ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ ÁPRILISI SZÁMÁBÓL

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Tõzsdei ügyletek számviteli elszámolása * A távolléti díj számítása * Sorvezetõ a cégeljárás legújabb változásaihoz * A fordított adózás könyvelése és bevallása * Módosult az ÁFA törvény * Amit a pályázatokról tudni érdemes - Új: partnerségi fórum * A NYENYI Régi és új szabályai * FOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONYOK ÉS KÖZTERHEIK – 2008 * Az új áfa törvény - III. rész * Járulékok bevallása és megfizetése egyéni vállalkozók esetében * A bérbeadás alapvetõ szabályai a szja-törvény tükrében * Az öregségi nyugdíj jogosultság szabályainak változásai 2008 és 2013 között * Korunk technikai vívmánya – a Java * Ingatlan és lakás értékesítések adózása *

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

MÓDOSULT  AZ ÁFA TÖRVÉNY

A kormány viszonylag gyorsan reagált az adózók néhány problémájára, amely az újra kodifikált Áfa törvény kapcsán láttak napvilágot. Az elõzõ számban felvetésre került néhány gondolat, amely arról szólt, hogy milyen gondokat okoz az új szabályzás az egyes területeken. A Pénzügyminisztérium átgondolta a szabályzás visszásságait, bizonytalanságát néhány területen (közel sem mindegyiken), és 2008. február 29-én a kormány elé terjesztette az Áfa törvény módosítását – az Országgyûlés már el is fogadta.  

AMIT A PÁLYÁZATOKRÓL TUDNI ÉRDEMES -  ÚJ: PARTNERSÉGI FÓRUM

Többek között tíz építési projekt közbeszerzési eljárása kezdõdött meg idén márciusban a Közlekedés Operatív Program (KözOP) keretében. Az érintett nyolc fõút 14 szakaszán még a nyáron megindulnak a burkolaterõsítési és fejlesztési munkálatok, a négy sávra bõvítés, de elkészül több városi elkerülõ szakasz is – egyebek között errõl írunk az uniós pályázatok kapcsán e hónapban.

A NYENYI RÉGI ÉS ÚJ SZABÁLYAI KÖZELEDIK A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI SZERVEK FELÉ TELJESÍTENDÕ ADAT- SZOLGÁLTATÁS HATÁRIDEJE

Az utóbbi három esztendõ törvényi változásai következtében évrõl-évre halasztott „utolsó” hagyományos nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatás tekintetében - a 2008. január 1-jétõl hatályos rendelkezés értelmében – ismét változás történt.

FOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONYOK ÉS KÖZTERHEIK - 2008

2008  évre aktualizáltuk táblázatunkat – igyekeztünk számba venni minden foglalkoztatási jogviszonyt és közterhét.

AZ ÚJ ÁFA TÖRVÉNY  -  III. RÉSZ

Sorozatunk harmadik részében sem kisebb jelentõségû szabályokkal foglalkozunk, mint az adólevonási- illetve visszaigénylési  jog, a számlázás vagy a bevallási gyakoriság.

A FORDÍTOTT ADÓZÁS KÖNYVELÉSE ÉS BEVALLÁSA

Lassan fél éve merülünk bele a fordított adózás rejtelmeibe, és elõbb - utóbb minden könyvelõ életébe eljön az elsõ fordított adózással kiállított számla. Remélhetõleg már mindenki megtanulta, milyen termékek vagy szolgáltatások után kell a fordított adózást alkalmazni a számlázáskor (még a szerzõdés elõtt célszerû a vevõt nyilatkoztatni, hogy õ fordítottan adózik-e), és akkor eljön a nap, amikor könyvelni és bevallani is kell a fordított adózással kiállított számlákat.

JÁRULÉKOK BEVALLÁSA ÉS MEGFIZETÉSE EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ESETÉBEN

A BÉRBEADÁS ALAPVETÕ SZABÁLYAI A SZJA-TÖRVÉNY TÜKRÉBEN

A törvény rendszerét követve külön kell tárgyalnunk a termõföld és az egyéb ingatlan bérbeadásának szabályait.

A BALESETI TÁPPÉNZRE JOGOSULTSÁG FELTÉTELEI, BALESETI TÁPPÉNZ ÖSSZEGE, IGÉNYÉRVÉNYESÍTÉS - II. RÉSZ

Elõzõ számunkban példákon keresztül bemutattuk a baleseti táppénz szabályait és gyakorlatát. A vállalkozókkal, alkalmi munkavállalókkal folytatjuk sorozatunkat.

ÖNKÉNTES PÉNZTÁRI VÁLTOZÁSOK 2008. JANUÁR 1-TÕL - II. RÉSZ

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakra vonatkozó szabályozás az eddigi gyakorlatnak megfelelõen ebben az évben is változott. A 2007-es módosulásokhoz képest azonban az új szabályok jellemzõen nem korlátozást, vagy szigorítást jelentenek, hanem a pénztári szektor fejlesztését jelentik. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál megjelenik a jelenleginél korszerûbb elszámoló egységes nyilvántartási rendszer bevezetésének lehetõsége, míg az egészség- és önsegélyezõ pénztári adózási szabályok kedvezõbbek lettek.  Írásunk a tagok, illetve a munkáltatók számára leglényegesebb, 2008. január 1-tõl hatályba lépett változásokat ismerteti.  

AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ JOGOSULTSÁG SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSAI 2008 ÉS 2013 KÖZÖTT

Az új rendelkezések 2008 és 2013 között különbözõ idõpontoktól kerülnek bevezetésre. A nyugdíjtörvény legfontosabb módosításai meghatározzák az elõrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság feltételeit az egyes években.

KORUNK TECHNIKAI VÍVMÁNYA – A JAVA

2008 januárjától az APEH honlapjáról letölthetõ az új Java rendszerû keretprogram, mely korszerûbb és praktikusabb az eredeti abev-verzióknál. A Java-alapú platformfüggetlen programváltozat számos lehetõséget hordoz magában, mely a felhasználását könnyítheti meg.

INGATLAN ÉS LAKÁS ÉRTÉKESÍTÉSEK ADÓZÁSA

2002. végén 4 cikkben foglalkoztunk a lakásértékesítések adózási és illetékfizetési szabályaival, amelyek azóta alig változtak (csupán a forrásadó változott 20-ról 25 %-ra). A mostani változások azonban már jelentõsebbek.

SPECIÁLIS TÕZSDEI ÉS TÕZSDÉN KÍVÜLI ÜGYLETEK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA

A tõzsdei ügyletek számviteli szabályai megértéséhez elengedhetetlenül fontos a tõzsdei alapfogalmak, ügylettípusok ismerete. Az erre vonatkozó szabályokat egyrészt a tõkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (továbbiakban: Tpt.) tartalmazza, másrészt a számviteli törvény az értelmezõ rendelkezések között is ad elméleti támpontot. A cikkben ezért – a teljesség igénye nélkül – a számviteli elszámolás „szakmai hátterének” megértéséhez szükséges fogalmak is ismertetésre kerülnek. A cikkben végig azzal a feltételezéssel élünk, hogy a vállalkozás nem választotta a valós értékelés módszerét.

A TÁVOLLÉTI DÍJ SZÁMÍTÁSA

A távolléti díj 1995. évi bevezetése a jogalkotó azon szándékát fejezi ki, hogy a munkavállaló a munkavégzésért járó bérhez közel esõ díjazásban részesüljön mindazon esetben, amikor a Munka Törvénykönyve (1992.évi XXII. törvény, a továbbiakban: Mt.) munkavégzési kötelem nélkül díjazást ír elõ.  Az Mt. ezen cél megvalósulásának érdekében meghatározza azon módszert, ahogy a távolléti díjat idõbér, órabér, teljesítménybér esetén számítani kell. A cikk keretében áttekintem a távolléti díjjal fizetendõ távollétek körét, illetve a távolléti díj mértékének  megállapítására vonatkozó kérdéseket.

SORVEZETÕ A CÉGELJÁRÁS LEGÚJABB VÁLTOZÁSAIHOZ

Azt hiszem, nem túlzás, ha az elmúlt közel 2 év cégeljárást érintõ jogszabályváltozásai kapcsán is rögzítjük, hogy semmi sem állandóbb, mint éppen a változás. Ezt próbáljuk rendszerbe szedni – áttekinthetõvé tenni.

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi.  A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu - Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben:  ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 299 0880 – e-mail: info@adonet.hu - Félfogadás: egyezetett idõpontban.  

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra