Érdekes felmérés a cégek adózási tapasztalatairól

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A vállalatok nem félnek az adóhatóságtól, alapvetõen jó köztük az együttmûködés, csak a helyi iparûzési adó esetében fogalmaztak meg kritikát a társaságok, 40 százalékuk nem tartja megfelelõnek kapcsolatát az illetékes hatósággal. Az adózók nagy része elképzelhetõnek tartana egy választottbírósági jellegû eljárást az adózási problémák tisztázásához - derül ki a Deloitte felmérésébõl.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

A cégek alapvetõen jónak ítélik együttmûködésüket az adóhatósággal

A tanácsadó cég a közelmúltban több mint 400 társaság - köztük a 200 legnagyobb Magyarországon mûködõ vállalat, és a legtöbb adót fizetõ hazai cégek - megkérdezésével felmérést készített a társaságok adózással kapcsolatos tapasztalatairól.

A kutatásban részt vevõ társaságok 92 százaléka jónak tartja a magyar adóhatósággal fennálló kapcsolatát - ismerteti az MTI-hez eljuttatott közleményben Kövesdy Attila, a Deloitte adóosztályának vezetõje -, s a válaszadók mintegy 85 százaléka úgy vélekedik, hogy a kapcsolat minõsége a hatóság alkalmazottjától, illetve az adott adózási területtõl függ.

A legfõbb adónemek, azaz a társasági adó és az általános forgalmi adó (áfa) tekintetében a "jó" jelzõvel illetett viszony jellemzõ, a helyi iparûzési adó tekintetében azonban a válaszadók 40 százaléka azt jelezte, hogy az adott területen nem megfelelõ a kapcsolata az illetékes hatósággal. A jó kapcsolatok ellenére a megkérdezettek mintegy 74 százaléka válaszolta azt, hogy került már vitába egyes adózási kérdésekben az illetékes hatósággal.

Az adóhatóság a közelmúltban a válaszadó cégek 55 százalékánál folytatott átfogó ellenõrzést. A válaszadók többsége (54 százalék) elégedett volt az ellenõrzési eljárással, ami részben összefügghet a megkérdezett vállalati szegmenst (közepes- és nagyvállalatok) vizsgáló adóellenõrök jó felkészültségével is - ismerteti a közleményben Veszprémi István, a Deloitte adópartnere. Az adóhatóság határozatában foglaltakkal a társaságok közel fele (49 százaléka) nem értett egyet, ezek 27 százaléka azonban nem tett további jogi lépéseket, vagyis meglepõ módon semmilyen jogorvoslati eszközzel nem élt, holott ezek között lehettek volna kifejezetten egyszerû, komoly költséggel nem járó lépések is - állapítja meg Veszprémi István.

Azon vállalatoknál, amelyek jogi lépéshez folyamodtak, a Deloitte felmérése szerint az adójogi problémák 48 százaléka már a fellebbezési szakaszban, az elsõfokú határozat szintjén megoldódott, az esetek 20 százalékában pedig felügyeleti intézkedés segítségével sikerült megoldásra jutni az adott kérdésben. Az adózási problémák tisztázásához a kérdõívet kitöltõk 89 százaléka szerint megoldást jelentene egy gyors problémamegoldó folyamat, vagy egy kompetens egyeztetõ testület felállítása. Az adózók nagy része elképzelhetõnek tartana egy független szakértõk bevonásával megvalósuló arbitrációs vagy választottbírósági-jellegû eljárást. Ez ugyan eljárási költségekkel járhat, illetve nem egyértelmû, hogy csak az egyik, vagy másik fél javára születhetne döntés, de ezzel együtt is - tekintve hogy ez az eljárás gyorsabb és hatékonyabb - sokan választanának egy ilyen fórumot vitás adózási kérdéseik rendezésére.

Veszprémi István kiemeli: a felmérésben részt vevõ társaságok rendkívül alacsony hányada (29, illetve 3 százalék) fordult kötõerejû, feltételes adómegállapítás iránti kérelemmel, illetve - a viszonylag újdonságnak számító - szokásos piaci ár megállapítására vonatkozó kérelemmel a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, illetve az adóhatósághoz. Szintén nem elterjedt a megkérdezett vállalkozások körében a szokásos piaci ár megállapítására vonatkozó kérelmek alkalmazása, hiszen saját bevallásuk szerint mindössze a válaszadók 3 százaléka élt ezzel az adóhatóság által biztosított, a vállalatok számára hatékony megoldást jelentõ lehetõséggel.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra