Elszámolási idõszakos ügyletek áfában

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ha a felek részletfizetésben vagy határozott idõre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

Az elszámolási idõszakos ügyletek áfa-rendszerbeli megítélése.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 58. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott idõre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik.

Ez a szakasz az elszámolási idõszakhoz kötött teljesítések tekintetében határozza meg a fizetendõ adó megállapításának idõpontját. Elszámolási idõszakos a teljesítés, ha a felek között folyamatos jogviszony van, amelynek során a közöttük megvalósult teljesítésekrõl az általuk megállapodott idõszakokra vonatkozóan összevontan számolnak el, illetve, ha rendszeresen, ismétlõdõ jelleggel történik az adott idõszakban nyújtott szolgáltatások, teljesített termékértékesítések vonatkozásában – összevontan – díjfizetés (tipikusan ilyenek az átalánydíjas ügyletek).

Az elszámolási idõszakos teljesítések közé tartoznak pl. a közüzemi szerzõdésen alapuló jogviszony során eszközölt teljesítések, a bérbeadás, vagy az az eset is, amikor a rendszeresen, folyamatos jelleggel beszerzett termékekrõl nem szállításonként, hanem meghatározott periódusokban számolnak el, a periódus végén összesítik, egyeztetik az értékesített termékek mennyiségét, összetételét, minõségét, stb (pl. amikor az értékesített pékáru mennyiségét és annak ellenértékét a felek kéthetes periódusokban a periódus végén állapítják meg).

Minden olyan esetben, amikor a felek elszámolási idõszakhoz kötött ügyletet bonyolítanak egymás között, az adófizetési kötelezettség az adott elszámolás, vagy átalánydíj fizetési határnapján keletkezik, azaz nem az elszámolás napja, hanem a fizetési határidõ lesz a teljesítés idõpontja.

Ha például a fuvarozási szolgáltatást nyújtó adóalany az általa adott hónapban teljesített összes fuvarozást – a partnerével kötött megállapodás szerint – havonta egyszer összesíti, ez azt jelenti, hogy a felek havi elszámolásban állapodtak meg. Az elszámolás napja jellemzõen – tekintve, hogy a fuvarozásért fizetett ellenérték egy naptári hónapban teljesített szolgáltatásokra vonatkozik – az adott hónap utolsó napja lesz, azonban a fizetési határidõ – és így a teljesítés napja – ettõl eltérõ idõpont is lehet, attól függõen, hogy a felek milyen fizetési határidõben állapodtak meg. Pl. ha a március havi fuvarozási szolgáltatások elszámolási napja március 31-e, azonban a szerzõdés alapján fizetni csak 120 nap múlva kell, akkor a március havi fuvarokról kiállított számlát július 29-ével mint teljesítési idõponttal kell kiállítani, és így – függetlenül attól, hogy az elszámolás márciusban történik, és fizikai értelemben március havi teljesítésekrõl van szó – a fuvarozási szolgáltatást terhelõ áfát (feltételezve, hogy a fuvarozó havi bevalló) a július havi bevallásban kell fizetendõ adóként beállítani (ugyanakkor az igénybe vevõnél is ezzel az idõponttal nyílhat csak meg az adólevonási jog az áfatörvény 119. § (1) bekezdése alapján).

Az áfatörvény 58. § (1) bekezdése alapján ítélendõ meg az az eset is, ha a könyvelési szolgáltatást nyújtó adóalany a könyvelési díjat – elõre megállapodott havi fix összegben – havonta számlázza. Az elszámolás napja – tekintve, hogy a könyvelési díj egy naptári hónapban teljesített szolgáltatásokra vonatkozik, jellemzõen az adott hónap utolsó napja lesz, azonban a fizetési határidõ – vélhetõen – ettõl eltérõ idõpont (amit a felek fizetési határidõként kikötöttek). Pl. ha a május havi könyvelési szolgáltatások elszámolási napja május 31-e, azonban a szerzõdés alapján fizetni csak minden hónapot követõ hó 15-én kell, akkor a május havi könyvelési díjról kiállított számlát június 15-ével mint teljesítési idõponttal kell kiállítani, és a könyvelési szolgáltatást terhelõ áfát a havi bevalló adóalany a június havi bevallásban szerepelteti (ugyanakkor az igénybe vevõnél is ezzel az idõponttal nyílhat csak meg az adólevonási jog).

Az áfatörvény 164. §-ában foglalt gyûjtõszámla nem azonos az áfatörvény szerinti elszámolási idõszakos teljesítésekkel. A gyûjtõszámla egy számlázási módszer, amelyre abban az esetben kerülhet sor, ha a teljesítésre kötelezett adóalany részérõl valamely partnere felé az adó-megállapítási idõszaka alatt több, az áfatörvény szerint számla kibocsátására okot adó ügyletet teljesít.

Gyûjtõszámla esetén a felek minden egyes teljesítésrõl már elszámoltak, a megállapodásuknak megfelelõen esetleg megtörtént már az ellenérték megfizetése is, csak magát a számlakiállítást „tolják el” a teljesítésre kötelezett adóalany adó-megállapítási idõszakának utolsó napjára.

Az áfatörvény 164. §-ában tárgyalt gyûjtõszámlát a 171. §-ban szereplõ adattartalommal kell kibocsátani. Ennek megfelelõen a gyûjtõszámlán az összes számlakibocsátásra jogalapot adó ügylet adóalapját tételesen fel kell tüntetni adómérték, illetve adómentesség és teljesítési nap szerinti csoportosításban. Ebbõl egyben az is következik, hogy a gyûjtõszámlán az adott ügylethez tartozó valamennyi teljesítési idõpontnak szerepelnie kell. A gyûjtõszámlának ugyanis nincs saját teljesítési idõpontja, a teljesítési idõpont az egyes ügyletekhez van rendelve.

Az áfatörvény 58. §-a ezzel szemben teljesítési idõpontot meghatározó szabály, amelynek lényege, hogy – függetlenül attól, hogy fizikai értelemben a felek között több ügylet teljesül – az elszámolási idõszakban eszközölt teljesítésekrõl egy idõpontban számolnak el, így az általános forgalmi adó szempontjából csak egy teljesítési idõpont van, ami a fizetési határidõ, azaz ez esetben pusztán egy számlakibocsátásra jogalapot teremtõ ügyletrõl beszélhetünk, ezért ezen ügyletekrõl csak egy számla készül, ami nem lehet gyûjtõszámla, hiszen ez esetben nincsen meg az áfatörvény 164. § (1) bekezdésének záró fordulatában szereplõ azon kitétel, amely szerint gyûjtõszámla alkalmazásához szükséges, hogy több, számlakibocsátásra jogalapot teremtõ ügylet kerüljön teljesítésre.

APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 1559336644

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu - Megrendelés: info@onadozo.hu

***

LÍZING KÉZIKÖNYV  - Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna, Ára: 4.990,-Ft, Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben: ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 299 0880 – e-mail: info@adonet.hu - Félfogadás: egyezetett idõpontban.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra