Az ellenőrzésre történő kiválasztás szabályai

AIR

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Önadózó

Címkék: ellenőrzés


Ellenőrzésre két indokkal kerülhet sor, vagy kötelező ellenőrzés keretében, vagy célzott kiválasztási rendszer útján. Az Air. bizonyos esetekben előírja a kiválasztási szempontoktól függetlenül az ellenőrzés kötelező lefolytatását, amikor az adóhatóság nem mérlegelhet.

A hatályos szabályozás a végelszámolás alatt álló vállalkozásoknál teszi kötelezővé az adóhatóság számára az ellenőrzés lefolytatását, amennyiben kockázatos adózónak minősül. A végelszámolással megszűnő adózók többsége ugyanakkor rendezett adóügyi kapcsolatokkal rendelkezik, ezért indokolatlan minden végelszámolással megszűnő vállalkozó kötelező adóhatósági ellenőrzését előírni. A törvény szerint a kötelező ellenőrzés csak a kockázatos adózók végelszámolása esetén alkalmazandó. 

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés ellenőrzési szerve. Feladatának ellátása során előfordulhat, hogy egy-egy meghatározott adózó költségvetési kapcsolatainak alakulásáról kíván tájékozódni, ha a rendelkezésére álló adatok, körülmények arra utalnak, hogy az adóhatóság a megkülönböztetés nélküli eljárás elvének megsértésével mellőzi valamely adózó vagy adózói csoport vizsgálatát, illetve a lefolytatott ellenőrzések eredménytelensége mögött a megkülönböztetés nélküli eljárás elvének megsértése áll. Ilyen esetben az állami adóhatóságot kell megkeresni, amely elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az adóhatóság az ellenőrzést nem tagadhatja meg. 

Ezen túlmenően kötelező még az adóellenőrzés az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adóellenőrzés esetén az önkormányzat képviselő-testületének, a különleges gazdasági övezet esetében a vármegyei önkormányzat képviselő-testületének határozata alapján. 

Másik ellenőrzési indok a célzott kiválasztás. A célzott kiválasztás rendszere a korábbi ellenőrzési gyakorlatban sem volt ismeretlen. Az adóhatóság a vizsgálati gyakoriság meghatározásakor elsősorban az alábbi szempontokat mérlegelte: a vállalkozás által elért éves árbevétel nagysága, az előző ellenőrzés időpontja és megállapításai, az adózó által teljesített kötelezettségek, a bevallások, adatszolgáltatások adatai. 

Az adóigazgatási eljárások között megjelent továbbá a kockázatelemzési eljárás, mely támpontot ad arra nézve, hogy milyen információk alapján választhatja ki az adózókat ellenőrzésre az adóhatóság.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra