Előzetes az Önadózó októberi számából

KKV

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Cafeteria lehetőségek 2019-től ■ Teljesítési időpont ingatlanértékesítés esetén ■ Adományozás társasági adóban ■ Az utalványok számviteli elszámolása ■ IFRS 2 részvényalapú kifizetések ■ A cégtelefon magáncélú használatának személyi jövedelemadó kötelezettsége ■ Az adóparadicsomokból származó jövedelmek adózása ■ Ingó értékesítés adókötelezettsége ■ Saját jogú családi pótlék ■ A szakképzési hozzájárulás teljesítését meghatározó szabályok ■ Reklámadó a gyakorlatban ■ A bevándorlási különadó szabályai ■ A megújult ellenőrzési szabályok – az ellenőrzési típusok ■ Tanulságos pénzmosás-ügyi határozatok – könyvvelők részére ■ E lapszám miatt is érdemes előfizetni az Önadózóra: előfizetés szeptembertől decemberig 4 hónapra 7.560,-Ft – info@onadozo.hu

CAFETERIA LEHETŐSÉGEK 2019-TŐL
 
Időben készüljünk fel a következő adóévre: írásunkban bemutatásra kerülnek a cafeteria rendszert érintő 2019. január 1-jétől hatályba lépő változások, illetve megvizsgáljuk, hogy ezen keretek között milyen juttatásokkal élhetnek a munkáltatók.  Ismertetjük a megszűnő adómentes juttatások  átmeneti szabályait is. 
 
TELJESÍTÉSI IDŐPONT INGATLANÉRTÉKESÍTÉS ESETÉN
 
A teljesítési időpont ellenőrzése szinte minden nagyobb értékű ügylet esetében megtörténik az adóellenőrzés során, így kiemelt figyelmet kell fordítani annak meghatározására! Bemutatjuk a vonatkozó szabályokat és eseteket. 
 
ADOMÁNYOZÁS TÁRSASÁGI ADÓBAN
 
A társasági adótörvény lehetővé teszi, hogy a társasági adóalanyok egyes közhasznú, közérdekű célok támogatása esetén az elszámolt ráfordítás elismert költségként való kezelése mellett adóalap-kedvezményt érvényesítsenek. Jelen cikk célja ezen intézménnyel kapcsolatos kérdések áttekintése.
 
AZ UTALVÁNYOK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA
 
Jelen cikkünkben a különböző utalványokkal kapcsolatos számviteli elszámolásokat ismertetjük az  egyes szereplők oldalán a kibocsátástól a végső beváltásig.
 
IFRS 2 RÉSZVÉNYALAPÚ KIFIZETÉSEK
 
Az IFRS 2 standard a Részvényalapú kifizetési ügyletek számviteli kezelését írja elő a gazdálkodó számára. A cikk esetpéldákkal illusztrálva mutatja be a tőkeinstrumentumban, a pénzeszközökben teljesített részvényalapú kifizetések, valamint a választási lehetőséget biztosító ügyletek számviteli elszámolását, a megjelenítés, az értékelés rendjét, valamint a gazdálkodó közzétételre vonatkozó kötelezettségeit. A cikk első részében bemutatásra kerülnek a „Tőkeinstrumentumban teljesített részvény-alapú kifizetések” sajátosságai, a második részében a „Pénzeszközben teljesített részvény-alapú kifizetések” rendje, valamint a nyújtott részvények és részvényopciók valós értékének meghatározási módszerei.
 
A CÉGTELEFON MAGÁNCÉLÚ HASZNÁLATÁNAK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÖTELEZETTSÉGE
 
Írásunkban bemutatásra kerülnek a cégtelefon magáncélú használatához kapcsolódó személyi jövedelemadó kötelezettség egyes szabályai, figyelemmel a 2019-es adóváltozásokra is.
 
AZ ADÓPARADICSOMOKBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMEK ADÓZÁSA

Az alábbi cikkben azt szeretném bemutatni, hogy milyen adókötelezettsége keletkezik annak a magánszemélynek, aki alacsony adókulcsú államokból – adóparadicsomokból – szerez jövedelmet.
 
INGÓ ÉRTÉKESÍTÉS ADÓKÖTELEZETTSÉGE
 
Amennyiben a magánszemély ellenérték fejében átruházza ingó vagyontárgyát, akkor – függetlenül az ellenérték formájától – ingó értékesítésből származó bevételt szerez. Azt hogy ezen bevétel után keletkezik-e adófizetési kötelezettség és milyen összegben a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) 58. §-a alapján kell megállapítani. A következőkben bemutatjuk az ingó vagyontárgy átruházására vonatkozó főbb adószabályokat, illetve az értékesítés speciális eseteit.
 
SAJÁT JOGÚ CSALÁDI PÓTLÉK
 
A családi pótlék a gyermek nevelésével, illetve iskoláztatásával járó költségekhez az állam által havi rendszerességgel nyújtott családtámogatási ellátási forma, amely rendszerint a szülő részére kerül megállapításra és folyósításra. Bizonyos esetekben sor kerülhet azonban a családi pótlék saját jogon történő megállapítására is. Cikkünkben ezen jogintézmény gyakorlatát mutatjuk be.
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS TELJESÍTÉSÉT MEGHATÁROZÓ SZABÁLYOK
 
A foglalkoztatás bővülése mellett a gazdálkodóknak komoly nehézséget okoz a szakképzet munkaerő hiánya is. A jogi környezet kedvező változása ösztönzőleg hat a gazdaság szereplőire, elősegítve a duális képzés elterjedését. A szakképzési hozzájárulás tekintetében az eltelt évek alatt egyértelműen nyomon követhető ez a jogalkotói szándék, hiszen a szabályok egyre pontosabbak, és egyre nagyobb lehetőségeket biztosítanak a kis és középvállalkozások számára a gyakorlati képzési területén, közelítve egymáshoz a szakképzési rendszert a munkaerő-piaci elvárásokhoz.
     
REKLÁMADÓ A GYAKORLATBAN
 
A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Rtv.) 2014. augusztus 15-én lépett hatályba, melynek egyes rendelkezései több alkalommal is módosultak az elmúlt években. A következőkben a hatályos szabályozás gyakorlati magyarázatával, példák ismertetésével kívánjuk a helyes jogalkalmazást segíteni. Ezen részben a törvény tárgyi, személyi és területi hatályához kapcsolódó tényállásokat mutatjuk be. 
 
A BEVÁNDORLÁSI KÜLÖNADÓ SZABÁLYAI
 
2018. augusztus 25-ével új adónemmel bővült az adórendszer, az említett dátummal ugyanis bevezetésre került a bevándorlási különadó. Az új adónem szabályait a „nyári adócsomag”, azaz az egyes adótörvények és más kapcsolódó adótörvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvénynek [a továbbiakban: Mód. tv.] mindössze egy §-a tartalmazza. A bevándorlási különadó céladónak tekinthető, ugyanis az abból befolyt bevétel kizárólag határvédelmi feladatok ellátására szolgál [Mód. tv. 253. § (12) bekezdés].
 
A MEGÚJULT ELLENŐRZÉSI SZABÁLYOK – AZ ELLENŐRZÉSI TÍPUSOK
 
Az ellenőrzésre vonatkozó szabályokat az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) külön fejezetben tartalmazza, rengeteg speciális rendelkezéssel. A részletszabályok ugyanakkor nem a törvényben, hanem a 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendeletben találhatók meg. Jelen cikk a megmaradt ellenőrzési típusokra vonatkozó szabályokat kívánja részletezni.
 
TANULSÁGOS PÉNZMOSÁS-ÜGYI HATÁROZATOK – KÖNYVVELŐK RÉSZÉRE 
 
Döbbenetes táblázatot tett közzé a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda a könyvviteli szolgáltatókat érintő, elmúlt félévi ellenőrzési tevékenységéről. Sorra bírságolják a könyvelőket, de van, amikor figyelmeztetéssel is meg lehet úszni. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra