Elõzetes az Önadózó márciusi számából

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A transzferár-nyilvántartások készítésének gyakorlata * Transzferár nyilvántartás minta * Rendezett munkaügyi kapcsolatok az adózásban I. * NYENYI 2009 és más adatszolgáltatási változások * A „nullás bevallás” helyett benyújtható nyilatkozatról * Az egyszerûsített bevallásról * Önellenõrzés – szabályok és technikák * Adózási örökzöld: nyugtát – vagy számlát kell adni? * Szakképzési hozzájárulás változások – 2009 * A Kht társasági forma megszûnése – és adózása * Beszámolók elektronikus közzététele * Konszolidált kimutatások 4. Mennyit adtunk egy cégért és mit vettünk? * Munkavégzés nyugdíj mellett – 2009 * Válságkalauz vállalkozóknak 2009-re * E-kereskedelem: adózás, számlázás, jog I. * Tõzsdérõl származó jövedelem igazolása vagyongyarapodás ügyben * Négy év után elvesztett vámmentesség * Tavasz az irodában * Foglalkozása: háztartási menedzser * AdóInfo

_________________________________

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 15.120,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

_________________________________

TRANSZFERÁR-NYILVÁNTARTÁSOK KSZÍTÉSÉNEK GYAKORLATA

Habár a szokásos piaci árelv több mint 10 éve része a magyar jogrendszernek, a transzferár-nyilvántartás készítését pedig már 2003. óta törvény írja elõ, az adózók többsége továbbra is igen bizonytalanul nyúl a kérdéshez. Mindez arra vezethetõ vissza, hogy a témában megjelent tanulmányok elsõsorban elméleti kérdéseket boncolgatnak, amelyben a gyakorlati megoldásokat nem ismerõ olvasó könnyen elveszik.  Írásunk célja a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggõ nyilvántartás tartalmának, elkészítése gyakorlatának bemutatása egy példán keresztül. Munkám során folyamatosan hivatkozni fogok azokra a választási lehetõségekre, amelyek mentén az adózónak lehetõsége nyílhat dokumentációja egyszerûsítésére, adminisztrációs terhei csökkentésére.

TRANSZFERÁR NYILVÁNTARTÁS MINTA

A Gépész Kft. szokásos piaci ár meghatározásával összefüggõ nyilvántartása

RENDEZETT MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK AZ ADÓZÁSBAN I.

A rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményrendszere lényeges  adózási intézménnyé lépett elõ: fennállása hiányában a vállalkozás  nem részesülhet állami támogatásban, ilyenre nem is pályázhat, ezen túlmenõen  a kedvezményes 10%-os mértékû adókulcs alkalmazásának egyik feltétele a társasági adó alanyai, illetve az  egyéni vállalkozók számára. Mikor, milyen feltételekkel rendezettek a munkaügyi kapcsolatok – azaz mikor élhet egy vállalkozás az ehhez fûzött adózási elõnyökkel? Írásunkban ezeket a kérdéseket vizsgáljuk, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy e tárgyban jogszabálymódosítás is várható – amely információink szerint a gazdasági válságra tekintettel az enyhébb munkaügyi szabályszegéseket levenné a szankciós listáról, tehát azok nem zárnák ki a céget a támogatásból – ezek azonban még csak tervek, nem jogszabályok.

A BIZTOSÍTOTTAK ÉRDEKÉBEN - NYENYI 2009 ÉS MÁS ADATSZOLGÁLTATÁSI VÁLTOZÁSOK

Az idei év elejétõl alkalmazandó társadalombiztosítási jogszabályváltozások nem tartalmaznak koncepcionális módosításokat. Ennek ellenére egy-egy jogintézményt érintõ változások figyelmet érdemelnek. Írásunkban a biztosítási jogviszonyokkal összefüggõ – az állami adóhatóság, az egészségbiztosítási, illetve a nyugdíjbiztosítási szervek felé teljesítendõ - bejelentési, adatszolgáltatási változásokat mutatjuk be.

A „NULLÁS BEVALLÁS” HELYETT BENYÚJTHATÓ NYILATKOZATRÓL

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 31. § (6) bekezdése megváltozott 2009. január 1-jétõl. Az új szabályok szerint a bevallás benyújtásával egyenértékû, ha az adózó az adóhatóság által rendszeresített elektronikus ûrlapon nyilatkozik, hogy a bevallás benyújtására az adott idõszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett.

AZ EGYSZERÛSÍTETT BEVALLÁSRÓL, ÉS AZ EGYÉB SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ ELSZÁMOLÁSI MÓDOKRÓL

Irásunkban az egyszerûsített bevallás, a munkáltatói adómegállapítás, és az adóbevallás benyújtásának szabályait ismertetjük. Az Szja bevallás száma 2009. évben: 0853, a benyújtására nyitva álló határidõ azoknál a magánszemélyeknél, akik nem egyéni vállalkozók, illetve általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezettek, továbbra is május 20.

ÖNELLENÕRZÉS – SZABÁLYOK ÉS TECHNIKÁK

Az önellenõrzéstõl szinte minden adózó tart. A leggyakoribb aggodalom talán az, hogy így lényegében saját magát jelenti fel az adóhatóságnál, vagy felhívja az adóhatóság figyelmét a tévedésekre. Pedig az önellenõrzés lényegében nem más, mint az önadózásból eredõ olyan jog, amellyel nem kötelezõ, de tévedés esetén mindenképpen célszerû élni.

ADÓZÁSI ÖRÖKZÖLD: NYUGTÁT – VAGY SZÁMLÁT KELL ADNI?

Lehet-e bírságolni valakit, aki a törvény minden betûjét betartja? Adókockázatot jelent, ha az üzlethelyiségben nincs pénztárgép.  Mit tehet a vállalkozó, ha mindenkinek számlát akar adni? Egyszerûen meghirdeti az általános vásárlási feltételek között, hogy valamennyi ügylet számlával kerül bizonylatolásra, de ennek feltétele az adatok rendelkezésre bocsátása az ügyfél részérõl. De mondhatjuk-e azt a vevõnknek, hogy ha ez nem tetszik, vásároljon máshol?  Újabb adalék az új Áfa törvényhez.

SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS VÁLTOZÁSOK - 2009

2009. január 1-jétõl a szakképzési hozzájárulás kötelezettség alapjává a társadalombiztosítási járulékalap vált. Ez a módosítás indokolja, hogy a kötelezettség megállapítására vonatkozó rendelkezéseket átfogóan ismertessük és a gyakorlati szakembereket némi magyarázat hozzáfûzésével segítsük.

A KHT TÁRSASÁGI FORMA MEGSZÛNÉSE – ÉS ADÓZÁSA

Hamarosan elérkezik 2009. június 30-a – amikor a még mûködõ közhasznú társaságoknak a cégbíróságnál vagy a nonprofit gazdasági társaságként történõ nyilvántartásba vételét kell kérniük, vagy jogutód nélküli megszûnésüket kell bejelenteniük. Írásunkban közhasznú társasági forma megszûnése miatt a társasági adó és külön adó fizetési kötelezettség szabályait ismertetjük.

BESZÁMOLÓK ELEKTRONIKUS KÖZZÉTÉTELE

Már egy éve készülünk arra a pillanatra, amikor a beszámolóval kapcsolatos közzétételi kötelezettségünknek nem papír alapon teszünk eleget, hanem elektronikusan. Persze mindenki másképp „várja”. Van, aki valóban várakozással áll elé, és van, aki inkább szorongással. Az elõbbiek csoportjának jó hír, hogy a 2008-ra vonatkozó beszámolóra kipróbálhatják az új rendszert, az utóbbiaknak pedig az a jó hír, hogy április 30-ig még beadhatják a már megszokott papír alapon is a beszámolókat. Így az elektronikus közzététel számukra csak egy év múlva fog az újdonság erejével hatni.

KONSZOLIDÁLT KIMUTATÁSOK 4. MENNYIT ADTUNK EGY CÉGÉRT ÉS MIT VETTÜNK?

A goodwill elszámolásának kérdései. Rengeteg szubjektív tényezõ tükrözõdik  egy jó hírnévben, vagy a munkaerõ szakértelmében, melyeket szinte lehetetlen számszerûsíteni, ugyanakkor ezen javak szinte pillanatok alatt semmivé válhatnak: egy rossz publicitás, kulcsemberek távozása vagy a legnagyobb vevõk elpártolása évek befektetett energiáit teheti hiábavalóvá.  Ámde felvásárláskor mindezekért a vásárló keményen fizet, ekkor pedig értékelni kell a (majdnem) értékelhetetlent.

MUNKAVÉGZÉS NYUGDÍJ MELLETT - 2009

A nyugellátás megállapítása nem minden esetben jelenti a jól megérdemelt pihenés kezdetét. Egyre nagyobb számban döntenek úgy a magánszemélyek, hogy tovább dolgoznak. E cikk keretében azt tekintjük át, hogy a nyugellátás megállapítását követõen a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatására milyen elõírások vonatkoznak, illetve, hogy e jogviszonyok milyen kötelezettségeket keletkeztetnek a foglalkoztatók és a magánszemélyek tekintetében. Nyugdíjas vállalkozóknak figyelniük kell a jövedelmükre, és vigyázniuk a nyugdíjukra.

VÁLSÁGKALAUZ VÁLLALKOZÓKNAK 2009-RE

A gazdasági válságra tekintettel új eszközök és lehetõségek állnak a vállalkozások rendelkezésére. Ismertetjük a gazdasági válság enyhítésére a vállalkozások számára  meghirdetett kedvezményes hitelekre, munkahelymegõrzõ támogatásokra, uniós pályázatokra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. 

E-KERESKEDELEM: ADÓZÁS, SZÁMLÁZÁS, JOG I.

Az elektronikus kereskedelem Áfa törvény szerinti adózása.  Az elektronikus kereskedelem, Áfa törvény szerinti számlázása, és a fizetendõ adó meghatározása mondhatni teljes egészében megegyezik a pulton keresztül történõ értékesítések adókövetkezményeinek meghatározásakor alkalmazott szabályokkal. Ugyanakkor fokozott elõvigyázatosságot kíván mind az eladó, mind a vevõ szemszögébõl, a bizonylatolás, mivel rendszerint ezen értékesítések során a szerzõdõ felek nem találkoznak egymással, így az áru, a szolgáltatás minõsége, valamint a vevõ fizetési hajlandósága körében elõforduló anomáliák kiküszöbölésének, megszüntetésének alapja az ügylet valósághû dokumentálása, amely mindkét szerzõdõ fél alapvetõ érdeke. Írásunkban azon ügyletek dokumentálásáról és Áfa törvény szerinti adó megállapításról lesz szó, amikor az eladó az ajánlattételét nyilvánosan az internetes felületen teszi közzé, és a vevõ szintén e felületen fogadja el az ajánlatot elektronikus formában. A termék vagy szolgáltatás tényleges teljesítése viszont már történhet materiális formában, vagy elektronikus úton, a szolgáltatás, termék mibenlétének függvényében.

TÕZSDÉRÕL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM IGAZOLÁSA VAGYONGYARAPODÁS ÜGYBEN

Jogesetünk vagyongyarapodással kapcsolatos ügyet dolgoz fel, melybõl megállapítható, hogy  a bíróság elõtt melyek  a tõzsdérõl származó jövedelem hitelt érdemlõ igazolásának feltételei

NÉGY ÉV UTÁN ELVESZTETT VÁMMENTESSÉG

A vámhatóság négy év elteltével végzett ellenõrzést arra vonatkozóan, hogy az uniós csatlakozást megelõzõen történõ vámmentes vámkezelés jogszerû volt-e. Az ellenõrzés eredménye szerint a vámmentesség feltételei nem álltak fenn, az ügyfél a vám és áfa mellett bírságot is köteles fizetni. A bíróságnak a vonatkozó vámjogszabályokat kellett értelmeznie.

TAVASZ AZ IRODÁBAN

A téli borongós napok után, már alig vártuk, hogy a hétköznapjainkat is megszépítse a napos, derûs idõ. Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz és ilyenkor a legtöbben úgy érezzük, hogy munkahelyünkre, a négy fal közé is be kell lopnunk ezt a hangulatot.

FOGLALKOZÁSA: HÁZTARTÁSI MENEDZSER

Karolin, egy különleges név viselõje és regényes családi történetek szereplõje. Igazi „szépasszony”, akirõl azonnal látszik, hogy nem mindennapi életutat járt be.

AdóInfo  2009 március

***

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 15.120,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra