„Biztosított vagy sem?” A mezőgazdasági őstermelők járulékfizetésének 2012. évi változásai

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága | Szerző: Holl Katalin

Az elmúlt év végén a kormány több olyan törvénymódosítást léptetett életbe, ami jelentősen megváltoztatta az őstermelők biztosítási és járulékfizetési kötelezettségét.

Az egyik ilyen változás, hogy szűkült az a kör, aki a társadalombiztosítási szabályok alkalmazásában őstermelőnek minősül.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban Tbj.) alkalmazásában őstermelőnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban Szja. tv.) 3. § 18. pontjában meghatározott személy. E rendelkezés szerint 2012. január 01-től őstermelő az a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki a saját gazdaságában a 6. sz. mellékletben felsorolt termék előállítására irányuló tevékenységet folytat, és ennek igazolására őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, továbbá a családi gazdálkodónak minősülő magánszemély és e magánszemélynek a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagjai is a 6. sz. mellékletben felsorolt termékek előállítására irányuló tevékenységek bevétele (jövedelme) tekintetében.

2012. január 01-től tehát - a korábbi évektől eltérően - nem minősül őstermelőnek a kizárólag a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél nyilvántartási rendszerben nyilvántartott (kizárólag regisztrációs számmal rendelkező) mezőgazdasági termelő magánszemély.

Az Szja. tv.-nek ez a módosítása természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a személyek nem folytathatnak mezőgazdasági tevékenységet. A változás csupán arra vonatkozik, hogy a kizárólag regisztrációs számmal rendelkező mezőgazdasági termelők az e tevékenységükből származó jövedelmük utáni adókötelezettségük megállapításakor nem alkalmazhatják az Szja. tv.-nek a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szabályait, csak abban az esetben, ha érvényes őstermelői igazolvánnyal is rendelkeznek.

A törvénymódosítás következtében – tekintettel az őstermelő fogalmának változására - ezen személyek őstermelőként fennálló biztosítási jogviszonya 2011. december 31-el megszűnt.
A biztosítási jogviszony megszűnését a változást (2011.12.31-et) követő 8 napon belül be kellett jelenteniük a 12T1041-es nyomtatványon.

E személyek amennyiben 2012. január 01-től nem minősülnek biztosítottnak és egészségügyi szolgáltatásra egyéb más jogcímen sem jogosultak, egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek.
A korhatár előtti valamint a szolgálati nyugdíjak, továbbá a megváltozott munkaképességű személyek részére folyósított rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjak átalakításával kapcsolatos törvénymódosítások is befolyásolják az őstermelők biztosítási jogviszonyát.

A Tbj. már hivatkozott rendelkezése szerint nem minősül biztosítottnak többek között az az őstermelő, aki tevékenységét saját jogú nyugdíjasként folytatja.
A törvénymódosítások következtében jelentősen szűkült az a kör is, aki a Tbj. alkalmazásában saját jogú nyugdíjasnak minősül.

Saját jogú nyugdíjas többek között az a személy, aki saját jogú öregségi nyugdíjban részesül, továbbá az, aki özvegyi nyugdíjas és már betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, valamint a rehabilitációs járadékban részesülő személy.
Mindez azt jelenti, hogy a Tbj. szerint az idei évtől nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak azok a személyek, akik részére 2011.12.31-ig előrehozott, csökkentett összegű előrehozott, szolgálati, bányász, rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjat folyósítottak, kivéve, ha már betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

A Tbj.-nek ez a változása érinti az őstermelők biztosítási és járulékfizetési kötelezettségét is. A törvénymódosítás következtében ugyanis 2012. január 01-től azokra az őstermelőkre is kiterjed a biztosítási kötelezettség – a Tbj. 5. § (1) bek. i) pontjában meghatározott egyéb feltételeknek való megfelelés esetén -, akik eddig a nyugdíjas státuszuk miatt nem minősültek biztosítottnak. Ezen őstermelőknek be kellett jelenteniük a 12T1041-es nyomtatványon a biztosítási jogviszonyuk létrejöttét, valamint a 12T101-es adatlapon pedig munkavégzésük jellegének változását.

A biztosított őstermelőknek – ideértve a kezdő őstermelőket is - 2012-ben a minimálbér (2012-ben havi 93.000.- Ft) után 27 %-os szociális hozzájárulási adót, 10 %-os nyugdíjjárulékot, továbbá 7 %-os (4 % természetbeni és 3 % pénzbeli) egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük. Nem kell viszont megfizetniük a 1,5 %-os munkaerő-piaci járulékot.

Abban az esetben, ha az őstermelésből származó tárgyévet megelőző évben elért bevételük a költségek fedezetére és fejlesztési célra kapott jogszabály vagy nemzetközi egyezmény alapján folyósított támogatás nélkül nem haladta meg a 8 millió Ft-ot, az előző évi bevételük 20 %-a után 10 %-os nyugdíjjárulékot és 4  %-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük. A járulékok alapjába viszont be kell számítani a bevételnek számító támogatások összegét is.

Nézzük mindezt egy példán keresztül. Az őstermelőnek 2011-ben volt 6 millió Ft bevétele gabona értékesítéséből. Ezen kívül kapott 3 millió Ft bevételnek számító területalapú támogatást. Mivel az őstermelő e tevékenységéből származó jogszabály alapján kapott támogatás nélküli bevétele nem haladta meg a 8 millió Ft-ot, ezért 2012. évben a havi járulékainak alapja az őstermelésből származó bevétele, azaz 9 millió Ft 20 %-ának az 1/12-ed része lesz.

A biztosított őstermelőket megilleti az a jog, hogy – a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások érdekében - az előzőekben említettnél magasabb járulékalap után fizessék meg a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót.

E választásukról a tárgyév első negyedévére benyújtandó 1258-as bevallásukban kell nyilatkozniuk.

Azok az őstermelők, akiknek a támogatás nélküli őstermelésből származó bevétele elérte vagy meghaladta a 8 millió Ft-ot a minimálbérnél magasabb, azok pedig, akiknek a támogatás nélküli bevétele nem érte el a 8 millió Ft-ot legalább a minimálbért elérő havi járulékalap választásáról tehetnek nyilatkozatot.

Abban az esetben, ha a biztosított őstermelő él e választás jogával, akkor a választott járulékalap után 10 %-os nyugdíj- és 7 %-os egészségbiztosítási járulék valamint 27 %-os szociális hozzájárulási adó fizetésére lesz kötelezett.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra