Az elõadó-mûvészeti szervezet jegybevétele

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az elõadó-mûvészeti szervezet közremûködésével megvalósuló rendezvényre szóló jegyek értékesítésére, és ennek megfelelõen a jegy- és bérletbevétel elszámolására alapvetõen háromféle módon kerülhet sor...

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Az elõadó-mûvészeti szervezet jegybevétele

[Tao tv. 4. § 38. és 39. pontja]

Az elõadó-mûvészeti szervezet tárgyévi jegybevétele magában foglalja mind a közvetlen, mind a közvetett módon értékesített jegyek és bérletek bevételét.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tao. tv.) 2009. november 12-étõl hatályos Tao tv. 4. § 38. pontja értelmében „... Az elõadó-mûvészeti államigazgatási szerv által egy elõadó-mûvészeti szervezethez kapcsolódó, egy évben kiadott, kedvezményre jogosító támogatási igazolások összértéke nem haladhatja meg az elõadó-mûvészeti szervezet tárgyévi jegybevétele 80%-ának megfelelõ összeget;”

A 2009. november 12-étõl hatályos Tao tv. 4. § 39. pontja úgy definiálja az elõadó-mûvészeti szervezet jegybevételét, hogy az „… e törvény alkalmazásában az SZJ 92.31.21.0 Elõadó-mûvészet, az SZJ 92.34.13.0. számból a Bábszínházi elõadás általános forgalmi adóval csökkentett tényleges jegy- és bérletbevétele.”

Az elõadó-mûvészeti szervezet közremûködésével megvalósuló rendezvényre szóló jegyek értékesítésére, és ennek megfelelõen a jegy- és bérletbevétel elszámolására alapvetõen háromféle módon kerülhet sor.

Közvetlen jegyértékesítés

  • Közvetlen jegyértékesítés esetén az elõadó-mûvészeti szervezet - jellemzõen a saját elõadóhelységben szervezett elõadás esetében - szervezi a rendezvényt, köti meg a rendezvény lebonyolításával kapcsolatos szerzõdéseket, értékesíti a rendezvényre vonatkozó belépõjegyeket és bérleteket, továbbá ennek megfelelõen az elõadó-mûvészeti szervezet számolja el a jegybevételt.

Közvetett jegyértékesítés

  • Közvetett jegyértékesítésnek minõsül, ha az elõadó-mûvészeti szervezet megbíz egy jegyértékesítésre szakosodott céget, aki saját rendszerében mutatja ki jegybevételként az elõadó-mûvészeti szervezet elõadása kapcsán értékesített jegyeket; amelyrõl igazolást ad az elõadó-mûvészeti szervezetnek.

  • A közvetett jegyértékesítés másik formája, ha az elõadó-mûvészeti szervezet nem áll szerzõdéses kapcsolatban a jegyértékesítést végzõ szervezettel, mivel az elõadó-mûvészeti szervezet a fellépõhellyel köt szerzõdést fix összegû honorárium meghatározásával, amelybõl a szerzõdõ félnél befolyt, általa igazolt összeg a jegybevétel.

A három jegyértékesítési módszer közös vonása, hogy az elõadó-mûvészeti szervezet által elszámolt bevétel (jegybevétel, bérletbevétel, fix összegû fellépti díj, honorárium, turnébevétel, stb.) közvetlenül vagy közvetve jegyértékesítésbõl származik, ezért indokolt a jegyértékesítési módtól függetlenül az elõadó-mûvészeti szervezet jegybevételeként figyelembe venni ezeket a bevételeket, illetve azokból legfeljebb azt a részt, amelyrõl az elõadó-mûvészeti szervezet igazolással rendelkezik. Vagyis a Tao tv.-ben meghatározott támogatási igazolás szempontjából az a jegy- és bérletbevétel is az elõadó-mûvészeti szervezet jegy- és bérletbevételének minõsül, mely bevétel az elõadó-mûvészeti szervezet által nyújtott szolgáltatáshoz kapcsolódik, azonban azt egy olyan harmadik fél számolja el bevételként, aki/amely

  • az elõadó-mûvészeti szervezet elõadásának vagy hangversenyének értékesítési jogát pénzbeli szolgáltatás ellenében megszerzi, és a jegybevételrõl igazolást állít ki az elõadó-mûvészeti szervezet részére, illetve

  • szerzõdésben rögzített fix összegû honoráriumot fizet az elõadó-mûvészeti szervezet számára és igazolja, hogy a honoráriumból milyen összeg számít jegybevételbõl származónak.

A fenti értelmezés az elõadó-mûvészeti szervezet fellépéseire jegyet értékesítõ bel- és külföldi szervezetekre egyaránt vonatkozik.

[NGM Jövedelemadók fõosztálya 6474/2010. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 5227274450/2010.]

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra