Az Erdőbirtokossági Társulatok haszonbérleti szerződésének adómentessége

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV

Az Erdőbirtokossági Társulat saját nevében és kockázatára nyereség- és vagyonszerzés céljából üzletszerűen, ellenérték fejében termelő vagy szolgáltató tevékenységet végez, azonban kizárólag erdőgazdálkodási és a tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó célzattal.

Ilyen erdőgazdálkodási tevékenységnek minősül többek között az erdészeti szaporítóanyag gyűjtése és előállítása, az erdőtelepítés, erdőfelújítás, az erdőnevelés és erdővédelem, valamint a haszonvételek gyakorlása.

A társulat tagja a társulati vagyonból való részesedés arányában részesül a gazdálkodás eredményeiből. Ha a kiadásokat a társulat bevételei nem fedezik, a tagokra járulékot lehet kivetni. Felértékelődött a fa, ezáltal az erdőgazdálkodás szerepe. A fa iránti igény növekedése magával hozta a szabályozás erősödését. Adatokat kell szolgáltatni az erdészeti hatóság részére. Erdőtervben kell rögzíteni az erdő fenntartására, védelmére valamint az erdei haszonvételekre vonatkozóan megállapított jogokat, kötelezettségeket.
 
A társulat tagjai a tulajdonukban lévő földterületet pénzért vagy természetbeni juttatásért az Erdőbirtokossági Társulat használatába adhatják, mely haszonbérleti szerződés keretében valósul meg. A társulat haszonbérleti szerződést köt a tagokkal, azonban nemcsak társulati tagokkal, ugyanis a kisebbségben maradt tulajdonosok kötelesek tagként belépni a társulatba. Főszabály, hogy a társulat használatában nem lehet olyan erdő, mely nem a tagok tulajdonában áll. A haszonbérleti szerződés alapján a haszonbérlő meghatározott terület vagy más hasznot hajtó dolog időleges használatára és hasznainak szedésére jogosult, és köteles ennek fejében haszonbért fizetni. A haszonbér a felek megállapodása szerint pénzben vagy természetben jár.
 
Az Erdőbirtokossági Társulatoknál a haszonbérlet jellemzően tűzifa formájában kerül kiegyenlítésre. Törvényi előírás alapján az erdőgazdálkodónak adatot kell szolgáltatnia az erdészeti hatóság részére, hogy az erdő fenntartására, védelmére, valamint az erdei haszonvételekre vonatkozóan megállapított jogokat és kötelezettségeket az egyes években milyen módon és mértékben kívánja érvényesíteni vagy teljesíteni, ezért a fakitermelésen kívül külön gondot kell fordítani az erdő tisztítására, újratelepítésére is. A személyi jövedelemadóról szóló törvény a termőföld bérbeadásával kapcsolatos adózást szabályozza. A termőföldről szóló törvény termőföldként kezeli többek között azt a földrészletet, amelyet a település külterületén az ingatlan nyilvántartásában erdőként tartanak nyilván.
 
A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a termőföld, így az erdő haszonbérbeadásból származó bevétel adómentes, ha a haszonbérlet időtartama az 5 évet eléri, függetlenül attól, hogy az ellenérték pénzben vagy terményben kerül megfizetésre. A fában kiadott földbérleti díj a bérbeadási tevékenység ellenértéke, így ezen a címen általános forgalmi adó köteles.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra