Bizottságokban lépeget elõre az adócsomag

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az év második felétõl a 20 százalékos áfa-kulcs 25 százalékra emelkedik, de lesz egy kedvezményes, 18 százalékos adókulcs is. A mostani módosítás tartalmazza azokat a vámtarifa számokat, amely alá tartozó áruk és szolgáltatások e kedvezményes kulcs alá kerülnek. Ebbe a körbe tartozik a tej és a tejtermékek, valamint az ízesített tej.

______________________________

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.  A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája. A könyvhöz jár egy bemutató CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009 Terjedelem: 329 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu

______________________________

A költségvetési bizottság támogatta a kormány adójavaslatait

A parlament költségvetési bizottsága kormánypárti és szabaddemokrata többséggel megszavazta a kormány által készített, de bizottsági módosító javaslatként benyújtott adótörvényeket módosító indítványokat csütörtökön.

    A bizottság ugyanakkor elvetette az ellenzéki pártok képviselõi által benyújtott módosító javaslatokat, ezeket a kormány képviseletében megjelent Karácsony Imréné pénzügyminisztériumi szakállamtitkár sem támogatta.

    A pénzügyminiszter még márciusban nyújtott be a parlamentnek egy adótörvényeket módosító csomagot, amelynek a tartalma a kormányváltás miatt változott. A kormány úgy döntött, hogy nem vonja vissza az eredeti javaslatot, és nem nyújt be újat helyette, hanem a kormány szándékainak változásait a költségvetési bizottság önálló módosító javaslataként fûzi hozzá az eredeti törvényjavaslathoz.

    A képviselõk a helyszínen kapták kézhez ezeket a Pénzügyminisztériumban készült bizottsági módosító indítványokat. Ezek közül az elsõ az adózás rendjérõl szóló törvényt módosítja, és arra az esetre készül fel, ha a Magyar Állam pert veszítene az Európai Bíróság elõtt. Ekkor ugyan is meg kell teremteni az államháztartási támogatásokra jutó áfa levonhatóságát is. Ennek technikai szabályait tartalmazza a módosítás.

    A módosítás kiiktatja a magyar jogrendbõl az összes olyan elõírást, amely 13. havi munkabért, illetményt állapít meg.   A tb-törvény úgy változik, hogy akinek legalább 2 évi munkaviszonya van, annak a táppénze 70 százalékról 60 százalékra, míg akinek a munkaviszonya rövidebb, illetve kórházban fekszik, annak 60 százalékról 50 százalékra csökken. Az új európai parlamenti ciklusban a képviselõk már az Európai Parlament biztosítási rendszerébe tartoznak. Az újraválasztott képviselõk viszont eldönthetik, hogy az európai, vagy a magyar tb-rendszer vonatkozzon rájuk.

    A kormány új intézkedése szerint az év második felétõl a 20 százalékos áfa-kulcs 25 százalékra emelkedik, de lesz egy kedvezményes, 18 százalékos adókulcs is. A mostani módosítás tartalmazza azokat a vámtarifa számokat, amely alá tartozó áruk és szolgáltatások e kedvezményes kulcs alá kerülnek. Ebbe a körbe tartozik a tej és a tejtermékek, valamint az ízesített tej. Ez utóbbira rákérdezett Varga Mihály bizottsági elnök, de a pénzügyi szakállamtitkár csak a vámtarifa számok felolvasásával válaszolt. Az elnök megjegyezte, hogy maga is így kéri a kakaót a boltban.

    A kedvezményes kulcs alá tartoznak a gabona, liszt, keményítõ vagy tej felhasználásával készülõ termékek, valamint a távhõszolgáltatás. Ez utóbbi azonban nem július 1-jétõl, hanem csak augusztus 1-jétõl lesz alacsonyabb adójú, mivel az Európai Bizottság 3 hónapon belül dönt arról, elfogadja-e a kedvezményes adókulcsot.

    Az egyszerûsített vállalkozói adó (eva) bevételi értékhatára - az áfa emelése miatt - 26 millió forintra emelkedik. Végül kikerült az eredeti adótörvény-módosító csomagból az összes olyan szabály, amely 2010 elsõ napjától módosította volna a szabályokat. Ezekrõl új törvényjavaslat készül.

    Az eddig felsorolt - fontosabb - szabályokat támogatta a költségvetési bizottság többsége. Az ellenzéki képviselõk által benyújtott módosításokat viszont elvetette a Pénzügyminisztérium képviselõje és a bizottság is.

    Ezek közé tartozik a természetbeni juttatások tervezett megadóztatásának, illetve a jövedéki adó megemelésének elvetése. Varga Mihály kérdésére, hogy ez utóbbiból mennyi többletbevétele származik az államnak, Karácsony Imréné azt válaszolta, hogy a második félévben 16 milliárd forint.

    A költségvetési bizottság végül vita nélkül szavazott a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintõ jogszabályokat módosító törvényjavaslathoz benyújtott képviselõi indítványokról. Ezek egyes támogatotti körökben enyhítették volna a követelményeket, de a bizottság egy kivétellel elvetette azokat.

MTI

***

20 éves az Önadózó - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra