Az állatorvosi szolgáltatói tevékenységre vonatkozó új szabályok

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV

A Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről szóló 2012. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Mák tv.) alapján állatorvosi szolgáltatói tevékenységét önálló tevékenység formájában végző magánszemély a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 3.§ 17.f) pontja szerint egyéni vállalkozónak minősül.

Praxisengedéllyel rendelkezők
 
Amennyiben a Mák tv. 50.§ (7) bekezdésében foglaltak alapján a hatályba lépésétől számított 60 napon belül - 2012. október 31-éig - a magán-állatorvosi tevékenység végzésére jogosító engedéllyel rendelkező állatorvos praxisengedély iránti kérelmét benyújtja, akkor a tevékenysége folyamatosnak minősül, azaz egyéni vállalkozói jogállása nem szűnik meg, régi adószámát használhatja.
 
Szabadfoglalkozásúak
 
A Mák tv-ből az is megállapítható, hogy a magán-állatorvos egyéni vállalkozó nem csak a praxisengedély kiváltása és így az egyéni vállalkozói tevékenység folytatása, vagy annak megszüntetése között választhat. Abban az esetben, ha az állatorvos nem kér praxisengedélyt 2012. október 31-éig, akkor korábbi működési engedélye 2012. november 30-áig érvényes. Ebben az esetben az egyéni vállalkozói jogállása ezen időponttal megszűnik. Ezen időpontot követően, amennyiben a Mák tv. 34.§ (1) bekezdésében foglalt feltételek fennállnak, akkor az állategészségügyi szolgáltatói tevékenységének gyakorlása okán szabadfoglalkozású állatorvosnak minősül, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tevékenységét megbízási szerződés alapján folytathatja.
 
Amennyiben a tevékenység további folytatására szabadfoglalkozás keretében kerül sor, akkor fontos figyelemmel lenni az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) idevágó rendelkezésére is. Az általános forgalmi adó területén adóalanynak az Áfa tv. 5. §-ának (1) bekezdése alapján az a jogképes személy vagy szervezet minősül, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére.
 
A gazdasági tevékenység fogalmát a 6. § (1) bekezdése határozza meg. Eszerint gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.
 
A gazdasági tevékenység fogalmi elemei tehát a következők: üzletszerűség, vagy tartósság/rendszeresség, ellenérték elérésére irányultság, valamint a tevékenység független formában történő végzése. Annak megítélése során, hogy a szabadfoglalkozású állatorvos tevékenysége önálló adóalanyiságot eredményez-e, azt kell megvizsgálni, hogy mindhárom feltétel jellemzi-e az adott tevékenységet.
 
A három fogalmi elem közül a tevékenység független formában történő végzése érdemel különös figyelmet. Az Áfa tv. 6. §-ának (5) bekezdése kimondja, hogy nem minősül az (1) bekezdésben említett független formában végzett gazdasági tevékenységnek az a tevékenység, amelyet munkaviszony, munkaviszony jellegű jogviszony vagy olyan munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében végeznek, amelyben a jogosult irányítása és felelőssége mellett a kötelezett alárendelt helyzetben van a tevékenység végzése eredményének, díjazásának, valamint egyéb feltételeinek és körülményeinek meghatározásában.
 
A Mák tv. vonatkozó rendelkezései alapján megállapítható, hogy az állat-egészségügyi szolgáltató és a szabadfoglalkozású állatorvos közötti megbízási jogviszony számos olyan elemet tartalmaz, amely inkább a munkaviszony jellegű jogviszonyra, illetve a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyra jellemző, és amely alapján elmondható, hogy e jogviszonyban inkább az alá-fölérendeltségi elemek dominálnak. 
 
Ilyen elem például az, hogy az állat-egészségügyi szolgáltató belső szabályozásban állapítja meg a díjakat, amelynek fejében szolgáltatást nyújt, így a tevékenység végzése díjazásának tekintetében a szabadfoglalkozású állatorvos (kötelezettként) egyértelműen alárendelt helyzetben van.
 
A munkavégzés helyét alapvetően az állat-egészségügyi szolgáltató határozza meg, továbbá a szabadfoglalkozású állatorvos személyes munkavégzésre kötelezett, az általa ellátandó tevékenységet személyesen köteles elvégezni, a munkát nem adhatja át másnak.
 
Mindezek alapján a szabadfoglalkozású állatorvos tevékenysége nem tekinthető független formában végzett tevékenységnek, s ez alapján a szabadfoglalkozású állatorvos nem minősül adóalanynak az áfa-rendszerében.
 
Amennyiben az állatorvos 2012. november 30-át követően az állatorvosi tevékenységét a feltételeknek megfelelően szabadfoglalkozású jogviszonyban végzi, akkor a bevételére a továbbiakban az önálló tevékenységet folytatókra vonatkozó jövedelemszámítási szabályokat kell alkalmazni. Az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet a tevékenységüket megszüntetőkre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani november 30-ai időponttal és a jövedelmet az éves ’53-as bevallásban kell majd bevallania adózónak.
 
Az önadózás elvéből következően az egyéni vállalkozói jogállás megszűnése esetén adózónak 30 napon belül az egyes adónemek tekintetében - a saját magát terhelő személyi jövedelemadó kivételével - soron kívül kell a bevallását benyújtania az Art. 33. § (3) bekezdésében foglaltak alapján.
 
[Eltérő esetnek minősül, ha a szabadfoglalkozású állatorvos e tevékenységén kívül bejegyzett egyéni vállalkozóként is végez más tevékenységet (pl. bérbeadó). Ekkor nemcsak adószáma, de egyéni vállalkozói státusza sem változik a más bejegyzett tevékenysége miatt, de a szabadfoglalkozás keretében folytatott tevékenysége már önálló tevékenységnek fog minősülni a továbbiakban. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az egyéni vállalkozásból származó jövedelmét az éves bevallásban kell levezetnie és a megszűnésre vonatkozó szabályokat csak az állatorvosi tevékenységére vonatkozóan kell alkalmaznia (pl. a gyógyszer készlet bevételnek minősül).]
 
Bejelentési kötelezettség
 
A jelenleg magán-állatorvosi tevékenységet folytató vállalkozók mindegyikét terheli a Mák tv. rendelkezései alapján - más-más adatra vonatkozó - bejelentési kötelezettség. Így az adózóknak be kell jelenteniük az adóhatósághoz új praxisengedélyük számát, vagy a működési engedélyük és székhelyük megszűnését, vagy állatorvosi tevékenységük befejezését 15 napon belül az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 17. § (4) bekezdése, és 23. § (1) bekezdése alapján. Erre a változás-bejelentésre, ha a vállalkozó nem folytat bejegyzett egyéni vállalkozóként tevékenységet, a ’T101 jelzésű adatlap B01-es lapja biztosít lehetőséget. Amennyiben az adózó állatorvosi tevékenysége mellett bejegyzett egyéni vállalkozó is, a változás-bejelentést nem a ’T101 jelzésű adatlapon, hanem a bejegyzett egyéni vállalkozók számára közétett ’T101E jelzésű adatlap kitöltésével kell teljesítenie. (A nyomtatvány és a hozzá tartozó kitöltési útmutató a NAV honlapján is elérhető.)
 
Abban az esetben, ha az adózó bejelenti adóköteles bevételszerző tevékenységének megszűnését, akkor az adóhatóság törli az adózó adószámát.
 
Amennyiben a tevékenységének megszüntetésével, vagy annak gyakorlásával kapcsolatos adókötelezettségeit adózó nem teljesíti, akkor számolnia kell az ezzel összefüggő szankciókkal is (pl. mulasztási bírsággal).
 
Illetőségigazolás kiadásának feltétele
 
Az illetőségigazolás kiadásának feltétele, hogy az arra jogosult (maga az adózó vagy szabályszerű meghatalmazással eljáró meghatalmazottja) igényelje, és belföldi illetőségű legyen. Az igénylésre a 12UK14 adatlap szolgál. Az illetőségigazolás kiállítása díj- és illetékmentes.
 
Számlázás
 
Kérdésként fogalmazódhat meg, hogy jogosult-e a szabadfoglalkozású állatorvos saját nevében számlát kiállítani, kiadni.
 
Figyelemmel arra, hogy a szabadfoglalkozású állatorvos nem tekinthető adóalanynak az áfa-rendszerében, saját nevében ezáltal számlát sem tud kibocsájtani.
 
A Mák tv. 35. §-ának (1) bekezdése szerint a 34. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelelő állatorvos jogosult bármely állat-egészségügyi szolgáltatónál szabadfoglalkozású állatorvosként megbízási szerződés, illetve alkalmazott állatorvosként munkaszerződés alapján a szakmai kompetenciájába tartozó állatorvosi tevékenység ellátására.
 
A Mák tv. 33. § (2) bekezdése rögzíti, hogy állatorvosi tevékenységet szolgáltatásként állat-egészségügyi szolgáltató nyújthat. A 35. § (3) bekezdése akként rendelkezik, hogy a szabadfoglalkozású jogviszony vagy munkaviszony keretében működő állatorvos az állatorvosi tevékenységet az őt megbízó állat-egészségügyi szolgáltató nevében végzi.
 
Az Áfa tv. 159. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy az adóalany köteles - ha az Áfa tv. másként nem rendelkezik - a 2. § a) pontja szerinti termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője részére, ha az az adóalanytól eltérő más személy vagy szervezet, számla kibocsátásáról gondoskodni.
 
A Mák tv. 33. §-ának (2) bekezdése szerint állatorvosi tevékenységet szolgáltatásként állat-egészségügyi szolgáltató nyújthat, amely szolgáltatásról az adóalany - azaz az állat-egészségügyi szolgáltató - az Áfa tv. 159. §-ának (1) bekezdése alapján számlát köteles kibocsátani. Amennyiben az állatorvosi tevékenységet szabadfoglalkozású jogviszony keretében működő állatorvos végzi, úgy ő a 35. § (3) bekezdése értelmében az őt megbízó állat-egészségügyi szolgáltató nevében jár el.
 
Mindezek alapján, továbbá az önálló adóalanyiság hiányára is figyelemmel egyértelműen megállapítható, hogy a szabadfoglalkozású állatorvos a szolgáltatást igénybevevő részére a számlát csak és kizárólag az állat-egészségügyi szolgáltató nevében állíthatja ki.
 
Az Áfa tv. 169. §-ának c) és e) pontja szerint a számlán többek között kötelezően fel kell tüntetni a szolgáltatás nyújtójának adószámát, amely alatt a szolgáltatás nyújtását teljesítette, valamint a szolgáltatás nyújtójának nevét és címét. Amennyiben az állatorvosi tevékenységet szabadfoglalkozású állatorvos végzi, úgy a számlán az idézett törvényi rendelkezések alapján az állat-egészségügyi szolgáltató adószámát, nevét és címét kell feltüntetnie.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra