ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ MÁJUSI SZÁMÁBÓL

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS * A TAGI KÖLCSÖN ELENGEDÉSÉN ALAPULÓ ADÓAMNESZTIA * NÉHÁNY GONDOLAT A KÖNYVVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉGRÕL * MEZÕGAZDASÁGI ÕSTERMELÉSBÕL SZÁRMAZÓ 2008. ÉVI JÖVEDELEM BEVALLÁSA * HELYI ADÓK BEVALLÁSA BUDAPESTEN * KÜLFÖLDI VÁLLALKOZÁSOK ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI LEHETÕSÉGE * AZ ADÓHIVATAL ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGE * RENDEZETT MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK AZ ADÓZÁSBAN III. * A SZOKÁSOS PIACI ÁR MEGHATÁROZÁSA A GYAKORLATBAN I. * CSOPORT CASH FLOW KIMUTATÁSOK * UNIÓS PROJEKTEK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSA * MUNKAVÉGZÉS – KIKÜLDETÉS – ÉS BIZTOSÍTÁS A JUGOSZLÁV UTÓDÁLLAMOKBAN * KÖNYVELÕIRODÁK MAGYARORSZÁGON * E-KERESKEDELEM: JOGI FELTÉTELEK ÉS SZABÁLYOK * MENYASSZONYTÁNC, NÁSZAJÁNDÉK A VAGYONGYARAPODÁS ELLENÕRZÉSBEN * A 75%-OS SZABÁLY ALKALMAZÁSA INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉSNÉL * ITAL AZ ITALBOLT MOSDÓJÁBAN – ÉS A JÖVEDÉKI BÍRSÁG

20 éves az Önadózó - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  Megrendelés: info@adonet.hu

***

ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ MÁJUSI SZÁMÁBÓL

A TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS

Azok számára, akik a naptári évvel azonos üzleti évet alkalmaznak 2009. május 31-e a társasági adóbevallás benyújtásának esedékessége, amelyet a 0829 számú – egyszeres könyvvitelt vezetõknek a 0828 számú – nyomtatvány adóhatósághoz történõ benyújtásával kell teljesíteni. Természetesen ezeken a bevallási nyomtatványon kell azoknak is benyújtani a 2008. adóévrõl a társasági adóbevallást, akik a naptári évtõl eltérõ üzleti évet választották, de ennek esedékessége az adózó adóéve utolsó napját követõ 150. nap. Más nyomtatványt csak annak kell kitölteni, aki a naptári évtõl eltérõ üzleti évre történõ áttérést megelõzõ adóévrõl ad be adóbevallást.

A TAGI KÖLCSÖN ELENGEDÉSÉN ALAPULÓ ADÓAMNESZTIA

Az Országgyûlés által 2008 decemberében elfogadott adócsomag részeként léptek hatályba az adóamnesztia formáira vonatkozó rendelkezések. E cikkben az adóamnesztia-rendelkezések közül a tagi kölcsön elengedésén alapuló adóamnesztiát kívánom bemutatni.

NÉHÁNY GONDOLAT A KÖNYVVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉGRÕL

Ismét közeledik a beszámolók elkészítésének határideje, és ilyenkor a könyvvizsgálókkal való kapcsolattartás is szorosabbá válik. Vannak, akik már évek óta ugyanazzal a szakemberrel dolgoznak, hiszen elégedettek a szolgáltatásaival. Akiknél viszont ez a kötelezettség elsõ ízben jelentkezik, érdemes tájékozódni, hogy ez milyen plusz feladatokat jelent az ügyvezetés számára, illetve mire számíthatnak a könyvvizsgálat eredményeként.

MEZÕGAZDASÁGI ÕSTERMELÉSBÕL SZÁRMAZÓ 2008. ÉVI JÖVEDELEM BEVALLÁSA

Az áfa fizetésére nem kötelezett, egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélynek mezõgazdasági õstermelésbõl származó jövedelemérõl 2009. május 20-áig kell számot adnia a 0853-as számú személyi jövedelemadó bevallásban, amennyiben nem kért  munkáltatói elszámolást, vagy  nyilatkozatával nem kérte  az  adóhatóságtól bevallása elkészítését.

HELYI ADÓK BEVALLÁSA BUDAPESTEN

A helyi adók körében önadózással az iparûzési adóról és a vállalkozók kommunális adójáról kell bevallást tenni az adóalanyoknak a törvényben rögzített május 31-i határidõre.  A könyvelõt alkalmazó kisvállalkozások körében elõforduló hiba, hogy a vállalkozó és a könyvelõ is feladja a bevallást. A bevallás érvényességi kelléke annak aláírása, mégis sok levelet kell küldenünk az aláírás pótlására történõ felszólítással. Hiányos kitöltés, rossz összegezés, sortévesztés, mint megannyi hibalehetõség, amellyel a nyomtatványt kitöltõk élnek. Az internetes kitöltés esetén ezek a „lehetõségek” szerencsére már nem adottak.

KÜLFÖLDI VÁLLALKOZÁSOK ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI LEHETÕSÉGE

A globalizáció és az Európai Unióhoz történõ csatlakozás következtében egyre több vállalkozás vásárol külföldön szolgáltatást vagy terméket, amely vásárlás során egy néhány esetben nem lehet elkerülni a törvényi rendelkezések folytán az adó felszámítását. Így a vállalkozásnak adóval növelt összeget kell fizetnie a külföldi eladónak. A felszámított és kifizetett adó összeget vagy elszámolja a bekerülési érték részeként a vevõ, vagy visszaigényli az adót a külföldi hatóságtól. Jelen írásban a külföldi vállalkozásoknak (egyéb személyekkel nem foglalkozunk az egyszerûség és érthetõség miatt) belföldön felszámított adó visszaigénylésének lehetõségérõl lesz szó, de kitérünk a 2010-tõl bevezetendõ egyablakos visszaigénylési lehetõségre is az Európai Unión belül, amely vélhetõen nagymértékben fogja egyszerûsíteni, olcsóbbá tenni az eljárást.

AZ ADÓHIVATAL ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGE A JÁRULÉK BEVALLÁSOKBÓL, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MAGÁN-NYUGDÍJPÉNZTÁRAKRA

Az adóhivatalnak a járulékbevallásokra vonatkozóan havi adatszolgáltatási kötelezettsége van különbözõ szervek felé. Ezek közül az egyik legfontosabb adatszolgáltatási feladat, a magán-nyugdíjpénztárak részére történõ adatátadás jelentõségét vizsgáljuk meg. Kiemelt fontossága annak is köszönhetõ, hogy a magán-nyugdíjpénztári tag magánszemélyek tagi folyószámláján a kötelezettség és befizetés adatok ezen adatszolgáltatások alapján kerülnek jóváírásra.

RENDEZETT MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK AZ ADÓZÁSBAN III.

Elõzõ számunkban a rendezett munkaügyi kapcsolatokra vonatkozó jogszabályokat, alkalmazási körüket, és az általános feltételeit ismertettük. A különös feltételek ismertetésével folytattuk – és befejezésül kitérünk a jogalkalmazási nehézségekre is.

A SZOKÁSOS PIACI ÁR MEGHATÁROZÁSA A GYAKORLATBAN I.

Írásunkban a jogszabályi rendelkezések számbavételével támpontokat adunk annak megítéléséhez,  hogy cégünk kötelezett-e a szokásos piaci ár dokumentáció elkészítésére, és ha igen, mely ügyleteihez kapcsolódóan kell meghatároznunk a szokásos piaci árat.

CSOPORT CASH FLOW KIMUTATÁSOK

A cash flow, avagy magyarosan a pénzforgalmi kimutatás az egyik legfontosabb pénzügyi jelentés. A gazdasági élet egyik legfontosabb mozgatórugója a (kész)pénz. Hiányában rövid idõn belül leáll a cég mûködése, hiszen a készpénz/számlapénz hosszútávú beruházások mellett, a napi mûködés finanszírozáshoz is elengedhetetlen – szállítók, munkabérek, közüzemek nem várhatnak. A számvitel egyik legfontosabb alapelve viszont az elhatárolás elve, amely alapján a tranzakciókat akkor könyveljük, mikor azok megtörténnek, nem pedig a pénz mozgásakor – például a cég árbevétele jellemzõen akkor keletkezik, ha az árut leszállította, és azt partnere elfogadta, kimutatáshoz nem kell megvárni a számla kifizetését.

UNIÓS PROJEKTEK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSA

Mit kell tudni az uniós támogatás terhére elszámolandó számlákhoz benyújtandó dokumentumokról? Milyen követelmények vonatkoznak a számlára, a kiegyenlítés bizonylatára és a teljesítés igazolásra? Ezekre a kérdésekre találhatunk választ az alábbiakban, gyakorlati példákkal szemléltetve a helyes eljárást.

MUNKAVÉGZÉS – KIKÜLDETÉS – ÉS BIZTOSÍTÁS A JUGOSZLÁV UTÓDÁLLAMOKBAN

Az új egyezmény hatálybalépése okán írásunkban áttekintjük a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság felbomlását követõen létrejött államokra vonatkozó – a biztosítási kötelezettségre alkalmazandó – elõírásokat.  Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Magyar Köztársaság és Bosznia és Hercegovina között a társadalombiztosításról és a szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetése a 2009. évi II. törvénnyel megtörtént, az egyezmény azonban még nem lépett hatályba.

MIT KELL RÁÍRNI A SZÁMLÁRA?

A számla kiállításának fontos lépése, hogy a számla  tartalmaz-e áfát,  - áthárítunk-e áfát – vagy az általános forgalmi adó törvény sajátos szabályai vonatkoznak az adott ügyletre. Hogy erre vonatkozóan, mit is kell ráírni a számlára, csokorba szedtük, és most közreadjuk.  A számlán feltüntetendõ  szöveges megjegyzéseket jellemzõen az általános forgalmi adótól szóló 2007. évi CXXVII. törvény tartalmazza. 

KÖNYVELÕIRODÁK MAGYARORSZÁGON

A könyvelõ iroda neve: Plaster-Trade Bt.  A vezetõ tulajdonos neve: Varga János. Székhelye: 4400. Nyíregyháza, Vay Ádám krt 4-6.

E-KERESKEDELEM: JOGI FELTÉTELEK ÉS SZABÁLYOK

Az internetes kereskedelem lehetõségei a vállalkozásban - web-áruház mûködési szabályok.  Nem mondunk újat azzal, hogy a vállalkozás termékei eladhatók az interneten is, illetve egyre szélesebb körben terjed a hagyományos  kereskedelmi üzlet mellett ugyanazon kereskedelmi tevékenységnek az interneten való folytatása, internetre való kiterjesztése. Sok esetben az internetes kereskedelem jelentheti a kitörési pontot a földrajzi, vagy más kedvezõtlen korlátokból. Itt az internetes kereskedelem jogi feltételeit, sajátosságait vázoljuk fel.

A MEGGYÕZÉS TUDOMÁNYA

Valószínûleg ez az egyik leghasznosabb könyv amit forgathatnak. Számtalan dologra használhatják: meggyõzhetik gyereküket a fogmosás fontosságáról, vevõiket a számláik kifizetésérõl és akár az APEH-et is a birság elengedésérõl. És kell ennél több?

FOGLALKOZÁSA: HÁZTARTÁSI MENEDZSER

Bea életében a nagyon könnyû és boldog éveket kegyetlenül nehéz idõszak követte. Az elkényeztetett fiatal nõbõl egy pillanat alatt lett családfenntartó és irányító.


MENYASSZONYTÁNC, NÁSZAJÁNDÉK A VAGYONGYARAPODÁS ELLENÕRZÉSBEN

E jogesetben vagyonosodási vizsgálat eredményeként meghozott határozat jogszerûségét vizsgálta a bíróság. A rendelkezésre álló adatok mérlegelése alapján arra a következtetésre jutott, hogy az adózó a nászajándék és a menyasszonytáncból származó pénz tekintetében hitelt érdemlõen tudta bizonyítani a becsléssel megállapított adóalaptól való eltérést, míg egy külföldi állampolgártól származó kölcsön vonatkozásában a bizonyítás nem volt eredményes.

A 75%-OS SZABÁLY ALKALMAZÁSA INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉSNÉL

E jogesetben a jogvita tárgyát az képezte, hogy az ingatlan megszerzésére fordított összeg megállapítható-e és ha igen, úgy az pontosan mekkora mértékû. A bíróság az Szja.tv. 62.§-a egyes rendelkezéseinek értelmezésével alakította ki álláspontját.

ITAL AZ ITALBOLT MOSDÓJÁBAN – ÉS A JÖVEDÉKI BÍRSÁG

E jogeset egy jövedéki ügyben hozott hatósági határozat bírósági felülvizsgálata során hozott döntést dolgoz fel. A felperes a nyítot borosüveget, és benne a bort az üzlethelyiségéhez kapcsolódó személyzeti mosdóban tárolta. Mivel nem tudta a bor, mint jövedéki termék adózott voltát bizonyítani, ezért vele szemben jövedéki bírságot szabtak ki.  A jövedéki törvény a hatálya alá tartozó személyekre vonatkozóan objektív felelõsséget határoz meg, így a bíróság szûk hatáskörrel rendelkezik a felülvizsgálat során.

IRODA ÉS TERASZ

Ha tavasszal beköszöntenek az elsõ napsütéses órák, nehezebben viseljük az irodai bezártságot, mint az év más szakaszában. Jó érzés ilyenkor kibújni a négy fal közül, és egy kis idõt eltölteni az irodánkhoz tartozó teraszon.

***

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra