Egyszerûsödik az alkalmi foglalkoztatás

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az AM könyv helyett úgynevezett blanketta szerzõdés lesz, amely jelentõsen egyszerûsíti az adminisztrációt, mivel akár az internetrõl is letölthetõ. Ha a munkaadó 3 vagy annál kevesebb embert kíván foglalkoztatni, akkor telefonon is bejelentheti ezt a szándékát, és sms-ben visszaigazolást kap a bejelentésrõl, így a munkaügyi ellenõrzésnél igazolni tudja a bejelentést. Fõ szabályként a nettó munkabér 40 százalékát kell befizetni járulékként. A munkáltatók a járulékot utólag, a havi bevallással befizethetik a Magyar Államkincstárnak.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák  heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj 1.365,-Ft/hó - 2010 év 1-12. hónapra 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Egyszerûsödik az alkalmi foglalkoztatás

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára ismertette, hogy az új jogszabály bevezeti az egyszerûsített foglalkoztatás munkajogi fogalmát. Ebbe a kategóriába tartozik majd a háztartási munka, az idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka.

- Az AM könyv helyett úgynevezett blanketta szerzõdés lesz, amely jelentõsen egyszerûsíti az adminisztrációt, mivel akár az internetrõl is letölthetõ. A papír alapú adminisztráció megszüntetésével 800 millió forintos megtakarítás érhetõ el a költségvetésben - hangsúlyozta Simon Gábor.

- Az alkalmi munkavállalói könyvet felváltó, egyszerûsített blanketta szerzõdést öt napon túli foglalkoztatás esetén kell kitölteni, ezentúl ez rögzíti a munkáltató és a munkavállaló közötti jogviszonyt - mondta el az államtitkár. A dokumentum elektronikusan letölthetõ, de a munkaügyi kirendeltségeken is beszerezhetõ. Az öt nap alatti foglalkoztatási szándékot a módosítás értelmében interneten vagy részben telefonon kell bejelenteni, blanketta szerzõdésre nincs szükség. A munkáltatóknak interneten az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatalnak (APEH) kell bejelenteniük a foglalkoztatási szándékot a munkavállalást megelõzõ napon, de legkésõbb a munka megkezdése elõtt.

Ha a munkaadó 3 vagy annál kevesebb embert kíván foglalkoztatni, akkor telefonon is bejelentheti ezt a szándékát, és sms-ben visszaigazolást kap a bejelentésrõl, így a munkaügyi ellenõrzésnél igazolni tudja a bejelentést - ismertette Simon Gábor. Hozzáfûzte: a központi ügyfél-tájékoztató központ napi 24 órában fogadja a telefonos bejelentéseket. További változtatás - ismertette Simon Gábor -, hogy a munkavállalóknál megszûnik az idõbeli korlátozás, míg a munkáltatóknál megmarad. Ennek eredményeképpen a munkavállalók több jogszerzõ idõt gyûjthetnek. A munkáltatóra vonatkozó idõbeli korlát értelmében idénymunka esetén az azonos felek közötti folyamatos munkaviszony nem haladhatja meg a 31 napot, egy éven belül pedig a 90 napot. Alkalmi munkavégzés esetén azonos munkáltatónál egy év alatt maximum 90 nap, egy hónapon belül 15, egy héten belül pedig 5 nap az idõbeli korlát.

Fõ szabályként a nettó munkabér 40 százalékát kell befizetni járulékként. A munkáltatók a járulékot utólag, a havi bevallással befizethetik a Magyar Államkincstárnak. A járulékokat elektronikusan kell bevallani, kivéve a háztartási és idénymunkát: itt választható az év végi, papír alapú bevallás is. Az államtitkár elmondta, hogy a papír alapú adminisztráció megszüntetésével 800 millió forint megtakarítás érhetõ el a költségvetésben, miközben a telefonos munkaállomások éves üzemeltetési költsége 105 millió forintra becsülhetõ, amennyiben az összes bejelentés 10 százaléka ezen a csatornán történik.

Az alkalmi foglalkoztatás szabályainak egyszerûsítésétõl egyebek között azt remélik, hogy csökken a be nem jelentett foglalkoztatás, fehéredik a munkaerõpiac, és erõsödik a munkavállalók jogbiztonsága.

(MTI)

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 2009. október 15-ig 40 % kedvezmény + 9.900,-Ft-ig ingyenes bónusz-könyv.

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@adonet.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra