Elõzetes az Önadózó júliusi számából

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Bolti kiskereskedelmi tevékenység könyvelése * Építõipari tevékenység könyvelése * Az utazásszervezési tevékenység áfa szabályai * Az írások az Önadózó hamarosan megjelenõ 2009. júliusi számában olvashatók. A lap megvásárolható az In Medio és a Relay hírlapüzletekben. Elõfizetéssel 20% szakkönyvvásárlási kedvezmény!

______________________________________

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

A bolti kiskereskedelmi tevékenység könyvelése:
A fogyasztói áras boltkönyvelés

Sokszor tapasztaltam, hogy amikor olyan cégnél telepítünk integrált ügyviteli szoftvert, ahol bolti kiskereskedelmi tevékenység van, a tulajdonosok, könyvelõk idegenkednek a kettõs könyvelés fogyasztói áras nyilvántartástól, illetve az ennek megfelelõ könyveléstõl. Ennek okait nem kutattam, de mivel általánosan ez a tapasztalatom, arra gondoltam, hogy némi magyarázattal bemutatnám ezt a típusú „boltkönyvelést”, talán érthetõbbé, elfogadhatóbbá tudom a kérdés megközelítését ez által tenni. Ugyancsak személyes tapasztalatom, hogy a könyvelõirodák fiatal munkatársainak nem volt alkalmuk e témáról sem olvasni, sem pedig tanulni, az itt tárgyalt megoldások inkább a szabályalkalmazás összevont értelmezésével vannak összefüggésben, és ilyenre egy könyvelõirodában – sajnos – nem sok idõ marad. A nyári lazább idõszakban esetleg könnyebben végig lehet gondolni, hogy nem lenne-e érdemesebb kinek-kinek a saját bolt könyvelését a jövõ évtõl az itt bemutatott módszer és elvek szerint könyvelni, addig is lenne elegendõ idõ átgondolni az elõnyöket és hátrányokat.

Építõipari tevékenység  könyvelése

Az „építõipar” megnevezés egy rendkívül összetett, és számos tevékenységet magába foglaló meghatározás. Ennek megfelelõen könyvelésük, nyilvántartásuk is számos egyedi igényt kell, hogy kielégítsen. Ez a feladat kihívás a könyvelõknek is, sokszor a kezdõ vállalkozások részére nekik kell tanácsot adni, hogyan tudják már rövidtávon nyereségesen folytatni tevékenységüket.

Az utazásszervezési tevékenység áfa szabályai

Az Áfa törvény egyik nehezen érthetõ, és technikailag nehezen kivitelezhetõ adózási módja az utazásszervezési tevékenység adóalapjának, és adóösszegének meghatározása. A szabályozás sosem volt teljesen egyértelmû, rengeteg apróbb és jelentõsebb értelmezési probléma merült fel az elmúlt évtizedekben (teljesítés helye, ideje, stb.). 2008-tól jelentõsen módosult a szabályozás, ami ismételten új problémákat vetett fel. 2009-re tovább növekedett a jogalkalmazók bizonytalansága az újonnan bevezetett pozíciószámos elszámolás, és az egyes fogalmak átértelmezése miatt. A különös adózási mód alkalmazási területe beszûkült, mivel ugyanazon tevékenység adózása eltér egymástól annak függvényében, hogy ki felé teljesít az utazásszervezõ. Megpróbálkozom e cikk keretein belül egy átfogó képet nyújtani a szabályozási körrõl, fenntartva a tévedés, pontosabban annak a jogát, hogy az értelmezésemtõl eltérõ adóhatósági iránymutatás jelenhet meg a jövõben.

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.  A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája. A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009 Terjedelem: 329 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra