ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ JANUÁRI SZÁMÁBÓL

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ! * 2009. ADÓVÁLTOZÁSOK: TA, SZJA, EVA, KÜLÖNADÓ, ÁFA, ART. CÉGAUTÓ ADÓ, TB, EHO * TERMÉKDÍJ VÁLTOZÁSOK - KÜLFÖLDI VONATKOZÁSÚ JOGÜGYLETEK A TÁRSASÁGI ADÓBAN * DE MINIMIS TÁMOGATÁSOK A TÁRSASÁGI ADÓBAN * KONSZOLIDÁLT KIMUTATÁSOK II. * HOGYAN PÁLYÁZZUNK TÁMOP FELHÍVÁSOKRA? * ADÓZÁS KÜLFÖLDÖN – AUSZTIRA * A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 1 SZÁZALÉKÁRÓL * BÉRNEVELÉS, BÉRHÍZLALÁS ADÓZÁSA * ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS CÉGEK KÖZÖTT * FOGLALKOZÁSA: HÁZTARTÁSI MENEDZSER * AZ UNIÓS JOG ELSÕBBSÉGE A BÍRÓSÁGON

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja.

Adó - Tb. - Számvitel. Alapítva: 1989. Megjelenik minden hónap elsõ napján.  Elõfizetési díj decemberi 31-ig történõ megrendelés esetén még 13.205,-Ft. 2009. január 1-tõl történõ elõfizetés esetén az éves elõfizetési díj 15.120,-Ft.

Elõfizetés: info@onadozo.hu  - Tel: 06 1 267 5010. Fax: 82 511-241.

20% Szakkönyv-vásárlási kedvezmény régi és új elõfizetõknek!

***

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ!

Nagy elõdeink 1989 évben indították el az Önadózó újságot, amely azóta együtt sír és nevet olvasóközönségével. Mi történt az elmúlt 20 évben? Induló szerzõink - azóta a szakma nagyjai, országos szaktekintélyek – már akkor kijelölték azt a szakmai színvonalat, amely azóta is a minõség irányadó mércéje lapunk számára. Ebbõl az idõbõl – tehát a kezdetektõl ered, hogy az Önadózót gyakorlati szakemberek írják a napi gyakorlat számára.

2009  ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK

A pénzpiaci válság a 2009. évi adótörvények elfogadására és hatályba lépésére is kihatott – közel egyhónapos csúszást okozva.  Aktuális rovatunkban a 2009. évi változásokat ismertetjük. Van néhány újdonság,  amelynek jelentõségét úgy tûnik, még a szakmai közönség sem értékelte eléggé.  Ilyen az Szja törvényben a 35%-os osztalékkulcs eltörlése – ez az egyetlen apró intézkedés többet ér, mint ezer  adóreform-koncepció és adócsökkentési ígéret.  Év közben egy-egy terület részletesebb kifejtésére is sort kerítünk.

MÓDOSÍTÁSOK A TÁRSASÁGI ADÓZÁSBAN

Az Országgyûlés 2008. december 1-jén fogadta el az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényt, amely néhány módosítást  társasági adózást érintõen is tartalmaz. Ezek egyike a 10 százalékos adómérték alkalmazásának egyes feltételeit érinti. Más része a közhasznú társasági forma 2009-ben történõ megszûnésével függ össze. Végül átmeneti idõre egyes külföldrõl származó jövedelmek általános elvektõl eltérõ adóztatását fogalmazza meg.

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓT ÉRINTÕ MÓDOSÍTÁSOK

A szakmai közönség által várt, alkalmazást elõsegítõ pontosítások elmaradtak az Áfa törvény 2009. évre szóló módosítása során, kizárólag néhány nem különösebben fontos szabálypontosításra kerül sor, valamint az utazásszervezési tevékenységre vonatkozó rendelkezések kerülnek módosításra. A nem túl jelentõs szövegterjedelem lehetõvé teszi, hogy a szabályokat a törvényszöveggel egybeszerkesztett kommentár formájában tegyük közzé.

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ VÁLTOZÁSOK

Adómentes béren kívüli juttatások - Hivatali, üzleti célú utazás és a kiküldetési rendelvénnyel való elszámolás - Háztartási kedvezmény - Osztalék adózása - Tagi kölcsön elengedésével összefüggõ osztalék adózása – Falusi vendégfogadás  - Mezõgazdasági õstermelõk – Útnyilvántartás vezetése

KÜLÖNADÓ VÁLTOZÁSOK

A magánszemélyekre és a társas vállalkozásokra vonatkozó különadó kötelezettségek nem változnak. Egyszerûsödnek a magánszemélyek adóelõleg szabályai.

EGYSZERÛSÍTETT VÁLLALKOZÓI ADÓ

Nyilvántartási kötelezettségre vonatkozó szabályok között új elõírás, hogy a beszerzésekrõl kapott bizonylatot, más egyéb bizonylat mellett az adó megállapításához való jog elévüléséig kell megõrizni. E kötelezettség a bizonylat rontott példányára is vonatkozik. Hatályon kívül kerültek a cégautó adóra való utalások a törvénybõl. A cégautó adót az eva már nem foglalja magába. A cégautó adóra vonatkozó új szabályok szerint a társas vállalkozásokra vonatkozik az adófizetési kötelezettség, az egyéni vállalkozó adóalanyokra nem. 

CÉGAUTÓ ADÓ 2009

Amennyiben a hivatali, üzleti utazásra kiküldetési rendelvény alapján kerül sor és a kifizetõ költségtérítés címén a személygépkocsi hivatali, üzleti célú használatára tekintettel nem ad többet mint a jogszabály szerint igazolás nélkül levonható összeg, akkor ez az  összeg nem minõsül bevételnek, és szóba sem jön a cégautóadó  fizetési kötelezettség. Nem magánszemély tulajdonában lévõ személygépkocsi esetében a magáncélú használat nem adóztatható körülmény. Nem magánszemély tulajdonában lévõ vagy általa pénzügyi lízingbe vett személygépkocsi esetében a cégautó adó fizetési kötelezettség miatt nincs szükség menetlevél vezetésére.

AZ ADÓELJÁRÁSI SZABÁLYOK VÁLTOZÁSAI 2009 

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 2009. évi módosítása sok szempontból különleges a korábbi évekhez képest. Mindenekelõtt a jogszabály elfogadása nem történt meg a „szokásos” november 15-éig (így általánosságban a hatálybalépés sem következik be 2009. január 1-jén), a Parlament az alább részletezett három törvény közül kettõt december elején hagyott jóvá, így a hatálybalépés – e jogszabályokban található rendelkezések vonatkozásában – 2009. február 1-jén fog (fõ szabály szerint) megtörténni. További különlegesség, hogy az Art.-ot módosító rendelkezések nem egy jogszabályban, hanem háromban találhatók meg. Egyrészt az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló jogszabályban, ezen túlmenõen a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényben, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvénynek és egyéb törvényeknek a számviteli beszámoló közzétételi rendjével, valamint a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerével összefüggõ módosításáról szóló törvényben  is találhatók Art.-ot módosító rendelkezések.

VÁLTOZÁSOK A JÁRULÉKFIZETÉSBEN

Bevezetésként talán annyit, hogy a kihirdetett törvénymódosítások inkább az eljárási rendet igyekeznek pontosítani, erõsítve a különbözõ igazgatási szervek közötti együttmûködést. Új elõírás a külföldön dolgozó magánszemélyek bejelentési kötelezettsége, melynek célja az egészségügyi szolgáltatások igénybevételével összefüggõ visszaélések visszaszorítása.

EHO VÁLTOZÁSOK

A változások egyaránt érintik a százalékos és a tételes egészségügyi hozzájárulás szabályait – az alapvetõ szabályok azonban változatlanok.

VÁLTOZIK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ SZABÁLYOZÁS

A Magyar Közlöny 161. számában került kihirdetésre a 2008. évi LXIX. törvény, melyet az Országgyûlés 2008. november 10.- én fogadott el. Az 1995. évi LVI. törvényt módosítja az elfogadott jogszabály, melynek értelmében csökkennek az érintett vállalkozások adminisztratív terhei, illetve csökkennek a termékdíjból származó adóterhek is, viszont a kereskedelmi csomagolás tekintetében megszûnnek korábbi mentességek.

KÜLFÖLDI VONATKOZÁSÚ JOGÜGYLETEK A TÁRSASÁGI ADÓBAN

A külföldiek belföldrõl származó és a belföldiek külföldrõl származó jövedelme után keletkezõ társasági adókötelezettség. A külföldi személy Magyarországról származó jövedelme lehet telephelynek, fióktelepnek betudható jövedelem, ingatlan hasznosításból származó jövedelem jogdíj, kamat, osztalék jövedelem, illetve egyéb jövedelem. Belföldi adózó külföldrõl származó jövedelemre tehet szert külföldi vállalkozásban való részvétellel, külföldi telephely útján és külföldi telephely nélkül is. Eltér a szabályozás attól függõen, hogy milyen típusú és milyen eredetû jövedelemrõl van szó: megkülönböztetünk osztalékot és nem osztalék jellegû jövedelmet, Magyarországgal adóegyezményt kötött és adóegyezményt nem kötött országból származó jövedelmet. Ezen jövedelmeket tekintjük át írásunkban.

DE MINIMIS TÁMOGATÁSOK A TÁRSASÁGI ADÓBAN

A de minimis támogatások fogalma - Kivételek a Rendelet hatálya alól, Mezõgazdasági termékek termelése, feldolgozása, forgalmazása, - A társasági adóban nevesített de minimis támogatások - Hogyan kell (lehet) a de minimis támogatást érvényesíteni?

KONSZOLIDÁLT KIMUTATÁSOK II.

Kisebbségi részesedés - Csoporton belüli tranzakciók. Sorozatunk elsõ részében a Nemzetközi Beszámolókészítési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidáció alapelveit ismertettük. Megismerkedtünk ezen kívül a goodwill fogalmával, illetve különbözõ fajtáival és elszámolásával.  A második részben a kisebbségi részesedés fogalmával, illetve elszámolásával foglalkozunk. Szó lesz ezen kívül még a csoporton belüli tranzakciók elszámolásáról és ezek hatásáról az összevont eredményre.

HOGYAN PÁLYÁZZUNK TÁMOP FELHÍVÁSOKRA?

Sorozatunkban annak a folyamatnak a pénzügyi vonulatát mutatjuk be, mely a pályázat összeállításától a támogatási szerzõség megkötésén keresztül egészen a projekt zárásáig segít a megfelelõ dokumentumok és a pénzügyi elszámolások elkészítésében. Elsõként a pályázat összeállításánál figyelembe veendõ fontosabb tudnivalókat mutatjuk be, különös tekintettel a költségvetés elkészítésére.

ADÓZÁS KÜLFÖLDÖN - AUSZTIRA

Munkavállalás, vállalkozás, cégalapítás , adózás Ausztriában.  Napjainkban egyre több városi legenda kering a külföldi munkavállalásról, ide értve az országunk határain kívülre helyezett cégek mûködtetését is. Sorozatunkkal igyekszünk átfogó képet adni a lehetõségekrõl, és eloszlatni a tévhiteket.

A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 1 SZÁZALÉKÁRÓL

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (a továbbiakban: Szf. törvény) alapján a magánszemélyek az adójuk 1 százalékáról legelõször 1997-ben rendelkezhettek, akkor még csupán civil kedvezményezettek részére. A késõbbiek során ez a rendelkezési lehetõség kiegészült egy további, második 1 százalékkal, melyet az egyházak, illetve – az ateista adózók számára is rendelkezési lehetõséget biztosítandó – a költségvetési elõirányzatok részére lehetett felajánlani. A több mint tíz éves törvény a fentieken túl is számos alkalommal módosult, továbbá 2009. január 1 jétõl is újabb változások hatályba lépése várható.

BÉRNEVELÉS, BÉRHÍZLALÁS ADÓZÁSA

A vetõmag-bértermelés, a bérnevelés, bérhizlalás és kihelyezett állattartás adójogi megítélése.  A vetõmag-bértermelõkkel, a bérnevelõkkel, bérhizlalókkal és kihelyezett állattartókkal (akik többségükben mezõgazdasági õstermelõk) történõ elszámolás során a feleket idõrõl idõre elbizonytalanítja az a tény, hogy az Szja törvény által termékértékesítésként kezelt vetõmag-bértermelés, bérnevelés, bérhizlalás és kihelyezett állattartás az Áfa törvény szerint szolgáltatásnyújtásnak minõsül.

ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS CÉGEK KÖZÖTT

Az elektronikus számlázás széles körû elterjedése összefügg az internet hozzáférés lehetõségével.  A KSH adatai szerint 2008. közepén az internet elõfizetések száma meghaladta a 2 milliót.  A számla kibocsátói és a nem lakossági befogadói oldalon, azaz a vállalatok körében pedig a komolyabb cégek már csaknem mind rendelkeznek online hozzáféréssel.

FOGLALKOZÁSA: HÁZTARTÁSI MENEDZSER

Foglalkozása: háztartásbeli. Áll a nem is olyan régi hivatalos iratokon. Kicsit lenézett, de ugyanakkor irigyelt asszonyok sorsa jelenik meg elõttünk. Ma már új tartalommal megtöltött feladat ez, a szó szoros értelmében menedzseri munka. Igazgatja, vezényli a családba tartozók életét.

AZ UNIÓS JOG ELSÕBBSÉGE A BÍRÓSÁGON

Lapunk 2008. májusi számában már közzétételre került egy jogeset, melyben a bíróság a nemzeti jogon alapuló határozat jogszerûtlenségét állapította meg, mert az irányadó magyar jogszabály kötelezõen alkalmazandó uniós irányelvbe ütközött. A most közölt ügyben a korábban hatályos ÁFA törvény 36.§ (3) bekezdésérõl derült ki az, hogy sértette az uniós irányelvet, így a csatlakozást követõen nem volt alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy 2004. május 1. napjától 2007. december 31. napjáig – egyéb feltételek fennállása esetén – adólevonási jog gyakorolható volt azokban az esetekben is, melyeknél a levonási jog keletkezésének 36.§ (1) bekezdése szerinti idõpontja megelõzte az adóalanyként történõ bejelentkezés idõpontját.

IRODA KIS PÉNZBÕL

Az új évben biztosan sokan gondolják úgy, hogy vállalkozásba kezdenek, vagy munkájuk mellett még másodállásban is dolgozni fognak. Ha a kezdeti lépések felemésztik az összes rendelkezésünkre álló anyagi erõforrásunkat, akkor vajon kevés pénzbõl hogyan teremtsünk magunknak egy kis irodát, amire mindenképpen szükségünk lesz?

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
ADÓ-INFO

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja.

Adó - Tb. - Számvitel. Alapítva: 1989. Megjelenik minden hónap elsõ napján.  Elõfizetési díj december 31-ig történõ megrendelés esetén még 13.205,-Ft. 2009. január 1-tõl történõ elõfizetés esetén az éves elõfizetési díj 15.120,-Ft.

Elõfizetés: info@onadozo.hu  - Tel: 06 1 267 5010. Fax: 82 511-241.

20% Szakkönyv-vásárlási kedvezmény elõfizetõknek!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra