Erdőbirtokossági társulat által juttatott jövedelem adózása

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Kovács Kinga Dóra

Címkék: erdőbirtokossági társulat


Ha az erdőbirtokossági társulás a használatába adott erdőrészleten fakitermelést hajtott végre és a társulati tagoknak juttatja a kitermelt fa egy részét, akkor ez a természetben adott vagyoni érték adómentes. De ugyanúgy kell megítélni azt az esetet is, ha a tag a kitermelt fa értékesítéséből származó jövedelmet osztalékként, pénzbeni formában fizeti ki a tagoknak, vagyis az osztalék címén a társulás által elért nyereség terhére kifizetett összeg is adómentes.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény nevesítetten az erdőbirtokossági társulat által a tagoknak juttatott jövedelemre vonatkozóan nem határoz meg szabályokat, viszont a társult erdőgazdálkodásból származó jövedelem 2017 óta szerepel a törvény 1. számú mellékletében az adómentes jogcímek között.

Ahogyan azt a cikkünkben már jeleztük 2020. július 1-je óta társult erdőgazdálkodásnak már csak a föld használatának az erdőbirtokossági társulat részére történő átengedése tekintendő, így az erdőbirtokossági társulati tagok által a társult erdőgazdálkodásra tekintettel megszerzett jövedelem a törvényben meghatározott feltételek egyidejű teljesülése esetén mentes a személyi jövedelemadó alól.

Tekintettel arra, hogy az Szja törvény nem nevesíti, hogy milyen típusú jövedelmekre vonatkozik a mentesség, így az általános jelleggel a társult erdőgazdálkodásra tekintettel fizetett mindenféle típusú jövedelemre alkalmazható. Az adómentesség alkalmazása nem függ attól, hogy a jövedelmet hogyan nevezik (pl.: osztalék, részesedés, haszonbér), és attól sem, hogy azt pénzben vagy természetben fizetik ki az adómentesség a jövedelem jogcímétől és megjelenítési formájától függetlenül alkalmazható. Így például, ha az erdőbirtokossági társulás a használatába adott erdőrészleten fakitermelést hajtott végre és a társulati tagoknak juttatja a kitermelt fa egy részét, akkor ez a természetben adott vagyoni érték adómentes. De ugyanúgy kell megítélni azt az esetet is, ha a tag a kitermelt fa értékesítéséből származó jövedelmet osztalékként, pénzbeni formában fizeti ki a tagoknak, vagyis az osztalék címén a társulás által elért nyereség terhére kifizetett összeg is adómentes.

Az viszont lényeges szempont, hogy a jövedelmet a társult erdőgazdálkodási tevékenységre tekintettel és ne az egyes tagok által végzett tevékenység ellenszolgáltatásként juttassák. Így például a társulati tagnak a társulatban betöltött tisztsége ellátása érdekében végzett tevékenysége (pl.: ügyvezetés) ellenértékeként kifizetett jövedelemre nem alkalmazható az adómentességi rendelkezés, hiszen a jövedelmet nem a társult erdőgazdálkodásra, hanem a tag ügyvezetőként végzett tevékenységére tekintettel fizetik ki.

Az adómentesség feltételei

Az Szja törvény 1. számú mellékletének 9.8. pontja tartalmazza – többek között – a társult erdőgazdálkodásból származó jövedelem adómentességére vonatkozó szabályokat és rögzíti, hogy mely feltételek egyidejű teljesülése esetén állhat fenn az adómentesség.

Erdőnek minősülő föld

Az adómentesség csak az erdőnek minősülő földön folytatott társult erdőgazdálkodás tekintetében alkalmazható. Ezen jogszabályi rendelkezés alkalmazásában erdőnek minősülő földnek tekintendő:

  • az Evtv. szerinti erdő: vagyis az Evtv. 6. §-ának (1) bekezdése értelmében az Országos Erdőállomány Adattárban erdőrészletként, vagy szabad rendelkezésű erdőként nyilvántartott terület;
  • erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületnek minősülő termőföld: az Országos Erdőállomány Adattárban egyéb részletként nyilvántartott, az Evtv. 13. § (1) bekezdése szerinti felsorolásban szereplő termőföld. Így például ide tartozik a tisztás, az erdő fenntartására alkalmatlanná minősített terület, a vadföld (a vadászatra jogosult által művelt mezőgazdasági terület, amelyen a termesztési cél a vadállománynak szánt növényhozam előállítása), erdei farakodó és készletező hely (erdei faanyag és egyéb erdei termék rendszeres átmeneti tárolására kialakított terület);
  • az erdő telepítése céljából erdőnek nem minősülő termőföld, amely ugyan még nem minősül erdőnek, de a föld tulajdonosa a korábbi területhasznosítás helyett az erdőként történő hasznosítást, az erdő telepítést választja.

A földrészlet minősítésének azért van jelentősége, mert az Ebtt. alapján – ahogy arról cikkünk korábbi részében már írtunk – természetben egybefüggő erdőterületen lévő más földrészlet tulajdonosát is fel kell venni az erdőbirtokossági társulás tagjai közé, azonban a más művelési ágú terület után kifizetett jövedelem (ha csak nem erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterület) nem adómentes, így erre figyelemmel kell lenni az erdőnek minősülő földnek nem tekinthető föld terület tulajdonosának, illetve haszonélvezőjének.

Az adómentességre jogosult személyek köre

Az adómentességi rendelkezést csak az erdőnek minősülő föld tulajdonosa vagy haszonélvezője alkalmazhatja. Így például az erdőt haszonbérbe vevő magánszemély az Szja törvény 9.8. pontjában meghatározott adómentességi rendelkezés alkalmazására nem jogosult.

A társult erdőgazdálkodás időtartama

Az adómentesség feltételéül szabott időtartam 5 év: a társult erdőgazdálkodásra kötött megállapodás (szerződés, illetve alapító okirat) alapján a társult erdőgazdálkodás időtartamának el kell érnie az 5 évet. Határozatlan időre szóló megállapodás esetén a jogosultnak az erdőnek minősülő föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóság részére tett kiegészítő nyilatkozattal kell igazolnia, hogy a társult erdőgazdálkodást legalább 5 évre hozták létre. Erdőbirtokossági társulás esetén a feltétel teljesüléséhez elegendő az, hogy a társulást legalább 5 évre alapítsák, nem kell 5 évnek eltelnie ahhoz, hogy a mentesség alkalmazható legyen, vagyis már a társulat alapítását követően a társult erdőgazdálkodásra tekintettel juttatott jövedelem mentesül az adó alól.

Az adómentességi feltételeknek megfelelő társult erdőgazdálkodás esetén sem a jövedelmet juttató erdőbirtokossági társulásnak, sem pedig a jövedelmet szerző magánszemélynek (társulati tagnak) nem merül fel adó- illetve egyéb közteher-kötelezettsége.

Szankció az adómentességi feltételek nem teljesülése esetén

Az Szja törvény 9.8.2. pontja határozza meg azt a büntető jellegű szabályt, amelyet akkor kell alkalmazni, ha az adómentesség feltételéül szabott 5 éves időtartam bármely okból nem teljesül. Természetszerűleg, ha a feltétel a szerződő feleken, az erdőbirtokossági tagokon kívül álló ok miatt szűnik meg a szankciót nem kell alkalmazni.

Az erdőbirtokossági társulás 5 éven belüli megszűnése esetén az erdőnek minősülő föld tulajdonosa vagy haszonélvezője köteles a mentesség alapján korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal növelt összegben a szerződés (erdőbirtokossági társulás esetében praktikusan az alapító okirat) megszűnése éve kötelezettségeként megállapítani, bevallani és megfizetni.

Ez esetben az erdőbirtokossági társulat által juttatott jövedelem az általános szabályok szerint válik adókötelessé. Így például a társulati tagoknak osztalék címén kifizetett jövedelem adókötelezettségét az Szja törvény 66. §-ában foglalt rendelkezések felhasználásával kell megállapítani. Amennyiben az osztalékot nem pénzben, hanem fában kapta meg a tag, akkor a fának a szerzéskori szokásos piaci értékét kell adóalapnak tekinteni és azután kell a tagnak a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót, illetve a 13 százalék szociális hozzájárulási adót megfizetni. Ez utóbbi csak a hozzájárulásfizetési felső határig (a minimálbér 24-szeresét meg nem haladó szociális hozzájárulási adóköteles jövedelemig, 2024-ben 6.403.200 forintig) merül fel.

***

Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve (2024)

Kiadványunk összefoglalja az őstermelői tevékenységhez és a családi gazdaság alapításához és működéséhez kapcsolódó jogi, szervezeti teendőket, adózási, bevallási, könyvelési feladatokat és határidőket. A lehetséges adókedvezményeket és mentességeket is számba vesszük, ezzel az olvasó jelentős adóforintokat takaríthat meg. Kiadványunk segítségével kialakítható a saját őstermelői ügyvitel helyes rendje. Kiadványunkkal áttekinthetők az őstermelőket, családi gazdaságokat terhelő ügyviteli, adózási, jogi, szervezeti feladatok és kialakítható a saját ügyvitel helyes rendje. ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is. Megrendelés és további infó: Önadózó Webáruház

***

Agrárgazdaságok átadása és adózása

Kiadványunk az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény magyarázatát, kapcsolódó adózási szabályainak ismertetését, továbbá a gazdaságátadási adásvételi, -ajándékozás, -tartási és -életjáradéki szerződés mintáit tartalmazza - ezeket szerkeszthető Word formtumban is küldjük. Megrdendelés és további infók: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra