Az Index.hu közli az adócsomagot

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A kedvezményes társaságiadó-kulcs szabályait még a bejelentettnél is jobban könnyítik, de az adózók szemszögébõl rossz hír, hogy az önkormányzatok a megszûnõ idegenforgalmi adó miatt emelhetik a vállalkozások építményadóját - írja a kormány elé kerülõ, az Index által megszerzett törvényjavaslat-tervezet alapján az internetes portál.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év II. félévre 8.820,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Az Index.hu közli az adócsomagot

A Nemzetgazdasági Minisztérium kabinetfõnöke az MTI kérdésére csak annyit közölt, hogy a javaslat közigazgatási egyeztetés után a napokban - a határidõ betartásával - kerül a kormány elé. A részletekrõl a kormány döntéséig nem kíván nyilatkozni a tárca.

Az Index szerint az adómódosítások 75 milliárd forintos bevételkieséssel járnak, az Index számításai szerint azonban ez  80 milliárd is lehet.

Az építményadó megemelése az Index szerint könnyen alkotmányellenesnek bizonyulhat, és így akár az egész adócsomag bukását is eredményezheti.

A javaslat szerint a kedvezményes, 10 százalékos társaságiadó-kulcs bevezetésével 2010-re átmeneti szabályt hoz a kormány - mivel az év közepén változik az adó mértéke és az adó alapja - eszerint meg kell osztani az adóalapot a július 1-je elõtti és utáni részre. Mivel az ötszázmilliós adóalaphatár éves szinten értendõ, ezért az átmeneti szabály úgy szólna, hogy a július 1-je utáni adóalapnál kétszázötvenmillió forintig lehet igénybe venni a tízszázalékos kedvezményes adókulcsot a 19 százalékos helyett.

Az elsõ féléves adóalapnál ötvenmillió forintos határig lehetne a csökkentett adókulcsot kihasználni.

A személyijövedelemadó-törvényt is kicsit átírják félévtõl. Az egyéni vállalkozóknak is lehetõvé teszik a cégeknek adott könnyítést, azt, hogy ötszázmillió forintig 10 százalékkal adózzanak a jövedelmük után.

A normaszövegbõl kiderül az is: nemcsak egyéni vállalkozóként, hanem magánszemélyként is el lehet számolni értékcsökkenést az ingatlan bérbeadás esetén, illetve akkor, ha az illetõ magánszemély egy vonatkozó kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatást nyújt. Az ingatlan-bérbeadókkal nagyvonalú lehet a kormány, ugyanis a javaslat szerint a változtatás életbe lépése elõtt kezdett bérbeadásnál is ki lehet aknázni ezt a lehetõséget.

Az egyenes ági rokonoknál az öröklés és az ajándékozás is értékhatár nélkül illetékmentes lesz. De a házastárs, mostoha- vagy nevelt gyermek, illetve a mostohaszülõ elveszíti illetékmentességét öröklés esetén már az elsõ forinttól kezdve: az örökös házastárs például egy 25 millió forintos házrész után 18 millió forintig 2,5, a 18 és 25 millió közötti részre pedig 6 százalékos illetéket kell, hogy fizessen.

Az Index szerint vannak kisebb lépések is a csomagban: a vállalkozások kommunális adója megszûnik, a nagy teljesítményû személygépkocsik, vízi és légi jármûvek utáni adót is eltörlik.

Ez az adócsomag idén a tervezet szerint 75 milliárddal apasztja az állami bevételeket. Ebbõl a legnagyobb tétel a csökkentett társaságiadó-kulcs határának feltolása és a feltételek megszüntetése, csak ez több mint hetvenmilliárd forintot vesz ki az állam zsebébõl. Érdekesség, hogy a dokumentumban felsorolják az egyes lépések költségvetésre gyakorolt hatását, a számokat összeadva azonban csaknem nyolcvanmilliárdos lyuk jön össze az Index szerint.

-------

A Nemzetgazdasági Minisztérium Közleménye

Több részletében is téves információkkal szolgált a kormány 29 pontos akciótervében szereplõ, formálódó gazdasági lépésekrõl az Index internetes hírportál. Többek között ilyen légbõl kapott értesülésen alapul az üdülõk utáni idegenforgalmi adó helyett bevezetendõ építményadóval foglalkozó rész.

Nem megalapozott a cikk azon állítása sem, hogy az egyenes ági rokonokon kívül a házastársak, a mostoha vagy nevelt gyermekek öröklés és ajándékozás esetén elveszítik jelenlegi illetékkedvezményüket.

Ugyanezen az internetes hírportálon a kormány által bevezetni tervezett bankadóról is jelentek meg téves információk. Nem megalapozottan állították azt, hogy olyan adótervezetet készít a kormány, amely néhány elemében alkotmányellenes.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azért látta szükségesnek, hogy közleményt adjon ki, mert több médium is hiteles információként kezelte az Index cikkében megjelenteket.

A 29 pontos akciótervrõl a végleges döntést a kormány fogja meghozni, amelyrõl csak ezt követõen tud a Nemzetgazdasági Minisztérium is részletekkel szolgálni.

Budapest, 2010. június 25.

Nemzetgazdasági Minisztérium

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra