is részt vehet az ajándéksorsolásban.

Ha ajánlja is a könyvet – további 30.000,-Ft értékû bankkártyát nyerhet. Ajánlás itt:

Egyén vállalkozók kézikönyve ajánlás kampány 

Az ajándéksorolások további feltételeirõl honlapunkon tájékozódhat. www.adonet.hu

dr.Szabó Tibor


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra