Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV

Az egyszerűsített foglalkoztatást a 2010. évi LXXV. törvény (továbbiakban: Efo tv.) szabályozza. A 2012. július 1-től hatályos törvényváltozásokat is figyelembe véve a legfontosabb szabályok:

Egyszerűsített foglalkoztatásra jogosító tevékenységek:
 
 
 
Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony
 
-         mezőgazdasági, turisztikai idénymunkára,
 
-         alkalmi munkára.
 
 
 
Egyszerűsített foglalkoztatás céljára létrehozott jogviszony keletkezése:
 
 
 
Egyszerűsített munkaviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik.
 
A munkáltató az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnak a munkavégzés megkezdése előtt köteles bejelenteni (elektronikus úton a 12T1042E sz. nyomtatványon, vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a 185-ös számon) az alábbi adatokat:
 
- munkáltató adószáma,
 
- munkavállaló adóazonosító jele és TAJ száma,
 
- az egyszerűsített foglalkoztatás jellege,
 
- munkaviszony napjainak száma.
 
 
 
A nem elektronikus úton bevallásra kötelezett munkáltató és a munkavállaló megállapodása alapján az egyszerűsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt az Efo tv. melléklete szerinti szerződés megkötésével is lehet létesíteni, bejelentési kötelezettség teljesítése mellett. A munkaszerződést ekkor a munka megkezdéséig írásba kell foglalni.
 
 
 
Egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony 2012. július 1-től olyan felek között is létesíthető, akik között a szerződés megkötésekor már a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény szabályai szerint létesített munkaviszony áll fenn. Ha a munkaviszony nem egyszerűsített foglalkoztatás céljából jött létre, a munkaszerződés módosítható annak érdekében, hogy a munkáltató a munkavállalót egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztassa.
 
 
 
Közteher mértéke, megfizetése és bevallása:
 
 
 
A munkáltató által fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként
 
- mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500.- Ft,
 
- alkalmi munka esetén 1000.- Ft.
 
 
 
A munkáltató fizetési kötelezettségét a tárgyhónapot követő hó 12-éig teljesíti a 10032000-06057763 számú beszedési számlára.
 
 
 
A munkaadónak elektronikus úton a tárgyhót követő 12. napig 1208 sz. nyomtatványon bevallási kötelezettsége keletkezik.
 
Az elektronikus bevallásra nem kötelezett adózók 1208E sz. papír alapú bevallást is benyújthatnak.
 
 
 
Ellátásra való jogosultság:
 
 
 
Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló e foglalkoztatása alapján nem minősül a társadalombiztosítási szabályok szerinti biztosítottnak, viszont nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra jogosultságot szerez.
 
 
 
Munkavállaló bevallási kötelezettsége
 
 
 
Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemnek a kifizetett (nettó) munkabért kell tekinteni. A munkavállalónak a foglalkoztatásból származó jövedelméről nem kell bevallást benyújtani, kivéve ha
 
-         külföldi személy vagy
 
-         egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 ezer Ft-ot meghaladja vagy
 
-         az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme mellett egyéb, adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is keletkezett.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra