Az APEH érdeke is, hogy tekintettel legyen...

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az APEH érdeke is, hogy tekintettel legyen a gazdasági helyzetre, ugyanis jobb, ha részletekben folyik be az adó, mint ha felszámolás alá kerül az adózó, akkor ugyanis csak a követelés 2-3 százaléka térül meg - mutatott rá az elnök. Mint elmondta, arra törekszenek, hogy fizetési részleteket ne mechanikusan, hanem a vállalkozó helyzetét figyelembe véve állapítsák meg. Az adóhatóság az idén több kérelmet engedélyezett, mint amennyit elutasított. A kérelmekben 21 ezren jelölték meg a nehézségek okaként a gazdasági válságot.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Az APEH érdeki is, hogy tekintettel legyen a gazdsági helyzetre

Az adóhatóságok számára új kihívást jelent a gazdasági válság, ami a nemzetközi tapasztalatok szerint a GDP-nél is jobban mérsékli az adóbevételeket. Szikora János, az APEH elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) szerdai rendezvényén arról beszélt, hogy adóhivataloknak is érdekük, hogy segítsék az adózókat, hiszen - mint fogalmazott -  "nyírni kell a birkát, nem levágni".

Egy IMF tanulmány eredményeit ismertetve elmondta: a gazdasági válság a nemzetközi tapasztalatok szerint csökkenti az adózók jogkövetõ hajlandóságát; hatására visszaeshet az adóhatósághoz bejelentkezõk száma, ugyanakkor nõhet a jogosulatlan visszaigénylõk; kevesebben nyújthatnak be adóbevallást és kisebb jövedelmet vallhatnak be az adózók.

Az IMF egyebek között azt ajánlja az adóhatóságoknak, hogy a válság közepette is  törekedjenek a kiemelt adózók befizetéseinek szinten tartására; gyorsítsák fel a behajtási tevékenységet; alaposabban vizsgálják a veszteséget bevallókat, a vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat; mielõbb utalják ki a jogszerû adó visszaigényléseket, ugyanakkor akadályozzák meg a jogosulatlanokat; nyújtsanak fokozott, célzottabb segítséget a magas kockázatú adózóknak.

A magyar adóhatóság tapasztalatait ismertetve Szikora János elmondta: a gazdasági társaságok száma az idén október közepéig 23.926-tal emelkedett az év elejéhez képest, némileg kisebb mértékben, mint tavaly (26.468), míg az egyéni vállalkozóké 8.334-gyel, ami jóval alatta marad az elõzõ évi növekedésnek (20.374), ez azonban megfelel a korábbi tendenciának. A tevékenységüket bejelentés nélkül végzõk száma az idén nem változott lényegesen.

A magánszemélyek által bevallott szja tavaly nem csökkent az elõzõ évihez képest, ám a növekedési ütem 13,6-ról 5,1 százalékra lassult. Az APEH elnöke úgy vélekedett, a válság hatása a jövedelemadóban késõbb jelentkezhet, mert ahogy emelkedett a munkanélküliség, nõtt a végkielégítések mértéke is, ami után még folyt be adó.

A társasági adóbevétel a 2007. évi 12,2 százalékos növekedést követõen tavaly már 16 százalékkal csökkent.

Az idén a szeptember végi adatokat az idõarányos elõirányzattal (az APEH által az elõzõ évi, tényleges idõarányos teljesítésbõl számított elõirányzattal) összevetve jelentõs elmaradás tapasztalható a különbözõ adónemekben, a teljesülés az szja esetében 92,5, az áfánál 98,8, a társasági adónál 76,9, a munkaadói járulékoknál 86,3 százalék. Az összes adóbevétel 6,5 százalékkal maradt el a 6097 milliárd forintos elõirányzathoz képest.

A társasági adóban bekövetkezett jelentõs csökkenés tükrözõdik a könnyítési kérelmekben is: míg tavaly 31,2 milliárd forintnyi mérséklésre érkezett kérelem, az idén több mint 43 milliárd forint összegû elõleg csökkentést kaptak az elbírált kérelmek alapján a vállalkozások. A kérelmek száma nem nõtt jelentõsen - szeptember végéig 2 százalékkal több érkezett, mint tavaly -, jellegük azonban változott: míg korábban jellemzõen részletfizetést, most halasztást kérnek - mondta Szikora János. A kérelmekben szereplõ érték nõtt.

Az APEH érdeke is, hogy tekintettel legyen a gazdasági helyzetre, ugyanis jobb, ha részletekben folyik be az adó, mint ha felszámolás alá kerül az adózó, akkor ugyanis csak a követelés 2-3 százaléka térül meg - mutatott rá az elnök. Mint elmondta, arra törekszenek, hogy fizetési részleteket ne mechanikusan, hanem a vállalkozó helyzetét figyelembe véve állapítsák meg. Az adóhatóság az idén több kérelmet engedélyezett, mint amennyit elutasított. A kérelmekben 21 ezren jelölték meg a nehézségek okaként a gazdasági válságot.

A hátralékok összege jelentõsen nõtt, míg 2008 végén 1.632 milliárd forinttal tartoztak az adózók, addig az idén szeptember végén 1.835 milliárd forinttal - ismertette Szikora János. Ezen belül a mûködõ adózók hátraléka nem emelkedett jelentõsen, sõt a december végi 574,9 milliárdról 540 milliárd forintra mérséklõdött.

A hátralékok növekedését az elnök azzal magyarázta, hogy jelentõsen megnõtt a felszámolás alá került cégek száma. A végelszámolásból felszámolásba átmenõ eljárások száma is nõtt. Az APEH által kezdeményezett felszámolási eljárások közül  2008. szeptember végén 4.867, az idén szeptember végén 4.653 volt még folyamatban. Az APEH az idén szeptember végéig 453 ezer végrehajtást indított 1.733 milliárd forintra, tavaly 378 ezret, 1.359 milliárdra.

Szikora János elmondta: az adóhatóság 15.600 fõs létszámának egyharmada foglalkozik ellenõrzéssel, a többiek az önadóztatást mûködtetik arra törekedve, hogy minél többen önkéntesen tegyenek eleget kötelezettségeiknek. Az elnök a hallgatóság kérdéseire elmondta: a létszámstop az APEH-ra is érvényes, ez alól felmentésüket kérték, választ még nem kaptak.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra