ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ MÁJUSI SZÁMÁBÓL

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

BESZÉLGETÉS VIRA SÁNDORRAL AZ ÁFÁRÓL ÉS EGYEBEKRÕL * RENDHAGYÓ GONDOLATOK AZ ÁFA ELLENÕRZÉSRÕL * JÁRULÉKBEVALLÁSi KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK * IPARÛZÉSI ADÓ MEGOSZTÁSA TÖBB TELEPHELY KÖZÖTT * MUNKÁBA JÁRÁS TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZZEL * TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS 2007 * ALAPÍTVÁNYOK, TÁRSADALMI SZERVEZETEK TÁRSASÁGI ADÓ BEVALLÁSA * KÖZHASZNÚ TÁRSASÁGOK TÁRSASÁGI ADÓ BEVALLÁSA * KÖZBENSÕ MÉRLEG ÖSSZEÁLLÍTÁSA * 1 ÉS 2 FT-OK MIATTI KEREKÍTÉSI KÜLÖNBÖZET * ÕSTERMELÕK BEVALLÁSA 2007. ÉVRE * BALESETI TÁPPÉNZ * ÖREGSÉGI NYUGDÍJ VÁLTOZÁSOK * MIRE HIVATKOZHATUNK VAGYONOS ÜGYEKBEN BÍRÓSÁG ELÕTT? * A TÁMOGATÁS ÁFÁJÁNAK LEVONÁSA * AZ IRODAI BURKOLATOK * KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK * ADÓINFO

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja, Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008. évben 1.110,-Ft/hó. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

BESZÉLGETÉS VIRA SÁNDORRAL AZ ÁFÁRÓL ÉS EGYEBEKRÕL

Megint egy új rovat lapunkban, remélve, hogy elnyeri olvasóink tetszését. Interjú-sorozatunkban adótanácsadókat, számviteli szakembereket, egyszóval kollégákat mutatunk be, akiket természetesen nem csak önmagukról kérdezünk, hanem szûkebb szakterületük aktuális problémáiról is. Vira Sándor az APEH volt fõosztályvezetõje, jelenleg saját adótanácsadó cégét hozza létre.

RENDHAGYÓ GONDOLATOK AZ ÁFA ELLENÕRZÉSRÕL

Mire írásunk megjelenik, már folynak a 2008. évi havi és elsõ negyedévi áfa bevallások ellenõrzései, vannak, amelyek már le is zárultak. Nem gondolom, hogy a könyvelõk nyugodt szívvel pakolják össze a vállalkozók iratanyagát, hiszen az áfa bevallás elkészítése jelentõs problémákat vetett fel az új törvény joggyakorlatának hiánya miatt. A vállalkozók azon aggódnak, hogy eltalálták-e, melyik tevékenység adózik fordítva és melyik nem. Hasonló gondolatokkal készülnek, akik a teljesítési idõpontok értelmezésében bizonytalankodnak, és különösen aggódnak, akik ingatlant vásároltak vagy értékesítettek a közelmúltban.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A JÁRULÉK BEVALLÁSSAL KAPCSOLATOSAN

A korábbi évekhez hasonlóan az idei évben benyújtandó havi járulékbevallásban bevezetésre került – a jogszabályi környezet változása miatti - új elemek a felhasználók oldaláról is rugalmas alkalmazkodást és szakmai tudást, tapasztalatot igényelnek. Írásunkban a bevallás kitöltése során leggyakrabban felmerült, a társadalombiztosítási kötelezettségekkel összefüggõ kérdéseket, hibákat tekintjük át.

AKTUALITÁSOK A HELYI ADÓBAN – AZ ADÓALAP MEGOSZTÁSA TÖBB TELEPHELY KÖZÖTT

A 2007. évre hatályos iparûzési adóról szóló törvény azon kevesek közé tartozik, mely az elõzõ évihez képest érdemileg nem változott, de még gyakorlott könyvelõk számára is fejtörést okozhat az adóalap több telephely közötti kombinált megosztása. Ehhez szeretnék egy példán keresztül némi segítséget nyújtani.

MUNKÁBA JÁRÁS TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZZEL

A Munka Törvénykönyve 153. §-ának (1) bekezdése szerint a munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni azt a költségét, amely a munkával kapcsolatos kötelezettségek teljesítése során a munkavállalónál szükségesen és indokoltan merült fel, továbbá a munkáltató érdekében felmerült egyéb szükséges költségeket, ha az utóbbihoz a munkáltató elõzetesen hozzájárult. Hogy néz ez ki a munkába járás költségeivel?

TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS 2007

Írásunk a 2007. adóévrõl társasági adóbevallásra kötelezettek számára foglalja össze a fontosabb tudnivalókat, konkrétan, hogy milyen adóval kell elszámolni e bevallásban, kire vonatkozik a kötelezettség, melyek azok a kérdések, amelyekre különösen figyelemmel kell lenni a bevallás elkészítésekor.

ALAPÍTVÁNYOK, TÁRSADALMI SZERVEZETEK TÁRSASÁGI ADÓ ÉS HELYI ADÓ BEVALLÁSI- ÉS FIZETÉSI- KÖTELEZETTSÉGE

A cikkben az alapítványok, közalapítványok, társadalmi szervezetek – elsõsorban egyesületek – (továbbiakban: nonprofit szervezetek) társasági adó és helyi adó bevallási és befizetési szabályai kerülnek ismertetésre. A adókötelezettségek teljesítése nem a szervezeti formából adódó eltérések, hanem a közhasznú, kiemelkedõen közhasznú jogállás, illetve a vállalkozási tevékenység folytatásának függvénye, így a cikk szerkezete is ennek megfelelõen alakul. A konkrét adózási szabályok ismertetése elõtt az egyes szervezeti formákra vonatkozó alapvetõ jogszabályok kerülnek röviden felvázolásra.

A KÖZHASZNÚ TÁRSASÁGOK TÁRSASÁGI ADÓ BEVALLÁSI- ÉS FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE

Feltételezhetõ, hogy az idei év az utolsó, amikor is szólni érdemes a közhasznú társaságok adózási feladatairól, ugyanis a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 365. §-a értelmében ez a társasági forma 2009. július 1-jétõl megszûnik. A jelenleg mûködõ Kht.-k 2009. június 30-áig társasági szerzõdésük módosításával nonprofit korlátolt felelõsségû társaságként mûködhetnek tovább, más nonprofit gazdasági társasággá alakulhatnak át, vagy jogutód nélküli megszûnésüket a cégbíróság felé bejelenthetik. Mindazon által, ha nem feltétlenül szükséges, nem érdemes túlságosan sietni az átalakulással, mivel jelenleg a jogalkotó a nonprofit gazdasági társaságok számára nem biztosítja ugyanazokat az adózási kedvezményeket, mint amelyek a közhasznú társaságokat megilletik (pl. szakképzési hozzájárulás, illeték). A Kht. adókötelezettségének fennállása a közhasznú minõsítés, illetve a vállalkozási tevékenység folytatásának függvénye.

KÖZBENSÕ MÉRLEG ÖSSZEÁLLÍTÁSA A JÖVEDELEM-MINIMUM MIATT

Egy vállalkozás életében többször elõfordulhat, hogy közbensõ mérleget kell összeállítania. Leggyakoribb eset az, hogy osztalék-elõleg fizetése miatt kell a közbensõ mérleget összeállítani, de 2007-ben évközi adótörvény változás miatt írták elõ a közbensõ mérleg összeállítását, igaz nem kötelezõ, hanem választható jelleggel.

1 ÉS 2 FT-OK MIATTI KEREKÍTÉSI KÜLÖNBÖZET

Az Országgyûlés törvényt alkotott az 1 illetve 2 Ft-os érmék bevonása miatt szükségessé váló kerekítési szabályokról. (2008. évi III. törvény.) A jogszabály szerint forint-fillérekre határozták meg a le-, illetve felkerekítést.

MEZÕGAZDASÁGI ÕSTERMELÉSBÕL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM BEVALLÁSA A 2007. ÉVRE

A mezõgazdasági õstermelésbõl származó jövedelemrõl az e tevékenységet folytatók jelentõs köre (nevezetesen azok, akik nem tekinthetõk egyéni vállalkozónak, áfa fizetésére nem kötelezettek) 2008. május 20-áig ad számot a 0753-as számú személyi jövedelemadó bevallásban.

A BALESETI TÁPPÉNZRE JOGOSULTSÁG FELTÉTELEI, BALESETI TÁPPÉNZ ÖSSZEGE, IGÉNYÉRVÉNYESÍTÉS - III. RÉSZ

Elõzõ számunkban példákon keresztül bemutattuk a baleseti táppénz szabályait és gyakorlatát. Befejezõ részünkben a baleseti táppénz megállapításának szabályaival, a visszafizetési, megtérítési kötelezettséggel, és a munkabalesetek kivizsgálásával foglalkozunk.

AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ JOGOSULTSÁG SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSAI 2008 ÉS 2013 KÖZÖTT

Az új rendelkezések 2008 és 2013 között különbözõ idõpontoktól kerülnek bevezetésre. A nyugdíjtörvény legfontosabb módosításai meghatározzák az elõrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság feltételeit az egyes években.

MILYEN JOGSZABÁLYSÉRTÉSEKRE HIVATKOZHATUNK VAGYONOS ÜGYEKBEN BÍRÓSÁG ELÕTT?

A konkrét ügyek konkrét tényeinek ismerete nélkül is, általánosságban megfogalmazható néhány olyan jogszabálysértés, illetve az arra való hivatkozás – amelyekre vagyonos ügyekben a II. fokú adóhatározat bírósági felülvizsgálata alapozható.

A TÁMOGATÁS ÁFÁJÁNAK LEVONÁSA

Az elsõ jogesetben a bíróság megállapította, hogy az uniós csatlakozást követõen több mint másfél évig hatályos jogszabályi rendelkezés ellentétes volt a kötelezõen alkalmazandó uniós irányelvvel. Így a nemzeti jogon alapuló adóhatósági határozat jogsértõ, a támogatásra esõ áfa levonását tartalmazó adózói önellenõrzés jogszerû.

AZ IRODAI BURKOLATOK

„Szõnyeg szélére állítottak” - mondjuk sokszor, ha felettesünk magához hivat bennünket. Vajon tényleg létezik még ma is az a bizonyos szõnyeg, vagy csak mint kifejezõ mondás maradt meg nyelvünkben?

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

ADÓINFO


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra