Az AM könyvvel történõ foglalkoztatásról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Napjainkban a munkavállalók foglalkoztatásának egyik lehetséges formája az alkalmi munkavállalói kiskönyvvel történõ foglalkoztatás.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Napjainkban a munkavállalók foglalkoztatásának egyik lehetséges formája az alkalmi munkavállalói kiskönyvvel történõ foglalkoztatás, mely az így foglalkoztatott munkavállalók közterheinek egyszerûsített módon történõ megfizetésével segíti elõ a foglalkoztatók jogszabályban foglalt kötelezettségeinek teljesítését. Ebben a formában lehetõsége nyílik a vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélyeknek is arra, hogy foglalkoztatóvá váljanak.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történõ foglalkoztatásról szóló törvény szerint alkalmi foglalkoztatásnak minõsül, ha a munkáltató ugyanazon munkavállalóval legfeljebb öt egymást követõ naptári napig, egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig (kivéve a mezõgazdasági idénymunkát végzõ munkavállalót), illetve egy naptári éven belül legfeljebb 90 napig munkaviszonyt létesít. További feltétel, hogy a kifizetett napidíj egy naptári napra esõ összege elérje az 1800 forintot, de ne haladja meg a 4600 forintot. A munkavállaló egy naptári évben összesen 200 napot tölthet ilyen jogviszonyban, abban az esetben is, ha több, de legalább három természetes személy munkáltató vagy kiemelten közhasznú szervezetként nyilvántartásba vett munkáltató foglalkoztatja. Természetes személy munkáltató esetén a vele egy háztartásban élõ hozzátartozója egy munkáltatónak minõsül.

A magánszemélyek alkalmi munkavállalói kiskönyvet a területileg illetékes állami foglalkoztatási szervnél illetve megállapodás alapján a lakóhely szerint illetékes önkormányzat jegyzõjénél ellenszolgáltatás nélkül igényelhetnek. A munkáltató naponként a közteherjegy helyén aláírásával igazolja a munka megkezdésének a tényét, a munkavégzés befejezésekor pedig naponta köteles a közteherjegyet a megfelelõ rovatba ragasztania, és ezt követõen azt aláírásával érvényesítenie. A munkavállalónak a munkavállalói könyvet a napi munkába lépést követõen magánál kell tartania.

A munkáltató a közteherjeggyel teljesíti a nyugdíjbiztosítási járulék-, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék-, az egyéni nyugdíjjárulék-, a magánnyugdíjpénztári tagdíj-, a tételes egészségügyi hozzájárulás-, a munkaadói és munkavállalói járulékfizetési kötelezettségét valamint a kifizetõre vonatkozó jövedelemadózási kötelezettségét, míg a természetbeni egészségbiztosítási járulékot az alkalmi munkavállaló fizeti meg. Ezt a munkavállaló az állami adóhatósághoz történõ bejelentkezés után a minimálbér (vagy az illetékes települési önkormányzat polgármestere által kiállított hatósági bizonyítványban szereplõ összeg) 9%-ának megfelelõ összeg befizetésével teljesítheti.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történõ foglalkozatásból származó jövedelem munkaviszonyból származó jövedelemnek minõsül. A személyi jövedelemadó szempontjából jövedelemként az ellátási alapot kell figyelembe venni. Amennyiben a magánszemélynek az alkalmi munkavállalás során megszerzett éves jövedelme a minimálbér tizenkétszeresét nem éri el és más összevonás alá esõ jövedelme nincs, az alkalmi munkavállalás bérjövedelmét nem kell bevallania.

A foglalkoztatókat az alkalmi munkavállaláshoz kapcsolódóan az állami adóhatósághoz bejelentési kötelezettség terheli, valamint az adó- és járulékköteles kifizetéseikrõl elektronikus bevallást nyújtanak be. Az alkalmi munkavállalásról szóló törvény céljával – a közterhek egyszerûsített megfizetésével – összhangban, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése, egyszerûsítése érdekében a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemély munkáltatók az adószám kiváltása miatt nem kötelezettek bejelentkezésre, valamint az alkalmi munkavállaláshoz kapcsolódó kifizetések tekintetében adóbevallás készítésére.

Alkalmi munkavállaló magánszemély által történõ foglalkoztatása:

Alkalmi munkavállalói könyvvel (AM könyv) foglalkoztathat olyan magánszemély is, aki nem vállalkozó, nem általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, ebben az esetben adószámmal nem rendelkezik.

A kizárólag AM könyvvel alkalomszerûen foglalkoztató magánszemélyt az adóhatóság felé adó (járulék) megállapítási, levonási és befizetési kötelezettség nem terheli, hiszen az AM könyvvel történõ foglalkoztatás esetén a foglalkoztatáshoz kapcsolódó terheket közteherjegy AM könyvbe ragasztásával kell teljesíteni, így sem kötelezettségként, sem pénzforgalom tekintetében nem jelenik meg az adóhatóság nyilvántartási rendszerében.

Amennyiben a magánszemély kizárólag AM könyvvel rendelkezõ személyt foglalkoztat, úgy nem terheli az Art. 31. § (2) bekezdése szerinti 0708-as bevallás benyújtási kötelezettség.

Az Art. 31. § (2) bekezdés 27. pontja szerinti adatokról csak annak kell bevallást teljesítenie, aki az AM könyvvel foglalkoztatott(ak)on kívül legalább egy biztosítottat foglalkoztat az általános szabályok alapján is.

Forrás: www.apeh.hu
APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007.decemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu 

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra