Bejelentett részesedés átalakulás esetén

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 4. § 5. pontja határozza meg – 2007. január 1-i hatállyal – a bejelentett részesedés fogalmát, amelyhez a Tao. tv. 7. § dz), illetve 8. § (1) m) pontjában foglaltak szerint az adózás elõtti eredményt módosító tétel kapcsolódik.

ÖNADÓZÓ – az adózók lapja

Alapítva: 1989. Adó – Tb – Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetés 2008-ra: 1.100,-Ft/hó, ingyenes Áfa Kézikönyvvel, további e-kézikönyvekkel. Egy olvasói vélemény: "Ilyen összeszedett, aktuális problémákkal foglalkozó szaklappal még nem találkoztam. Szövegezése még az egyszerû földi halandók számára is érthetõ, egyértelmû. Nagyon sokat segített az eddigi munkámban." Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Elõfizetés: info@adonet.hu

***

A hivatkozott rendelkezések alkalmazása – példán szemléltetve – átalakulás esetén a következõképpen merülhet fel: „A”, „C” és „D” társaság egy vállalatcsoport. „A” társaság „D” társaság 100%-os tulajdonában van, „C” társaság 100%-os tulajdonosa pedig „A” társaság. Ha például „A” társaság beolvad „B” társaságba, akkor „D” társaság „B” társaságban szerez tulajdonrészt, amely a Tao. tv 4. § 5. pontjában foglalt feltételek teljesülése esetén bejelentett részesedésnek minõsülhet. A bejelentést „D” társaság a részesedés-szerzést, azaz az „A” társaság beolvadásáról szóló cégbírósági bejegyzés napját követõ 30 napon belül teheti meg (ha a bejelentéssel élni kíván). A jogutódlás következtében megszerzett részesedést „D” társaság attól függetlenül jelentheti be az adóhatósághoz, hogy azt az „A” társaság tulajdonosaként korábban megtette-e vagy sem.

A „B” társaságnál azonban – amely az „A” társaság beolvadása következtében „C” társaság tulajdonosa lesz – bejelentett részesedésrõl csak abban az esetben lehet szó, ha „A” társaság mint korábban a „C” társaság tulajdonosa bejelentette 100%-os részesedés-szerzését. Ez estben „B” társaság jogutódként „örökli” e státuszt. Ha azonban „A” társaság ezt nem tette meg – akár azért, mert nem állt szándékában,  akár azért, mert részesedését még 2007. elõtt szerezte  –, úgy „B” társaság e közvetett részesedés-szerzése okán már nem élhet annak – adózási következményekkel is járó – bejelentésével.

[PM Jövedelemadók fõosztálya 8879/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 4007050233/2008.]

Forrás: www.apeh.hu

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés:
info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra