Az õstermelõknek is kell adószám

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A 2008. január 1-jével hatályba lépõ új Áfa-törvény kimondja, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkezõ adóalany folytathat. Ezért azoknak az õstermelõknek is regisztráltatniuk kell magukat az APEH-nál, akik eddig még nem rendelkeztek adószámmal.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Fontos változás, hogy minden - ellenérték fejében teljesített – mezõgazdasági értékesítést, illetve szolgáltatásnyújtást a törvény által elõírt bizonylattal kell kísérni, tehát az 500.000 Ft-os értékesítésig számított bevétel utáni bizonylat kiállítási mentesség megszûnik. A magánszemélyek részére történõ értékesítések során is nyugtát, illetve számlát kell kiállítani minden esetben (például a piacon és a háztól való értékesítésnél is).

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa-törvény) 2008. január 1-jétõl hatályos szabályai szerint a mezõgazdasági tevékenységet végzõ magánszemély (õstermelõ) számára akkor is szükséges az adószám, ha kizárólag kompenzációs felárra jogosító értékesítést végez. Adószám nélkül kompenzációs felárra nem tarthat igényt, ezért a termelõnek legkésõbb az elsõ felvásárlás idõpontjáig be kell jelentkeznie az állami adóhatósághoz és adószámot kell kérnie.

Amennyiben a termelõ a különleges jogállása (azaz a kompenzációs felárra jogosító értékesítése) mellett nem Áfa-alany vevõk részére (például magánszemélyek részére piacon) is értékesít, akkor ezen ügyleteire – a feltételek (különösen az 5 millió forint felsõ értékhatár) megléte esetében – alanyi adómentességet választhat. Az alanyi adómentesség választását az adóhatósághoz be kell jelenteni, melyet a tevékenységüket 2008. január 1-jén vagy korábban kezdõk – az Áfa-törvény 2008. január 1-jei hatályba lépésére, mint a tevékenység végzés kezdeti idõpontjára tekintettel, az adózás rendjérõl szóló törvény vonatkozó szabálya szerint – a tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejûleg 2008. január 15-ig tehetik meg. A tevékenységüket évközben megkezdõk az adószám igénylésére és az alanyi adómentesség választására irányuló bejelentési kötelezettségüknek a tevékenységük megkezdése idõpontjától számított 15 napon belül tehetnek eleget. A bejelentési határidõ elmulasztása esetén alanyi adómentesség nem alkalmazható.

Az alanyi adómentesség választása hiányában, a nem felvásárló felé történõ értékesítés után az általános szabályok szerint 20%-os mértékû általános forgalmi adót kell fizetni.

A tevékenység és az alanyi adómentesség választásának 2007. évi bejelentése esetén a  07T101. és  a 08TAFA-E jelû nyomtatványok kitöltése szükséges.

A bejelentés 2008-ban az erre a célra rendszeresített 08T101 jelû nyomtatványon tehetõ meg.

Az Áfa-törvény mezõgazdasági tevékenységet végzõkre vonatkozó szabályairól részletes tájékoztató az APEH internetes honlapján (www.apeh.hu) jelenik meg.

Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal
Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja * Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu  * Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra